icon

Je možné ukončit rodičovskou dovolenou a pracovní poměr předčasně?

26. říj 2025

Ahojte, prosím o radu ak má niektorá skúsenosť. Je možné predčasné ukončenie RD a následné ukončenie trvalého pracovného pomeru a následne sa zahladiť na úrad práce a poberať dávku v nezamestnanosti ? Ide o to,že sme sa počas RD presťahovali späť na SK. Rodičovský príspevok mi vyplácali Slováci po dohode s úradmi v ČR. Ten mi už skončil na základe prepočtu CZ-EUR. Na rodičovskej dovolenke mám byť do 25.12. tohto roku. V ČR mi stále trvá pracovný pomer, ktorý potrebujem zrušiť ,aby som mohla následne nastúpiť na TPP na Slovensku. Mám už nájdenú prácu na SK a dohodli sme sa s nástupom od 1.1.2026. Potrebujem do tej doby vykryť sociálne a zdravotné poistenie ,preto mi bolo radené ísť sa na tú chvíľku zahlásiť na úrad práce. Budem mať cestu do ČR začiatkom budúceho mesiaca,tak som chcela vedieť či je možné už teraz ukončiť RD aj TPP v ČR dohodou a nastúpiť na úrad práce do začiatku pracovného pomeru na SK, aby som to nemusela riešiť cez sviatky. Ďakujem za rady

j.a.n.i
26. říj 2025

No, pokud s tim bude souhlasit tvuj cesky zamestnavatel, tak to možné je. Pokud na dohodu nepristoupi, tak musis dat výpověď a mas 2 měsíční výpovědní lhutu.