Změna rodičovské dovolené ze 2 na 3 roky
Holky, mám dotaz. Když jsem si u zaměstnavatele (mám sml. na dobu neurčitou) požádala o RD na 2 roky, a teď to potřebuji prodloužit na 3 roky, je nějak dané dokdy (jak dlouho dopředu) a jakou formou mám požádat o to prodloužení? Poprosím spíše personalistky a účetní anebo ty, kdo mají čerstvou zkušenost, je to trochu nepříjemné, když odpovídají lidi co to vlastně neví, člověk je pak z toho jelen. Předem díky za odpovědi.
já třeba podala jen žádost zaměstnavateli, malá má v červnu 2017 tři roky a nastoupím až 1. září 2017, jinak jsem mu to písemně říkala v listopadu 2016. U mě nebyl problém. Záleží asi hodně na zaměstnavateli, ale dle zákona Vás musí držet místo tři roky.
@dzejnany Rodičovská dovolená a rodičák (myšleno rodičovský příspěvek, peníze) jsou dvě rozdílné věci, RD je tvůj status u zaměstnavatele a ta může být opravdu pouze do tří let, zatímco RP je sociální dávka a ten může být až do čtyř let věku. Plete si to tu snad každá druhá mamina...
Děkuji moc, ulevilo se mi, bále jsem se, abych to neprošvihla. Naše firma sice malá je, ale určitě písemně ,vždy, a nechat si potvrdit. já se tam tedy asi stejně nebudu vracet, ale člověk nikdy neví.
Prosim potrebuju poradit,mam rodicak na tri roky,ted v kvetnu mi konci rodicovsky příspěvek,zjistila jsem,ze jsem tehotna jenze diky komplikacim nemuzu chodit do práce budu muset zustat doma zadarmo nebo by slo abych nastoupila na neschopenku nez budu moct na mateřskou?
Myslím, že nejde. Je vždycky lepší si dát rodičák na 2 roky a pak případně prodloužit na 3 roky, musí Ti vyhovět. Ale odborník nejsem, třeba někdo něco poradí nebo vymyslí.
@dolezalovalucie Pokud máš hlášenou RD, tak na neschopenku nemáš nárok.
@dolezalovalucie Nějak mi to vrtá hlavou - jaký jsi vlastně měla plán? Přece i kdybys těhotná nebyla (at už s komplikacemi nebo bez), finančně by to bylo stejné - do práce až za rok a rodičák vybraný. Dovedu pochopit to, žes třeba chtěla vybrat rodičák, aby Ti nějaká část nepropadla (s tím mám bohužel osobní zkušenost). Ale ten rok bez peněz to neřeší, pokud sis třeba půlku peněz neodkládala stranou. Samozřejmě nemusíš odpovídat, nemyslím to zle a je mi líto, že řešíš těžkou situaci. Jen mi to není jasné.
@mariti Ja pocitala s tim,ze otehotnim dřív nebo vůbec.Tak jako tak jsem chtěla v cervnu nastoupit do práce kdyby me nevzali na moje místo tak aspoň brigadne.Ted to nepujde a ja bych byla uplne bez prijmu.mela jsem dane peníze stranou bohužel se sme ted museli něco resit a na to padly uspory.
aha, tak to jo. Každopádně pokud ses chtěla vrátit do práce ve dvou letech, je fakt škoda, žes nezažádala o RD na 2 roky, pak bys totiž měla tu nemocenskou. Ale to je teď už jedno. Nojo, to otěhotnění se těžko plánuje, že? Nám to zas vyšlo neplánovaně "až příliš brzo". Tak držím palce, at to nějak vyřešíte!
@mariti Moc dekuju,ted je to tezke od zacatku roku se vse s prominutim sere a ja navíc mela porad za to,ze když zvednu příspěvek tak mi konci i dovolena.To se teda tezko planuje to mas pravdu,jen si to uzivej😉

Ahoj, myslím, že časové omezení dané není (jako zákonem), mělo by to být určitě nějakou dobu dopředu, aby se zaměstnavatel připravil na to, že nenastoupíš (oznámit to tři dny dopředu asi košér nebude). Koukám, že dcera bude mít dva roky za dva měsíce, to si myslím, že je dostatečně dopředu, resp. tak akorát. A vždy je za mě lepší písemná forma žádosti (stačí asi i mailem), ale prostě abys měla doklad o tom, že jsi žádala a měla k tomu vždy i vyjádření druhé strany, aby nedošlo k nějakému omylu. V nějaké mini firmě, kde je jen šéf a dva zaměstnanci možná postačí i jen telefonická nebo osobní ústní domluva, ale jak píšu, osobně preferuji VŽDY vše písemně. Zákonem forma určená není (tam je prostě uvedeno "zaměstnankyně požádá")