Rodičovský příspěvek na 3 roky, mám nárok?

sarivojvodova
9. kvě 2016

Ahoj holky, předem se omlouvám jestli tady tahle otázka je, ale nemůžu ji najít. Dnes mi na gynekologii dali papír na "ŽÁDOST O PENĚŽITOU POMOC V MATEŘSTVÍ" takže mateřská dovolená, ale já na ní nemám nárok, to už vím, takže tam prý můžu a nemusím, aby mi řekli co a jak. Nemám totiž odpracovaný tok. Takže se chci zeptat jestli mám nárok na rodičovský příspěvek na 3 roky za těch 7800, nebo mi přidělí automaticky ten na 4? A kdy se to řeší po porodu, nebo před a co k tomu potřebuji prosím. Děkuji za odpověď.

j.a.n.i
9. kvě 2016

@sarivojvodova Pokud nemáš nárok na mateřskou, ani teď aktuálně nepracuješ, či nejsi na neschopence, tak ti přidělí ten 4 letý. Resp. ještě případně můžeš volit přes partnera, pokud by on podmínky splňoval. Jo a por nárk na PPm to je 270 dní, nikoliv rok.

andreaandrejka
9. kvě 2016

Když nemáš nárok na mateřskou tak nastoupíš automaticky na DR na 4 roky za 3400,-

andreaandrejka
9. kvě 2016

Překlep* RD

j.a.n.i
9. kvě 2016

@andreaandrejka Jednak je 4 letý rodičák 7600,- do 9 měsíců věku a pak 3800,- a druhak pro možnost volby rodičáku stačí i neschopenka v souvislosti s porodem nebo třeba navazující rodičák, pokud s prvním nárok na mateřskou byl.

andreaandrejka
9. kvě 2016

@j.a.n.i Tak to máme obě jiné informace.

xpila
9. kvě 2016

@andreaandrejka Tak @j.a.n.i má informace dle zákona, tudíž ty správné.

sarivojvodova
autor
9. kvě 2016

Tak holky, volala jsem tetě na úřad práce a jde i ten tříletý.

sarivojvodova
autor
9. kvě 2016

@j.a.n.i Jsem asi debil ale nechápu tě úplně ty u první polovinu, vím, že se bere 7800 9 měsíců a pak min, ale tamto nevím jak myslíš. 🙂

lucysmidkova
9. kvě 2016

Jak můžete jit na 3roky kdyz nemate odpracovano. Kdyz nemate odpracovano nemůžete si volit delke rd

ely14
9. kvě 2016

Jde si přece 4letý rodičák zkrátit například na 3 roky ne ?

ma_ia
9. kvě 2016

@j.a.n.i Ahoj, můžu mít prosím dotaz?
Můžu současně pracovat na hpp (formou čerpání dovolené) a současně pobírat rp, který ještě nemám vyčerpaný? Díky moc za radu, jsem z toho jelen.

lucysmidkova
9. kvě 2016

@ely14 pokud vím tak nejde. pokud to máte stanovené na 4 roky nedá se to krátit

lucifereeek
9. kvě 2016

@ma_ia to je normální ne? já taky po skončení MD si v práci zažádala o čerpání dovolené a zároveň pobírala RP

snehurka38
9. kvě 2016

@sarivojvodova Taky jsem neměla nárok na mateřskou. Měla jsem rizikový a nechali mě na neschopence až do konce šestinedělí. Pak jsem žádala rovnou o rodičák a mohla ksem si vybrat na jak dlouho. Takže já jsem doma na 3 roky a beru 6100kč. To jsou čerstvé informace, rodila jsem v prosinci. Ale teda byla to operace, nemohly se nějak na sociálce shodnout jak to bude, tak jsem byla sama zvědavá, co z toho nakonec vyleze. Taky mě strašili, že si vybrat nemůžu a že automaticky na 4 roky, ale nakonec je to takhle a díky bohu za to.

ma_ia
9. kvě 2016

@lucifereeek No ale mě končí rodičovská u zaměstnavatele, kdežto rp ještě nemám dovybraný. Takže mi zaměstnavatel na kus poskytne neplacené volno, pak nastoupím na hpp (dovolená). A současně budu čerpat rp, Jde to tak?

lucifereeek
9. kvě 2016

@ma_ia aha tak to je něco jiného, to nevím určitě. J.a.n.i určitě bude vědět, když se v tom pohybuje.

sarivojvodova
autor
9. kvě 2016

@j.a.n.i Na neschopence jsem. Mám rizikové. Tak tady každý píše něco a já už se v tom ztrácím. :D

ma_ia
9. kvě 2016

@lucifereeek Nevadí, i tak díky🙂

j.a.n.i
9. kvě 2016

@ma_ia Ano, můžeš, není v tom žádný problém, můžeš klidně pracovat i formou chození do práce a k tomu brát rodičák 🙂

j.a.n.i
9. kvě 2016

@sarivojvodova Tak věř mě 🙂 nárok na volbu rodičáku tím pádem máš až do 7600,- akorát je potřeba domluvit se s doktorkou, že tím, že nemáš nárok na PPM, tak tě má nechat na nemocenské až do konce šestinedělí. Jen si zjisti, zda ji bude stačit informace per huba od tebe nebo jestli je potřeba poslat ten papír na OSSZ (přes zaměstnavatele) a pak doktorce doložit ten papír o zamítnutí mateřské.

sarivojvodova
autor
9. kvě 2016

@j.a.n.i Jasny, Dekuju moc. 🙂

ma_ia
9. kvě 2016

@j.a.n.i Moc děkuju🙂 Posílám sérdce🙂

veronikafs
2. črc 2016

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat ( protože každý mi říká úplně něco jiného), odpracováno mám několik let, ale bohužel můj hrubý příjem činí cca 10500-- což je katastrofa, ale myslíte, zda budu mít nárok na to si to dát na 2,5 roku ( + prvního půl roku je PPM), abych měla příjem celkem do 3 let věku dítěte? Na těch 2,5 roku mi to vychází na nějakých 7300 cca...Na 2 roky vím, že musíte splňovat nějaké příjmy. Děkuji

xpila
2. črc 2016

@veronikafs Stačí. Když máš nárok na mateřskou, tak si automaticky může zvolit až do 7600 Kč. Teprve když bys chtěla víc, tak se řeší příjem.

babanci
7. únor 2019

Děvčata, mám taky technický dotaz. Moje dcera je na mateřské dovolené, měla jí určenou tříletou. Dnes dostala poslední dávku a malý bonus k tomu s tím, že jí vyřazují, že už peníze došly. Malé budou tři v dubnu, nějak jsme předpokládaly, že to tedy vyjde do tří let. No, dobře, tedy. Ale moje dcera je těhotná, rodit bude v červnu. Moc se s ní nebavili, prý si má zažádat o neplacené volmo u zaměstnavatele, snad proto, aby jí platil zdravotní a sociální. Zavěsili jí. V pondělí se tam chystá, ale co myslíte? Měly jste tak některá a jak nejlépe postupovat?