RP a navazující druhý RP, dá se to papírově připravit?

pivonka2
28. kvě 2014

Ahoj, mám dotaz týkající se rodičáku a na něj navazující druhý rodičák. Nemám nárok na mateřskou (osvč), protože jsem s malou doma (na tu jsem PPM čerpala). V červenci se narodí druhý prcek, takže začnu hned pobírat rodičák volený přes manžela. Dá se na to nějak "papírově" připravit? Myslím tím, zda se dají ty formuláře nějak předem nechat potvrdit na úřadech. Udělají to, nebo je nutné počkat až po narození malého? Dost mě děsí představa být měsíc a víc bez peněz, než se to vyřídí....
A druhá věc. Výše rodičáku bude nižší než dosud (teď mám max., tj. 11500). Nevíte, jak je to s eventuálním přeplatkem rodičáku na první dítě? Z čeho se to počítá? Rozpočítávají to nějak na dny nebo jak to je? Na druhé dítě vyplatí nějakou poměrnou část z druhého rodičáku? No snad jsem to napsala nějak srozumitelně...🙂 Díky za reakce.

mariii
28. kvě 2014

@pivonka2 Papíry nemůžeš nechat potvrdit předem, jelikož se tam uvádí stav ke dni porodu. A v měsíci, kdy se ti narodí druhé dítě dostaneš rodičák už jenom na něj, žádná poměrná část se nevyplácí, jelikož RP je dávka u které si určuješ měsíční částku. Na vyřízení mají 30 dní, ale v praxi to zabere méně 🙂

pivonka2
autor
28. kvě 2014

@mariii Těmi papíry jsem myslela třeba tu přílohu, kde chtějí manželův vyměřovací základ...🙂 Jinak to nejde, to vím, tam chtějí rodné číslo. Takže teoreticky v červenci přijdou peníze za červen ještě na malou a v srpnu už na malýho (narodí se v červenci)? Chápu to správně?

mariii
28. kvě 2014

@pivonka2 S penězi to chápeš správně, S těma papírama to nejde třeba proto, že manžela by teoreticky mohli například den před porodem propustit, proto to lze dělat až po porodu... vše musí být platné k tomu dni.