RP na tři roky a RD na dva, lze to tak udělat?
Zdravim vsechny,vsude nachazim odpoved jen na opacnou problematiku. Rada bych pobirala RP tri roky, ale z RD bych chtela jit do prace driv.
Takze muj dotaz zni takto:
Lze ukoncit RD,nastoupit zpet k zamestnavateli a dale dovybirat zbytek te castky z tech 220?
Dekuji
Ale na jine pozici nemusim ukoncovat RD...🙂
Tedy podotykam ze zamestnavatel s navratem drive souhlasi.
Ano lze. Rodičovský příspěvek můžeš pobírat až do 4 let dítěte a přitom pracovat. Takže délka rodičovské dovolené se nemusí shodovat s dobou pobírání rodičovského příspěvku. Mám to tak taky. Dokonce jsem se vracela hned po mateřské dovolené na pár měsíců do práce a pak jsem teprve nastoupila na RD. Na stejnou pozici se nesmíš vracet jen při mateřské, pokud o dávky PPM nechceš přijít. Pozor na pojmy MD x PPM x RD x RP. Spousta lidí si to plete a motá všechno dohromady.🙂
Dekuji,myslela jsem si to. Me slo hlavne o to, ze kdyz nepatrim k tem co musi mit RP co nejvys nastaveny,tak jsem si ho dala na dele, ze jako nevim co bude za dva roky (tak aby mi kazdy mesic trosku teklo na ucet) a on me zamtel muze chtit i driv.Takze mam tu moznost, ze RP v klidu dovyberu a budu mit pri tom treba prijem. JUCHUUUU
já se domluvila se zaměstnavatelem a nastoupila o půl roku dříve...takže chodím do práce a dobírám RP 🙂
@vrabcak0007
Super, diky, pozitivni zpravy 😉
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zurnalservis/...
tady píšou že při pobírání rodičovského příspěvku a to mi teda řekla i šéfová, že by m nabídla novou smlouvu, abychom to jako by obešli.
a tady je zase opak 😀 tak jsem z toho jelen:
Ahojky, z hlediska zákona to obecně takto jde, ale jsou tam dva háčky:
1. Rodičovskou dovolenou si u zaměstnavatele můžeš nahlásit, jakou chceš, přičemž nemusí korespondovat s dobou pobírání RP. ALE jakmile jednou nahlásíš RD do tří let, případně nenahlásíš nic, což se bere automaticky jako do tří let, už je jen na dobré vůli zaměstnavatele, zda Tě přijme do práce dříve. Takže pokud byste se domluvili nebo by Tě přímo on chtěl zpátky dříve, není problém. Pokud by sis ale najednou v průběhu RD usmyslela, že si ji zkrátíš a do práce se vrátíš dříve, už to problém být může. Můžeš ale nastoupit do jiné práce a v té původní být stále zaměstnána.
2. Jakmile pobíráš RP, a to v jakékoli výši, nikdo nemá nárok na ošetřovačku v případně nemoci dítěte. Ani Ty, ani manžel, ani pracující babička. Takže buď máte ochotnou babičku v důchodu, nebo budete platit chůvu, nebo jste v dost neřešitelné situaci.... Já osobně mám RP dobrovolně prodloužený na 4 roky právě proto, že nevím jistě, co bude, ale jakmile fyzicky nastoupím do práce, všechen rodičák si vyberu, i když vím, že lze pracovat a zároveň pobírat RP.
@mysicka_lb
1) jak jsem psala vyse, zamtel souhlasi
2) a to s tou osetrovackou, nema clovek mozna narok na ty penize, ale byt s ditetem doma klidne mohu
Manzel mel normalne osetrovacku na malou i kdyz jsem s ni doma na rodicaku ja, protoze jsem onemocnela a nemohla jsem zajistit peci. Neni to obvykle a malo kdo tohle zna, ale jde to 🙂 i kdyz par lidi rikalo ze OCR nemuze manzel dostat a cerpat.
