Rodičovská, nemocenská a zase rodičovská. Jak to bude?

kattry
11. led 2024

Ahojky, mám takový dotaz. Jsem na rodičovské dovolené se synem, kterému budou 1.8.2024 3roky. Rodičák mám do 3let věku, takže čistě teoreticky bych 2.8. Měla nastoupit zpátky do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Snažili jsme se o další miminko a podařilo se, termín bych měla mít v polovině září 2024. Má otázka teda je, můžu po skončení rodičáku se synem nastoupit na ten měsíc a půl na nemocenskou a pak zase po porodu na rodičák? Vím, že je nejdřív mateřská pár týdnů před porodem, ale na tu já teď asi nemám nárok, když jsem nepracovala a byla na rodičáku, takže bych se musela vrátit do práce, což se mi asi úplně takhle ke konci těhotenství nechce. Ne, že by byla práce fyzicky náročná, ale je to práce 8h sedět na zadku, což každá víme, ke konci prostě nejde...děkuji všem za rady

kattry
autor
11. led 2024

@kattry a ještě doplňující otázka. V práci vždy půl roku před koncem rodičáku volají, jestli se bude daná maminka vracet do práce či nikoliv. Takže by mi měli v únoru volat, mě se ale úplně nechce ještě oznamovat, že jsem těhule, přeci jenom jsem teprve 5.tt a je to tam fakt velká drbárna, takže bych si to nechala pro sebe co nejdéle to půjde. Takže otázka, kdy nejpozději oni po mě můžou chtít odpověď? Můžu jim v únoru až budou volat říct, hele ještě nejsem rozhodnutá zavoláme si třeba v červnu? Nebo ano vypadá to, že se budu vracet, ale ještě si to potvrdíme?

ladyhacek
12. led 2024

Na mateřskou by jsi měla mít nárok. Tohle jsme našla na internetu:
Spadá-li nástup na druhou mateřskou dovolenou do doby, kdy je žena na rodičovské dovolené s prvním dítětem, peněžitá pomoc v mateřství se vypočítává stejně jako u prvního dítěte – tedy z příjmů z doby, kdy žena ještě pracovala. Matka má tedy nárok na 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu z doby, kdy pracovala.

badyr
12. led 2024

@kattry měla jsem úplně to samé. Nárok na mateřskou máš ve stejné výši, jako u předešlého dítěte. Já po rodičáku nastoupila na měsíc na nemocenskou a poté rovnou na druhou mateřskou. Hlavní otázkou je, jestli je k nemocenské zdravotní důvod a lékař ji vystaví. Já v těhotenství hodně krvácela, byla hlídaná kvůli předchozímu předčasnému porodu. Popravdě, nebýt toho, nemyslím, že by jinak lékař nemocenskou vypsal.

cuuza
12. led 2024

Protože trvá původní pracovní pomer, tak nárok máš a bude ti to hezky navazovat. Normálně zase nafasuješ papir u dr a odevzdáš v práci.

kattry
autor
12. led 2024

@ladyhacek tohle jsem tady právě někde u nějakého příspěvku taky četla, pak zas ale četla něco jiného. Každopádně když by to byla pravda a mateřská je 6-8 týdnů před porodem, tak bych vlastně nemocenskou nepotřebovala.

kattry
autor
12. led 2024

@badyr mě by to vlastně navazovalo, když bych teda měla nárok, protože je to 6-8tydnu před porodem, tak bych vlastně nemocenskou nepotřebovala. Samozřejmě chápu, že záleží na doktorce, s mojí se dá určitě domluvit, chtěla mě dát na nemocenskou už při synovi, mám za sebou potrat a proto mě chtěla nechat doma.

kattry
autor
12. led 2024

@cuuza tak to by bylo fajn, že by mi to takhle hezky navazovalo, já si právě nebyla jistá, když jsem vlastně nepracovala, ale jsem na tom rodičáku. A k tomu druhému dotazů asi nevíš viď? Jak dlouho dopředu jim to musím říct?

cuuza
12. led 2024

@kattry Nejsi povinna jim to oznamovat, obecně se návrat/nenavrat řeší 2 měsíce před nástupem, takže tak.

alice180
12. led 2024

@kattry u mě v práci taky zjišťovali asi rok před koncem rodicaku, zda se budu vracet. Řekla jsem jim, že v tuhle chvíli opravdu nejsem schopná říct ano nebo ne. Dál už to nikdo nerozebíral. Ozvala jsem se až já tak půl roku před koncem rodicaku, že čekám druhý a budu tedy dál na mateřský a následně rodicaku.

kattry
autor
12. led 2024

@cuuza tak super, až budou volat , řeknu, že nejspíš ano ale ještě si to potvrdíme později

kattry
autor
12. led 2024

@alice180 no právě, že nám volají ten půlrok dopředu, ale jak říkám úplně se mi jim to nechce říkat. Když jsem přišla o miminko, rozebírala to celá firma. Prostě to tam rozkecali a já úplně nechci, aby to zas řešili. Nejraději bych tam šla až s papírama na tu druhou mateřskou

alice180
12. led 2024

@kattry no to naprosto chápu

veroniquecz
Autor odpověď smazal
Zobraz
veroniquecz
12. led 2024
kattry
autor
12. led 2024

