icon

Rodičovský příspěvek u 2. dítěte, otěhotněla jsem brzy

marry16
30. říj 2017

Ahoj maminky chci se zeptat ohledně rodičáku..Zažádala jsem si rodičák na 3 roky , dítěti bude rok ,ale znovu jsem otěhotněla , tak se chci zeptat zda budu mít na něco nárok ?Zřejmě na nic že ? 😁 Děkuji Vám za Vaše odpovědi a přeji krásný den !

Strana
z2
ivet1987
1. lis 2017

@lumixii jojo přesně. A propadne ti něco nebo můžeš navýšit příspěvek a dočerpáš?

pavlaa8
1. lis 2017

@ivet1987
Ikdyž nejsme manželé a on bude mít dítě nějakou dobu navíc u sebe? ... Mimo to přeci jde přepsat RP z otce na matku dítěte, proč to podle vás nejde obráceně? Děkuji za zprávu 🙂

ivet1987
1. lis 2017

@pavlaa8 Protože lze čerpat pouze 1 rodičovský příspěvek na nejmladší dítě "v rodině". Nikdy to nelze na dvě děti.

pavlaa8
1. lis 2017

@ivet1987
Ani kdyby matka pobírala mateřskou a během ní otec rodičák?

pavlaa8
1. lis 2017

@ivet1987
Existuje případně nějaká varianta, jak o ty peníze nepřijít (nebo alespoň ne o všechny)? ... Např.. kdyby na mateřskou 2. dítěte nastoupil otec, tak já na RP 1. dítěte také nárok nemám?

terry1512
1. lis 2017

@pavlaa8 ne ani tak ne. Prostě RP na první co nevybereš propadne. Opravdu to nijak ,,ochcat" nejde.

pavlaa8
1. lis 2017

@terry1512
Oka 🙂. Díky za vyčerpávající odpovědi 🙂

ivet1987
1. lis 2017

@pavlaa8 jak řekla terry, bohužel to fakt nejde, je to v čr prostě naprd :( Aspoň že zvýšili rodičovský příspěvek trochu teď pro dvojčata, to mi přišlo uplně debilní.

pavlaa8
1. lis 2017

@terry1512
@ivet1987
Když už teda otravuju ... Nelze to ani v případě, že druhé dítě nemá v rodném listě otce..nebo má jiného než první dítě?

ivet1987
1. lis 2017

@pavlaa8 tak já teda myslím že fakt ne, to už je extrém, netuším, zavolej si na sociálku 😀 To jsem fakt zvědavá.

pavlaa8
1. lis 2017

@ivet1987
Propadne mi skoro půlka, tak se snažím něco vymyslet 😀 ... Dám každopádně vědět, jak něco zjistím.

ivet1987
1. lis 2017

@pavlaa8 no tak to se ti nedivím, ale myslím že to nepůjde, prostě nejmladší dítě a přes to nejede vlak, klidně bych obvolala i více poboček, myslím že samy budou mít co dělat a radit se 😀

pavlaa8
1. lis 2017

@ivet1987
Vtipné ... Národ na dvě věci... Když máš děti brzy po sobě, tak ti vlastně stát vůbec nevypomůže, když o příspěvek přijdeš.

terry1512
1. lis 2017

@pavlaa8 pořád je to dítě v rodině. Otec je ve finále úplně jedno. Matka je pořád stejná.
Když máš děti brzo po sobě tak to tak prostě je. Většina propadne.
Zas na druhou stranu kde máš ve světě takovou možnost,být 3 roky doma a dostávat peníze.

pavlaa8
1. lis 2017

@terry1512
Doma sice jsi, ale peněz moc nemáš...o pokryti běžných nákladů s dětmi se nedá ani mluvit....ale samozřejmě chápu tvoji poznámku.. lepší než nic.

terry1512
1. lis 2017

@pavlaa8 tak je to ,,jen" příspěvek že. Primárně v toto toto období by se měl starat finančně chlap. Nebo mít našetřené.
I já chápu tebe,a ano není to moc. Ale na druhou stranu ani málo. 😉

Strana
z2