@vercikn To měl ale ošetřovačku psanou na Tebe, že Ty jsi byla nemocná, ne? Na dítě podle mě opravdu nelze, ale pokud máš nějaké jiné info, ráda se poučím, bylo by super, kdyby to šlo.
@mysicka_lb myslím, že s tou ošetřovačkou je to tak, že pokud pobíráš RP a pracuješ, že si OČR právě musíš vzít na dítě jenom ty a manžel nemůže. Pokud oba pracujete a nikdo nebere RP, může mít OČR kdokoli z vás.
@mysicka_lb
tyyyy jo, uz ani nevim, ale moc logicke to neni, protoze ten kdo se nemuze o sebe postarat je mala a ne ja. Manzel dostal od me mudry potvrzeni ze jsem nemocna (mela jsem chripku)...takze to vypada ze to bral na mne....uz ted opravdu nevim. Jen vim ze ani mudra nevedela co vypsat za papir....jak se s tim malo setkavaji.
@vercikn Na 99 procent to právě bylo na Tebe, že Ty jsi byla nemocná. Ale v situaci, kdy jsou oba rodiče zdraví a dítě nemocné, je to prekérka. Našla jsem k tomu toto: http://www.penize.cz/nemocenska/308092-osetrovn.... Dříve to tak ale pravděpodobně nebylo, jak píše @vilibalda, protože starší odkazy říkají něco jiného.
@mysicka_lb
no to mozna,ale ted na ten formular koukam a tam je ocr na dite, protoze osoba ktera o nej trvela pecuje onemocnela a tam dokladal ze ja jsem nemocna...takze jsem v rozpacich ktery to lejstro predkladal.
Holky, mám dotaz, chtěla bych se taky vrátit do práce dřív a RP nastavit do tří let, kdybych se z jakéhokoliv důvodu vrátit dřív nemohla. Jde mi o to, jestli, když zaměstnavateli nahlásím, že bych se chtěla vrátit např. v září 2019 místo v březnu 2020 (cca 3 roky věku dítěte), jestli je to pak pro mě závazné... Prostě jestli musím pak nastoupit v tom září (kdyby třeba dítě bylo často nemocné, nebyla babička na hlídání apod.). Je tedy lepší nahlásit návrat až v březnu 2020 a pak to řešit za pochodu?
RP si nastav jak potřebuješ, klidně na 3 roky, od zaměstavatele máš nárok na 3 roky RD, že ti bude stále držet pracovní pozici, po tu dobu 3 let na RD můžeš se kdykoli vrátit ke svému zaměstnavateli a kdykoli zase na RD nastoupit a běhm RD můžeš si i přivydělávat u jiných zaměstnavatelů za určitých podmínek. S dřívějším nástupem do práce musí zaměstnavatel souhlasit. Já bych nahlásila 3 roky RD svém uzaměstnavateli a v průběhu RD bych to pak řešila..... RP budeš pobírat tak dlouho, jak jsi si ho zvolila a i při tom už můžeš být v práci.
Super, díky 🙂
@tobove To já bych zase naopak dala RD na kratší dobu a jak se to bude blížit, dohodla se se zaměstnavatelem na prodloužení, pokud bys potřebovala. To ti musí umožnit. Nebo můžeš nastoupit a pokud by to kvůli něčemu nešlo (nemoc dítěte, nezvládnutí školky/jeslí), opět můžeš požádat o RD a on ti musí vyhovět.
