Svobodná Češka čekající miminko na Slovensku

egnivia
2. črc 2019

Zdravím Vás milé dámy
Jsem (češka) nastávající maminka s termínem porodu na nový rok, která žije s přítelem na slovensku (chceme tu zůstat a žít u jeho rodičů). V Česku jsem pracovala přesně rok, poté jsem se přestěhovala za přítelem stím že jsi tu najdu práci a zatím byla vedena na úřadu práce v česku ale nějak se nám zadařilo na miminku. Jelikož jsem otěhotněla v době nezaměstnanosti tudiž mě na úřadu práce v česku řekli že nemám nárok na žádné sociální dávky (něco jako mateřská) a nějaké penízky dostanu až se malinké narodí. Mám spousty otázek jelikož mě v domě každý straší a rozumuje a říká co bude "nejlepší" i když o tom ví prd :D.
1.
- Když jsem se chtěla nechat vyšetřit na slovensku u gynekologa tak mě zaskočilo že za každou prohlídku mám zaplatit cca 50euro (kvůli tomu že nemám na slovensku pijištění)
- Když jsem šla na slovennskou pojišťovnu se zeptat jak to okolo funguje a jestli se můžu zapsat tak mě slečna řekla že si pojištění dělat na slovensku nemusím do doby než si budu chtít najít práci, že s tím těhotenství nemá co dělat :D (tak jsem trošku stoho jelen)
2.
- Jsme zasnoubení a všichni nás ženou do svatby dřív než se to narodí (já stým nesouhlasím vůbec chci svou dokonalou svatbu jako každá žena :D) straší nás že okolo dítětě budeme mít více vyřizovaní.
- Osobně si myslím že je to blbost a že budu mít papírování jako každá svobodná matka (dítě chci mít pojištěné v česku a trvalí pobyt taktéž - myslím si že to nebude problém když to tu má i otec dítěte)
- popřípadě jaké jiné papírovaní mě čeká když budu rodit dítě na slovensku a chci aby z něj byl slovenskej občan :D
3.
- Když si k přitelovy dám trvalý pobyt a nebo částečný. (na slovensko)
- dostanu z české republiky to porodné? když budu mít trvalí/částečný pobyt na slovensku?
4.
- Jelikož nemám žádný jiný příjem a podpora mě už končí. Je nějaká šance že dostanu nějaký příspěvek třeba na kočárek postýlku věcičky pro malé? (i když chceme ušetřit a vzit si věci z druhé ruky)

Jinak najít si práci a dělat jakoby nic by mě už taky tak nevyšlo už jsem na začátku třetího měsíce a o miminku sem se dozvěděla nedávno :D byla jsem dost v šoku když mě gynekoložka řekla že jsme v 11 týdnu (čekali jsme tak 4 týden). Navíc stále mě setrvává období kdy mě je pomalu ze všeho špatně i sebemenší změna pachu v okolí děla blbě.
-Odstoupili jsme kvůli tomu od rezervovanéhoé bytu :D
-Budeme předělávat dům u jeho rodičů na půdě aby mělo miminko nějaký domov

Jinak se omlouvám za obsáhlejší téma (i možná špatnou rubriku)
Budem ráda za jakoukoliv radu k otázkám 🙂

jitka_cv
2. črc 2019

Pokud žiješ na Slovensku tak bys měla žádat o dávky tam. V Čechách by jsi musela mít neje trvalé bydliště ale i tady fakticky bydlet.

egnivia
autor
2. črc 2019

@jitka_cv V čechách mám právě stále trvalé bydliště v česku takže dávky pujdou stama. (podle toho co mě řekli na úřadě práce)

viki999
2. črc 2019

1. přijde mi logické, že po tobě chtějí platbu, když tam nemáš pojištění (někdo to vyšetření zaplatit musí), nebo jezdi do čech.. osobně by mě zajímalo kolik by po tobě chtěli třeba za porod..
2. tenhle bod máš nějak divně napsaný, píšeš, že chceš aby měl pobyt i pojištění v česku, ale aby z něj byl slovenský občan..
4. pokud budeš brát z čech a nemáš nárok na mateřskou, dostaneš pak rodičák, nevím jak je to s dalšími dávkami, jaké jsou podmínky pro porodné, atd. ale když jste si dítě zvládli udělat, tak snad počítáte s tím, že něco stojí? Fascinuje mě to, že někdo zjistí že je těhotný a chce jen natahovat ruku, ať někdo přispěje..

jitka_cv
2. črc 2019

Na rodičovský příspěvek musíš mít ale i faktické bydliště v Čechách, tzn. Opravdu zde bydlet. Jinak nárok na rodičák z Čech nemáš. Nestačí tu mít jen trvalé bydliště.

