Rodičovská, nemocenská a zase rodičovská. Jak to bude?

kattry
11. led 2024

Ahojky, mám takový dotaz. Jsem na rodičovské dovolené se synem, kterému budou 1.8.2024 3roky. Rodičák mám do 3let věku, takže čistě teoreticky bych 2.8. Měla nastoupit zpátky do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Snažili jsme se o další miminko a podařilo se, termín bych měla mít v polovině září 2024. Má otázka teda je, můžu po skončení rodičáku se synem nastoupit na ten měsíc a půl na nemocenskou a pak zase po porodu na rodičák? Vím, že je nejdřív mateřská pár týdnů před porodem, ale na tu já teď asi nemám nárok, když jsem nepracovala a byla na rodičáku, takže bych se musela vrátit do práce, což se mi asi úplně takhle ke konci těhotenství nechce. Ne, že by byla práce fyzicky náročná, ale je to práce 8h sedět na zadku, což každá víme, ke konci prostě nejde...děkuji všem za rady

kattry
autor
13. led 2024

@veroniquecz nemusím hlásit? Myslela jsem, právě že tam je povinnost, ale nějak časově stanovena. Vim, že jednou jsme tam měli holčinu už je to teda asi 6let, u nás se dávají smlouvy na půl roku a pak na neurčito, věděla že čeká, ale řekla to až když měla neurčitou jistou... vím, že tenkrát měla nahnáno, ale nakonec to nikdo neřešil...

kattry
autor
13. led 2024

@ele_nka plně s vámi souhlasím, není nic lepšího jít zničená do práce a vysvětlovat každému co se stalo. Protože všichni chodí a hrozně je to zajímá.. samozřejmě můžete říct, heleď nechci o tom mluvit, ale ... už jen to že přijdou a zase se zeptají není nic příjemného.a když se nezeptají, tak jen čumí a vy víte přesně proč...

kattry
autor
13. led 2024

@alice180 no je fajn, jestli má někdo zkušenost takovou, že opravdu vedení si informace nechává pro sebe... tady to bohužel tak nefunguje. Vždyť i vedoucí pobočky, vlastně manažerka callcentra přilítla za personální, s větou hele víš co se stalo tý.... a už to jelo... žádný že by si to řekli sami někde bokem, ani náhodou přímo v místnosti před ostatníma operátorkama, takže asi tak...

kattry
autor
13. led 2024

@j.a.n.i děkuji, a kdy myslíte, že bych jim to tedy měla nahlásit, budou volat teď v únoru to určitě ne. Rodičák mi končí teda v srpnu, takže bych jim to měla říct asi tak v tom červnu, že? Je mi úplně jasný, že mě budou uhánět, když jim teď řeknu, že nevím...a nebo jim prostě řeknu, že ano že se vrátím a pak jim třeba v červenci řeknu, že nee a donesu papíry na mateřskou?

drep
13. led 2024

@kattry zákon říká, že nemusíš hlásit nic, takže je to tobě. Já jsem taky z těch, co se chovají fér a dostávají za to fér odpověď a těhotenství jsem šéfovi oznámila hned v 5. Týdnu (u mě je to teda proto, že potřebuje vědět, že mě nemůže poslat ve službě na urgentní výkon s nonstop rentgenem). Ale ačkoliv jsou personalistky možná u vás slepice, tak ony nevědí s čím jsi na Pn. Nemůžou, ony k té informaci v systému čssz vůbec nemají přístup. Takže odtud vítr nevál a informace o potratu vykecal někdo jiný.

eviicka
13. led 2024

@kattry kdy to nahlásíš je na tobě, teď opravdu stačí říct, že nevíš, já třeba před květnem (děti narozené v letních měsících) také řekla jen, že nevím jak dopadnou zápisy do školek (ale já tedy neměla nikdy problém jednat na rovinu, protože si to zasloužili).
Navíc pokud je to pozice, kde se to "točí" tak není třeba mít výčitky, půl roku předem nikoho zaučovat nebudou.

Až bude po druhém screeningu, tak jim normálně zavolej, je to lepší než když se jim to stejně donese od někoho jiného.

alice180
13. led 2024

@kattry no je to o lidech, jako všechno všude.

veroniquecz
13. led 2024

@kattry Nn žádná zákonná povinnost oznámit těhotenství není ;)
https://www.aperio.cz/clanky/tehotna-zamestnank...

kattry
autor
13. led 2024

@drep tenkrát v sobotu jsem jela do nemocnice kuli krvácení no už si mě tam nechali na na zákrok, v neděli mě pustili domů. V nemocnici mi vůbec nedali neschopenku, takže na pondělí jsem si vzala dovolenou. A v úterý šla normálně do práce, ráno když přišla personální začala na mě co se stalo, říkám neřeš to a ona ale prosím tebe, copak si měla za bebíčko, že si nemohla v pondělí do práce, no já se rozbrečela a v tom vzteku nebo jak to popsat jsem na ni zařvala, že jsem potratila, odpracovala si normálně směnu a šla domů. a ve středu ráno horečky, takže mě tenkrát ještě přítel odvezl do práce, kde jsem si vzala propustku, řekla že jedu k doktorce. Na gyndě mi zjistili, že bohužel zákrok neproběhl úplně v pohodě, doktorka říkala, že kdyby nevěděla, že jsem potratila tak myslí, že jsem normálně těhotná podle ultrazvuku, poslala mě teda do nemocnice, kde mi udělali druhou revizi. A to už mi neschopenku teda dali. Ještě mi blbci v nemocnici nedali na doma antibiotika, takže jsem pak dostala zánět dělohy. No každopádně, ano já jsem to řekla té personální, nikomu jinému...no a jak už jsem psala, když sem se vrátila věděli to všichni...

kattry
autor
13. led 2024

@eviicka no to bych vlastně taky mohla použít s tím zápisem. Každopádně u nás se lidi do práce zaučují až když nastoupí.