Splňuji nárok na mateřskou dovolenou?

dena182
7. čer 2016

Ahojte děvčata 🙂
Mám na Vás velkou prosbu. V mém okolí se nenachází nikdo, kdo by mi byl schopen odpovědět a propadám panice, což mi v těhotenství rozhodně neprospívá.

Věc se má tak. 1.11.2015 jsem nastoupila do nového zaměstnání. Na Nový rok jsem zjistila, že jsem těhotná - TP : 27.8.2016. Manžel i já máme s reprodukcí problémy, takže tohle všechno je malý zázrak. Vím, že je to vůči zaměstnavateli nefér, ale druhé dítě už dost možná nebudeme moci mít. Domluvila jsem se se svým šéfem, že budu s malou doma do konce roku a pak mě vystřídá manžel. Bydlíme v jednou domě s mou tchyní, t.č. v důchodu, která nám ochotně pomůže. Stejně mám obavy jak s kojením, až nastoupím zpět. Mám skvělou práci kousek od bydliště a můj šéf mi vždy vychází vstříc.. Měla jste to některá podobně?

A další dotaz. Asi nesplňuji nárok na PPM.. Kdybych nastoupila na rodičovskou dejme tomu v půlce července, dělalo by to cirka 260 dní z potřebných 270.. Od 1.7.2014 jsem byla na ÚP, měla různé kurzy a dohody, ale vše v rámci ÚP ☹ V červnu téhož roku jsem úspěšně ukončila bakalářské studium. Děsí mě, jak vše hraje proti mně ☹ Kdyby mi některá z Vás byla schopna poradit, byla bych Vám z celého srdce vděčná ☹ Opatrujte se.

zuzka_b2
7. čer 2016

Ahoj, hlavně se zbav pocitů, že je to zaměstnavateli nefér. Nefér je, že se my ženy vůbec takovými věci stresujeme. Nefér by asi bylo, kdyby sis novou práci už plánovala těhotná, ale tohle je prostě život, lidi mají práci i děti, děti nejde vždy plánovat. Jsou lidi, co se snaží o dítě třeba 10 let, to by jako nesměly takové ženy za celou dobu změnit práci, co kdyby pak náhodou otěhotněly? Muž to vúůbec řešit nemusí.

S kojením to zvládnete, já sama sice zkušenost nemám, ale když píšeš, že máš práci blízko domu, tak by ti mohl manžel nebo tchýně dítě dovézt na kojení do práce? Nebo bys mohla ty skočit domu? Přinejhorším budeš na v práci odsávat, sice to s sebou nese rizika, že se dítě naučí na flašku a prso nebude chtít, a s tím je spojená i možnost poklesu laktace, ale jsou ženy, co třeba odsávají dlouhé měsíce i roky úplně v pohodě. Asi by bylo lepší, kdyby ti dítě fakt na začátku na kojení vozili, od 4-6m se zavádí příkrmy, po kterých napřed dokojuješ, ale potom už ne, takže časem už bez kojení nějakou dobu vydrží.

S tím druhým dotazem snad někdo poradí... většinou gynekolog nemá problém změnit datum porodu o pár dní, 10 už je teda hodně, asi by to s sebou neslo i rizika (kdybys přenášela, musela bys to v porodnici vysvětlovat), no nevim. Jinak na mateřskou můžes nastoupit i později než 6-8 týdnů před porodem, můžes klidně pracovat až do porodu - mateřská se ti jen o tu dobu zkrátí, bude jen do dne 22 týdnu po porodu. Ale nevim, jak je to právně, jestli se takhle dá dohonit těch chybějících 10 dnů.

zuzka_b2
7. čer 2016

jinak je tu skupina Vše o mateřské, rodičovské a porodném
https://www.modrykonik.cz/group/5730/
tam ti holky určitě poradí, jak to s tou mateřskou je.

dena182
autor
7. čer 2016

Strašně moc děkuji za pozitivní reakci! Mám sestru, která by si tolik přála miminko a nemůže ho mít, jsou maminky, které jsou na vše samy.. To vše mi dokazuje, jaké já mám štěstí, že nosím takový krásný dar. Ale moje nešťastná povaha mě nutí řešit zbytečnosti a cítit se provinile. V práci máme klid a dostatek místa pro kojení, které mi bude umožněno šéfem. Jen dořešit trochu ty peníze a budu spokojená 🙂 Ještě jednou DĚKUJI!!!