Fakt? To jde? O to mi právě šlo... Jestli prostě, když se teď na něčem domluvíme a pak ta situace bude jiná, jestli prostě můžu být doma do tří let... Náš první klučina byl zlatej na školku, na nemoci, prostě neuvěřitelné dítě, pokud jde o moje pracovní možnosti... Tak spoléhám na to, že i druhé bude takové, ale kolem sebe vidím, že to tak být prostě nemusí... Uvidíme 🙂 Čas ukáže... Naštěstí mám skvělého šéfa 🙂
Urcite je lepsi si zazadat o volno k RD do 2 let a pak dle potreby (treba i po mesici prodluzovat), do tri let mas na to narok. Pokud si zazadas do 3 let, zamestnavatel nemusi souhlasit se zkracenim na 2 roky. A dalsi vec, pokud znovu otehotnis a mela bys rizikove tehu, mas po tech dvou letech pri navratu do prace narok na neschopenku (ale asi ne v situaci, kdy bys nemela dobrany rodicak, ale to nevim), kdyz budes mit pozadano do 3 let, nedostanes nic.
@bledulka84 Nárok na neschopenku je, ale už se neshihne dovybrat RP, protože ten se nevyplatí, když je prijem - coz jsou ty peníze z PN. Ledaže by náhrada mzdy byla nižší nez RP, tak by dostala ten rozdíl do výše toho RP.
@netopejr podle me je stejne nejlepsi ten prispevek vybrat co nejdriv a radsi si to "setrit" na vlastnim uctu, nez penize nechat v "rukach statu"
@bledulka84 Ano, ale i když beres ten nejvyšší od zacatkuvyjde to někdy do 2 let a 2 nebo 3 mesicu veku dítěte. Takže když u zamestnavatele je najlasena RD do 2 let veku a jde se od 2 let veku dítěte, něco z te castky RP se nedovybere a zůstane statu.
@netopejr, pokud nemáš dvojčata, tak to vychází cca do 2 let +/- týden, dva podle toho, kdy porodíš. Mateřská 28 týdnů, z toho počítejme 6 týdnů před porodem, tj. 22 týdnů MD po porodu (tj. 154 dnů, tedy 5 měsíců + 1-4 dny, záleží podle kalendářních měsíců)
No a když od 24 měsíců odečteme 5, zbyde nám 19 měsíců.
A teď k rodičáku: 220 000 / 11500 = 19,13 (tedy 19 měsíců plná částka, plus doplatek 1500).
Při předčasném porodu tedy dobíráš příspěvky dýl, než do 2 let věku dítěte, při přenášení a nástupu na MD 8 týdnů před termínem naopak stihneš do dvou let vše zcela vybrat.
@bledulka84 Nerozporuju, jenom ty dny tam udělají svoje, plus když zena porodi o týden pred TP. Pri odstupu 2 r a mesic jsem jeden vracela a pri odstupu 2 r a 3 mes. Jeden celej a kus druhyho myslim. Takže myslím, ze ten jeden to sezere vždycky. Jedine teda 8 pred TP na MD a oak ještě porodit o týden dva po TP. Tak pak to asi vyjit muze. Je to samozrejme nejmenší mozna ztráta.
Jinak teda, když už jsme u toho, tak je taky moudry si spočítat, kolik ta mateřská da za ten kalendářní rok na dny, a to v roce v kterém začíná a v kterém konci. Pokud to totiž za kalendářní rok bude vice nez 68.000 Kc, tak si manžel v danovem priznani nemůže odečíst slevu na manželku 24.840 Kc. Takže někomu mize pomci to šoupnout tak, ze si manžel oba roky odečte, a někomu se muze podarit vyhnout tomu, abysi manžel nemohl odečíst dvakrát, ze to soupnou tak, aby částka byla pres jen v jednom z tech let.
Ze si stat nechá od rodiny,kde zena pracovala a vydělala si na PPM 24.840 Kc za narozeni dítěte, nebo i 49.680 Kc, který by jim zustaly, když by zena dítě neporodila, je hrozny. Takže - podle toho, jak to vychází v kalendářním roce - doporucuju si spočítat prvne tohle, protože tady ta ztráta je obvykle vetsi, a o dost, nez na tom nevyplacenym rodicaku.

můžeš - ale na jiné pozici.