@veroniquecz děkuji moc, tady je to opravdu krásné vysvětleno 🙂 ted jsem to počítala rodičák se synem by měl končit 1.8. a je to přesně 6 týdnů před termínem porodu, takže bych vlastně jen ukončila rodičák a do práce donesla papír na nástup na mateřskou jestli to tedy chápu dobře.

j.a.n.i
12. led 2024

@kattry Jo, chapes to dobře.

hanka_12345
12. led 2024

@kattry tak to ti nemuseji volat jestli jim reknes ze ano ale ze si to jeste potvrdite. Asi to ma duvod ten pulrok a potrebuji to takto vedet.Nevim proc nejednas na rovinu? Pak bych se nedivila kdyby te vyrazili pred ukoncenim druhe materske. Bude jim to jasny ze jsi to vedela a pak je vypekla. Rekla bych jim jak to je. Ty bys chtela aby s tebou nejednali narovinu? Jaky mas post? Treba potrebuji uz nekoho zaškolit poradne a 2m jim nestaci.

alice180
12. led 2024

@hanka_12345 jako upřímně bych v 5tt taky nic neříkala. Třeba v mém případě to věděl jen partner, rodina až později.

j.a.n.i
12. led 2024

@hanka_12345 No, nemusejí volat a když budou, tak vzdy volaji s rizikem, ze se nic nedozvědí, to tak prostě je. A neni na tom nic společného.

kattry
autor
12. led 2024

@hanka_12345 tak jak už jsem psala, úplně se mi nechce jim na samém začátku těhotenství říkat, že jsme těhotná. Myslím, že tohle je moje soukromá záležitost a potom co jsem potratila a rozebíralo se to po celé firmě, tak už to prostě nechci ventilovat ven. Nebo vy jste své těhotenství, tedy pokud nějaké bylo všude říkala, ještě před tím pomyslným 3.měsícem? Co když se to nedejbůh zase nepovede a bude to ta samá situace co předtím? ...
Jinak pozice žádná závratná telefonní operátorka, opravdu se do té firmy nehrnou zástupy lidí l, firma je dosti profláklá tím, že se to tam střídá jak běžícím pásu...ve firmě jsem 8let jako jediná takhle dlouho...jinak všichni do roka neli dřív odchází

kattry
autor
12. led 2024

@alice180 no alespoň někdo mě chápe 🙂

hanka_12345
12. led 2024

@kattry všude? 😀 tak samozrejme ze jsem to nevytrubovala sousedum ale v praci jsem to oznamila hned, popravde a pokud sefovi reknes ze bys rada o to aby si to nechal pro sebe tak to prece musi respektovat. Nemusis to sdelovat kolegynim.. tohle je normalni fér jednani podle myho teda. Mimochodem personalni nemiva moc spolecnych chvilek s pracovniky takze oni se spolu vykecavat nebudou si myslím

hanka_12345
12. led 2024

no, libi se mi jak zamestnanec neni uprimny ale kdyz pak udela levarnu zamestnavatel tak se strasne dozaduje a vyřvava vsude jak ho podrazili ..asi tak ..jak ty ke mne tak ja k tobe..asi tak

ele_nka
12. led 2024

@hanka_12345 v 5tt bych to tedy v práci rozhodně neříkala. U mě to věděl vždy do prvního screeningu jen manžel a jsem za to fakt ráda. Mám za sebou dva potraty a představa, že bych to ještě musela někomu vysvětlovat....
Tohle neberu jako podraz na zaměstnavatele, však i většina lékařů v tomhle stádiu doporučuje si to nechat pro sebe.

alice180
12. led 2024

@hanka_12345 si myslíš 😀. Tady evidentně je zkušenost opačná.

j.a.n.i
12. led 2024

@hanka_12345 No, pokud půl roku předem odpoví že neví, tak je to zcela upřímná odpověď, neb neví zda těhotenství dopadne nebo ne, a fakt nevidím sebemenší důvod, proč by měl někdo, kdo bude ještě minimálně půl roku na RD hlásit v práci tehotenství.

veroniquecz
12. led 2024

@kattry jj pochopila jsi to přesně 🤗

veroniquecz
12. led 2024

@hanka_12345 tamtamy v mnoha firmách funguji spolehlive…. A ze zákona nemusíš těhotenství zaměstnavateli hlásit vůbec 😎

kattry
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kattry
autor
13. led 2024

@hanka_12345 no tak u nás personální sedí přímo v místnosti s operátorkama, protože je to taky jejich vedoucí. Takže ráno jdou spolu hezky na kafíčko a na cigárko, pak spolu klábosí během celýho dne, během kterýho jdou ještě 3x na cigárko a na půl hodinovou pauzu na oběd. Během toho dne chodí mezi operátorkama a vyzvídá, aby měla co říct ostatním. Byla jsem tam 8 let, myslíte, že nevím jak to tam funguje? Jestli pracujete ve firmě, kde je takové chování, jak popisujete tak vám gratuluju, bohužel tady to tak opravdu nefunguje. Firma, kde je 20 ženskejch, jedna velká slepičárna, každej pomlouvá každýho, proč myslíte, že tam lidi odchází? A jak je tedy možné, že když jsem potratila a vrátila se po neschopence do práce, věděli to všichni? Žádný, že jsem byla jenom nemocná, věděli přesně co se stalo...