anita003
2. črc 2019

@jitka_cv co to je za blbost? To se jako nějaká úřednice sebere a přijde mě zkontrolovat na trvalé bydliště, jestli tam skutečně bydlím ještě před tím, než mi začnou vyplácet rodičák? :D

egnivia
autor
2. črc 2019

@viki999 1. chodím do česka ale je to celkem peněžně náročné.
2. hups pardon samozřejmě že dítě bude mít vše na slovensku omlouvám se za chybičku a děkuji za upozornění.
4. Nenatahuji ruku a nečekám že mě někdo spasí finančně víme že něco stojí 🙂 To že se stalo že budeme mít bábo už se nezmění (potraty nepodporujem) Jen mě zaráží to že kdybych byla romského původu tak ještě v ten den dostanu nějaké peníze na ruku :D

evka_slovenska
2. črc 2019

Byla ses prihlasit k prechodnemu pobytu na SK na cizinecke policii?Tam to vsechno zacina.Dostanes prukaz s cipem vydany SR (ja az na zaklade toho ze jsem tam pracovala) nevim jestli ti ho daji i bez zamestnani.Na SK pojistku mas taktez narok az diky zamestnani- a nebo tu svatbu + dokazovat teziste zajmu nebo tak nejak se to jmenuje?Ale nechci lhat, vim jen ze vsechno je brutalne na dlouhe vyrizovani....furt dokladani papiru v CR i na SK nekomu....psychiatrie vazne :(
A na zaklade toho pobytoveho prukazu si muzes zalozit bankovni ucet a vsechny ostatni veci s tim vyrizujes mnohem jednoduseji.

egnivia
autor
2. črc 2019

@evka_slovenska Už jsme se tam párkrat stavili ale vždy nám vyjel lístek ať se stavíme příště že na nás už nezbude čas. Až bude mít přítel dovolenku plánujeme si přivstat o 3. ráno a snad si na nás čas najdou :D (na objednání a podání přihlášky přes emaili nereaguji a to jsme to zkoušeli 4x i na jiný email :D) Jinak děkuji za informace 🙂

jitka_cv
2. črc 2019

@anita003 a navíc do formuláře se píše i skutečné bydliště v ČR, stačí se podívat do formuláře https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....

makronka222
2. črc 2019

Res to u nich na urade. Tam se ptej

evka_slovenska
2. črc 2019

@egnivia A kde presne se nachazis?Ja kdyz se snazila dovolat na cizineckou do Trencina tak mi mesic nikdo nezvedal telefon az jsem se dovolala do Blavy a tam mi rekla jine instrukce.V Trencine me pak servala ze mam spatne papiry tak jsem zacala rvat uz i ja po ni ze kdyby mi za cely mesic laskave zvedly telefon mozna bych to mela spravne a at se ke me laskave nechova jak k poslednimu ukrajincovi ze ja jsem tam prisla legalne a pracuju a odvadim penize do statni kasy.Tak pak urednice sklapla a trosku mi ve vyplnovani pomohla.
Kazdopadne jsem potrebovala pasovou fotku,prohlaseni majitele bytu do ktereho mi napise ze mi dovoluje se k nemu prihlasit k prechodnemu pobytu s overenym podpisem na mestskem urade,pracovni smlouvu,obcanku a kolek kolem cca 4€ ...
Trvaly pobyt muzes dostat po 10 letech na SK nebo po 5 letech kdy jsi na SK vdana.Tak mi to bylo receno tehdy pred 4 rokama....

egnivia
autor
2. črc 2019

@evka_slovenska Trnava jinak je pravda že to tam bol samej ukrajinec :D řada pomalu až na cestu a z polovice dna nás pošlou domů. Jinak mě osobně bolo řečeno že stačí donést rodný list.

evka_slovenska
2. črc 2019

@egnivia Tak tomu ver ze nestaci.... :( je to fakt boj, musis se naucit si tam vsechno vyrvat jinak te maj na salamu ...
Jinak nevim jestli musis spadat pod kraj ve kterem chces byt nebo by ti teoreticky mohla vyjit vstric kazda cizinecka....a pak az to budes mit-na CZ pojistovne si vybavis formular e106 tusim s tim ze budes mit narok na plnou peci jako "domaci" ale tam taky musis mit nejaky duvod....po porodu bude mit miminko pojistovnu jako ty,takze pokud budes mit ceskou s plnou peci na SK to bude zluta karticka-tak mimi bude mit to same....nevim jestli jsem ti pomohla

anita003
2. črc 2019

@jitka_cv 1.odkaz nefunguje a ve formuláři se akorát vyplňuje kromě trvalého pobytu doručovací adresa a zda má v ČR bydliště - takže, když popravdě kolonku proškrtne, tak jí rodičák nedají, jo? V takovém případě bych se tvářila, že tady fakticky bydlím...

anita003
2. črc 2019

@jitka_cv zajímavé, zase jsem moudřejší... Ale technicky to asi stejně nebude možno zjistit..