icon

Jaký je nejlepší způsob adaptace dítěte na školku?

9. led 2024

Ahoj maminky...31.8. mi končí rodičovská dovolená od 1.9.2024 bych měla nastoupit zpět do práce a syn poprvé do školky..Chtěla bych ještě to září nebo aspoň minimálně 14 dni zůstat doma a počkat jak se syn ve školce zadaptuje.Co je jako nejlepší řešení?prodloužení RD?to bych ale potom byla ten měsíc doma zadarmo že?kdy je pak nejlepší o prodloužení požádat?napadlo mě jeste z RD nastoupit třeba na nemocenskou.Z čeho se pak ta nemocenská počítá?z výše RP?děkuju za nápady jak to nejlépe vyřešit.

Strana
z2
jaaanaluk
10. led 2024

Pokud budou synovy 3 už 1.8. do zaměstnání bys měla nastoupit 2.8. to že ti poslední příspěvek přijde později je věc jiná. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou 2 různé věci. Pokud chceš ještě celý srpen zůstat doma, musíš od 2.8. zažadat v práci o neplacené volno a je na zaměstnavateli, zda ti ho poskytne.

syranella
3. kvě 2025
@jaaanaluk

Pokud budou synovy 3 už 1.8. do zaměstnání bys měla nastoupit 2.8. to že ti poslední příspěvek přijde později je věc jiná. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou 2 různé věci. Pokud chceš ještě celý srpen zůstat doma, musíš od 2.8. zažadat v práci o neplacené volno a je na zaměstnavateli, zda ti ho poskytne.

@jaaanaluk A jak se to řeší v praxi? Chápu, že by měla matka nastoupit den po 3. narozeninách, ale když ho vezmou do školky až od září? To je teda pěkně nedomyšlený. Buď mají vzít dítě do školky taky hned po 3. narozeninách nebo by měl mít zaměstnavatel povinnost do toho září zkrátka to místo držet. Takhle je vlastně každá matka v kleštích. Já třeba budu řešit totéž příští rok, protože dcera je narozená v červnu, ale vezmou ji do školky až od září.

fifinka2020
3. kvě 2025
@syranella

@jaaanaluk A jak se to řeší v praxi? Chápu, že by měla matka nastoupit den po 3. narozeninách, ale když ho vezmou do školky až od září? To je teda pěkně nedomyšlený. Buď mají vzít dítě do školky taky hned po 3. narozeninách nebo by měl mít zaměstnavatel povinnost do toho září zkrátka to místo držet. Takhle je vlastně každá matka v kleštích. Já třeba budu řešit totéž příští rok, protože dcera je narozená v červnu, ale vezmou ji do školky až od září.

@syranella hele to je asi dilema každé maminky a řešit se to dá různe. Někdo má soukromou školku, někdo na chovu či někdo pohlída, nekdo si prodlouží rodicak... nám třeba dceru do školky nevzali ani ve 3 letech (je zarijova), takže půjde až o rok později ve 4. Taky jsme se s tím museli nějak popasovat. Kamarádka zase měla štěstí,že ji dceru vzali ještě v necelých 3 letech... je to fakt individuální.

eviicka
3. kvě 2025
@syranella

@syranella tohle si musí každý rodič vyřešit. Ono ne každá školka má stejně o prázdninách provoz... navíc je dobré počítat s adaptací.
A jak se to řeší? Nejčastěji neplaceným volnem, dětskou skupinou už v nižším věku, postupným zapracováním a navyšováním úvazku... ti šťastnější v rámci širší rodiny... školky ale mohou jen výjimečně přijímat nové děti během roku-nejsou nafukovací.

Strana
z2