Změna trvalého pobytu při rodičovské dovolené

lorrelai
25. led 2017

Prosím, řešila jste některá změnu trvalého bydliště při rodičovské..?? Nevím jestli musím zajít na úřad...Teď spadám pod Hodonín, ale stěhuju se k Prostějovu-můžete mi prosím některá poradit jak mám postupovat...?? MOC děkuji. Nerada bych, aby mě uháněly úřady za nějaké porušení :D

netopejr
25. led 2017

Přijdeš na urad mistne příslušný nove adrese, tj. v Prostejove.
Vyplnos přihlašovací lístek, musí byt ten od nich, potřebuješ svoji občanku a dolozeni bud vlastnictví nového bydleni, nebo souhlas vlastníka plus zase ze mu to patři.

Presne tady http://www.prostejov.eu/redakce/index.php?lanG=...

V pripade pochybnosti tam najdeš kontakty a da se zavolat.

lorrelai
autor
26. led 2017

@netopejr MOC MOC DĚKUJU. Moc jsi mi pomohla... 😉

netopejr
26. led 2017

Dobry pořízení! 😉

absintka19
28. led 2017

@netopejr pokud vim tak k trv.pobytu dle zakona nepotrebuje souhlas majitele bytu pokud ma najemni smlouvu.
Muze se hodit 🙂

Vaše první kroky povedou na na ohlašovnu v místě nového trvalého pobytu, tj. na obecní úřad, popř. na úřad městské části nebo městského obvodu. Nejdříve navštívíte přepážku, kde vyplníte a podepíšete "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu" a zaplatíte 50 Kč (osoby mladší 15 let jsou od správního poplatku osvobozeny). Bude vám ustřižen rožek občanky a vydán prozatímní doklad – žlutá kartička "Potvrzení o změně trvalého pobytu", kde máte už uvedenou novou (ale ještě i starou) adresu.
Novou adresu musíte něčím doložit. Při koupi nemovitosti výpisem z katastru nebo kupní smlouvou s razítkem katastru nemovitostí. Při nájmu smlouvou nájemní. Chyba je pokud koupíte nemovitost a jdete na magistrát ještě než jste jako majitelé zapsáni v katastru. Pokud nemáte trvalý pobyt čím doložit, lze tak učinit úředně ověřeným písemným potvrzením oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Potvrzení se nevyžaduje, pokud oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny.

Ohlašovna je povinna provést zápis o změně adresy místa trvalého pobytu do agendového informačního systému evidence obyvatel bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 3 pracovních dnů.
Po ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen požádat do 15 pracovních dnů o vydání nového občanského průkazu. Na jiné přepážce tedy zažádáte o nový občanský průkaz. Poplatek se neplatí. Nový občanský průkaz bývá k vyzvednutí do 30 dnů. I když od roku 2012 fungují základní registry, ke kterým jsou připojeny všechny tuzemské zdravotní pojišťovny, stále platí oznamovací povinnost dle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Musíte tedy do 30 dnů od změny trvalého bydliště tuto změnu své pojišťovně oznámit bez ohledu na to, zda pojišťovna provede změnu sama.
Se změnou trvalého bydliště se ozvěte i dalším institucím, mezi které patří:

banky a další finanční instituce, kde máte účty či úvěry,
dodavatelé energií (elektřina, plyn),
pojišťovny, kde jste pojištěni vy nebo váš majetek,
ošetřující lékaři,
zaměstnavatelé či školy,
pošta (SIPO, televizní a rozhlasové poplatky),
telefonní operátor,
atd.

lorrelai
autor
28. led 2017

@absintka19 teda, moc dekuju za dukladne vysvetleni. V pondeli jdeme na to, tak snad neco vyridime 😉 jinak, jedna se o novostavbu...takze musim dohledat nejaky doklad o vlastnictvi. Zkolaudovano uz mame, jen nevim zda uz je to na katastru, a nebo to musime nekde nahlasit. Ale to nam snad nekdo poradi.
Ja prave myslela, ze kdyz uz mam to vsechno tady z obecniho uradu ( vc.odstrizene obcanky) tak ted pujdem do PV na urad si zazadat o novou obcanku a tam nam to i prehlasi....ale ted chapu, ze jeste pred obcankou musim jinam....?
Moc dekuju 😉