icon

Výpočet rodičovské dovolené: Jak na čerpání měsíce a návrat?

klarv
28. led 2024

Ahoj holky, omlouvám se, ale jsem na to asi ťulpes a vůbec nevím, jak si mám nahlásit měsíce pro čerpání RD na úřadě.

Od 17.7. (8 týdnů před porodem) jsem na MD, ta by mi měla končit teď na konci ledna. Potom mám 16,5 dne dovolené, což jsem v práci podepsala, že to budu čerpat mezi MD a RD. Když jsme se v práci dohodli, že budu na rodičovské 3 roky, tak se chci zeptat. Počítá se do těch 3 let i těch 8 týdnů před porodem? Mám si to od těch 36 měsíců ty dva odečíst? Zpátky do práce tedy 17. 7. 2026, ale 34 měsíců pro výplatu dávky? Nebo se i ten nástup do práce odloží o těch 16,5 dne dovolené a bude později? Já jsem z toho úplně paf. 😖

jitkacv
29. led 2024

@klarv rodičovská dovolená je nejdéle do třetích narozenin dítěte. Takže následující den po narozeninách by ses měla vracet do práce.

emillyhk
29. led 2024

@klarv Do práce se vrátíš den po třetích narozeninách dítěte. To je rodičovská dovolená. Rodičovský příspěvek můžeš čerpat zároveň s čerpáním řádné dovolené nebo až po jejím skončení, to je jenom na tobě, jak si to rozvrhneš.

andelka
29. led 2024

Oslavis třetí narozeniny dítěte a druhý den jdeš do práce. Rodičovský příspěvek si můžeš roztáhnout na dýl ( pokud to teď neměnili s tím zvýšením)

j.a.n.i
29. led 2024

@andelka Měnili, ale plati to az pro ty, kdo maji ten zvýšený rodicak.

krisstina93
29. led 2024

Rodičovská dovolená je do 3. narozenin, když chceš zůstat doma dyl, museli by ti v práci schválit neplacene volno, jinak nastuoujes den po třetích narozeninách ditete zpět. Rodičovský příspěvek si nastavis jak chceš, to s dovolenou nemá nic společného, můžeš ho vyčerpat dřív a pak byt doma “zadarmo” až do těch tři let, nebo ho můžeš roztáhnout a pobírat ho klidně do 4 let a chodit přitom už do práce.

klarv
autor
29. led 2024

Dekuju všem. 🙂 Pro mě to byla španělská vesnice. Dnes jsem byla na úřadě práce a chtěla si to tedy vyřídit a ptala jsem se na to samé, co vás tady a paní nevěděla. 😅 Poslala mě na sociální správu. Takže teď večer po přečtení vašich rád si to vyplním sama online.