Výpočet mateřské při přivýdělku na rodičovské dovolené

vashaa
28. srp 2015

Projížděla jsem diskuzi, ale bohužel jsem na podobné téma nenarazila. Máme 1,5 letého chlapečka a chtěli bychom druhé dítě. Mám u zaměstnavatele smlouvu na dobu neurčitou a rodičovskou dovolenou nahlášenou do 3 let dítěte. V práci mi nabídli brigádu, kdy vlastně pracuji na stávající smlouvu. Jedná se o výdělek cca 700 Kč nárazově měsíčně.
Zajímalo by mne, z čeho se mi bude počítat a jak mateřská u druhého dítěte, pokud by se dítě narodilo ještě než bych se do práce vrátila z první rodičovské.
Máte s tím někdo zkušenost?

mysicka_lb
28. srp 2015

Ahojky, co jsem četla, tak mateřská u druhého dítěte, pokud se narodí do 4 let věku prvního dítěte, nikdy nemůže být nižší než u prvního dítěte. Jestli se tam ale promítne těch 700 Kč (tj. že by se Ti ještě nepatrně zvýšila), neumím říct. Rozjhodně Ti to ale mateřskou nesníží, což je asi to, na co se ptáš.

j.a.n.i
28. srp 2015

@vashaa Pokud pracuješ na původní smlouvu, tak již na žádné rodičovské dovolené nejsi. Ale jinak platí, to co píše @mysicka_lb do 4 let věku předchozího dítkapři trvajícím pracovním poměru se porovná aktuální příjem s příjmem před první mateřskou a pro výpočet se použje to vyšší.

vashaa
autor
28. srp 2015

@j.a.n.i Počkej, tak když jsem tam byla na jeden den zaškolit paní, tak se mi ruší rodičovská? Není to blbost? Já myslela, že to nevadí, když si můžeš k rodičáku přivydělat....

pethulemishule
28. srp 2015

K rodičáku si lze přivydělat libovolně, a to i u původního zamtele. A není možné na tu smlouvu ze které ti plyne RD...většinou se uzavírá DPP.

vashaa
autor
28. srp 2015

Aha, takže pokud s nima uzavřu DPP (je to dohoda o provedení práce?), tak je to v pohodě? A nevíš, jestli se to dá udělat i zpětně?

fifina86
28. srp 2015

@vashaa nevadí, ale řekla bych, že se v tom nemáš úplně jasno. Pokud bys nastoupila zpět na stejnou smlouvu, přicházíš o rodičovskou dovolenou ne o rodičovský příspěvek. Ale předpokládám, že jsi u zaměstnavatele podepsala dohodu buď o provedení práce nebo činnosti a to je něco jiného ;)

vashaa
autor
28. srp 2015

@fifina86 Právě, že jsem nic nepodepsala, protože u zaměstnavatele s tímto nemají zkušenosti. Zatím se nestalo, že by jim šla některá zaměstnankyně na RD s něčím vypomoct. Takže mi tu "výpomoc" udělali asi na stávající smlouvu.
Vím, že o rodičovský příspěvek nepřijdu, ale zároveň chci zůstat na rodičovské dovolené a semtam (pokud budou potřebovat) jim zajít pomoci.
Poraďte prosím, jak to co nejlépe vyřešit... Mám strach, abych něco nezanedbala ...

fifina86
28. srp 2015

@vashaa jak udělali? Máš novou smlouvu? Co v ní máš napsáno? Nebo jste se jen ústně domluvili, že budeš pracovat na současnou?

vashaa
autor
28. srp 2015

@fifina86 Dříve, než jsme se domluvili, mi přistály na účtu peníze s tím, že mi pak, mzdovka řekla, že nemusím žádnou novou smlouvu podepisovat, když mi stále platí ta stávající. A prý kvůli těm odpracovaným 6 hodinám (bylo to v dubnu) jsem přišla o celý měsíc, který se mi počítá do důchodu.
Není problém podepsat s nimi dohodu o provedení práce, ale nevím, zda je to dá udělat i zpětně. Lépe řečeno, zjistí nějak pracák, že pracuju na stávající smlouvu a ne na DPP?

j.a.n.i
28. srp 2015

@vashaa Prosímtě neplaš, RD se na důchod nepočítá, na důchod se počítá péče o dítě do 4 let bez ohledu na to, zda jsi na RD nebo ne.

vashaa
autor
28. srp 2015

@j.a.n.i Tak v tom případě nechápu, proč mi to říkala ... :(

fifina86
28. srp 2015

@vashaa doufám, že se mnou bude @j.a.n.i souhlasit (nejsem si 100% jistá). Ale vzhledem k tomu, že si pracovala 6hod min. měsíc, uzavřela bych dohodu o provedení práce zpětně. Tam platí podmínka 300 hod rok můžeš odpracovat a daní se to při výdělku nad 10000 Kč.

j.a.n.i
28. srp 2015

@fifina86 Tak jelikož to bylo v dubnu, tak už bych to nijak neřešila, účetní si to evidentně nějak vyřešila po svém...

vashaa
autor
28. srp 2015

@j.a.n.i takže se nemusím bát, že by si na pojišťovně či ÚP mysleli, že již pracuji?

xpila
28. srp 2015

@pethulemishule Není to pravda, pracovat samozřejmě můžeš i na původní smlouvu. Nerozlišuje rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek.

@vashaa Přeci kdybys pracovala na původní smlouvu, tak bys musela chodit do práce normálně jako předtím. Pokud to je jen na pár hodin, tak bys musela uzavřít dodatek ke stávající smlouvě, nebo DPP či DPČ. Tak se zeptej účetní, jak to udělala.
ÚP to je naprosto jedno, že pracuješ.

j.a.n.i
28. srp 2015

@vashaa I kdyby si to mysleli, tak tobě to může být jedno, UP to nezajímá a se zdravotní pojišťovnou by to řešila ona účetní.

vashaa
autor
28. srp 2015

Jé, tak to jste mne uklidnily 🙂. Podepíši s nimi DPP a bude ...
Já se právě bála, že ten "srandovní" přivýdělek by mohl ovlivnit výši mé následující mateřské.

vashaa
autor
28. srp 2015

@j.a.n.i @xpila @fifina86 Díky moc za info, holky 🙂