icon

Výpočet podpory v nezaměstnanosti po rodičovské dovolené. Z čeho se počítá

17. čer 2025

Mamičky,ako ste to mali ak ste po skončení rodičovskej dovolenky už nechceli pokračovať v práci a dali ste výpoveď a nahlásili ste sa na ÚP? My sme sa počas rodičovskej dovolenky presťahovali spať na SK, ale pracovný pomer na dobu neurčitú mi stále beží v ČR. Nakoľko malú nevzali do škôlky,budem s ňou ešte pol roka po ukončení rodičovského príspevku doma. Pracovný pomer v ČR ukončím a nárok na podporu mi preto vychádza v ČR. Vypočítava sa to z platu pred materskou dovolenkou?

osaka_9
•
17. čer 2025

Vypočítává se z tvých příjmů za poslední období před ukončením pracovního poměru, tedy i ze mzdy před mateřskou dovolenou, pokud si během ní neměla příjem. Je důležité, abys se zaregistrovala na úřadu práce v ČR co nejdříve po ukončení pracovního poměru 🙂

autor
•
17. čer 2025
@osaka_9

Vypočítává se z tvých příjmů za poslední období před ukončením pracovního poměru, tedy i ze mzdy před mateřskou dovolenou, pokud si během ní neměla příjem. Je důležité, abys se zaregistrovala na úřadu práce v ČR co nejdříve po ukončení pracovního poměru 🙂

@osaka_9 Našla som na internete toto,tak neviem. Na sk je to tak ako píšeš, že sa to ráta z platu predtým

tattiana9
•
17. čer 2025

Takže to by byla výše podpory? To jsou teda strašně směšné částky.

autor
•
17. čer 2025
@tattiana9

Takže to by byla výše podpory? To jsou teda strašně směšné částky.

@tattiana9 Podľa toho ,čo som pochopila ,tak áno. Tiež mi to príde ako smiešna čiastka. V ČR som odrobila x rokov a mala veľmi pekný plat.

krisstina93
•
17. čer 2025

Mě teda během RD skončila smlouva na dobu určitou, takže sem nedávala výpověď, ale podporu jsem dostala tu nejnižší, přesně jak je to v tom článku. Ze by se něco počítalo z předchozího zemstanani to ne no. Nevim jestli je tam nějaký rozdíl když smlouva skončí a když davas sama výpověď, dřív ta podpora byla jeste krácena, kdyz člověk dal výpověď sám.

xnikax1
•
17. čer 2025
@krisstina93

Mě teda během RD skončila smlouva na dobu určitou, takže sem nedávala výpověď, ale podporu jsem dostala tu nejnižší, přesně jak je to v tom článku. Ze by se něco počítalo z předchozího zemstanani to ne no. Nevim jestli je tam nějaký rozdíl když smlouva skončí a když davas sama výpověď, dřív ta podpora byla jeste krácena, kdyz člověk dal výpověď sám.

@krisstina93 Já jsem měla taky tu nejnižší ,jako je v článku. Po skončení rodičovské jsem dávala výpověď,šla na ÚP a dostala tohle minimum,nic se mi ze zaměstnání nepočítalo.

llluckaaa
•
17. čer 2025
@xnikax1

@krisstina93 Já jsem měla taky tu nejnižší ,jako je v článku. Po skončení rodičovské jsem dávala výpověď,šla na ÚP a dostala tohle minimum,nic se mi ze zaměstnání nepočítalo.

@xnikax1 stihla jsi tam po RD odpracovat aspoň jeden den? Protoze ja mam za to, ze kdyz ho odpracuješ, bude se to počítat z výplaty a ne z tw průměrné mzdy. To by bylo reseni pro autorku - dat výpověď tak, at po RD ten den odpracuje.

xnikax1
•
17. čer 2025
@llluckaaa

@xnikax1 stihla jsi tam po RD odpracovat aspoň jeden den? Protoze ja mam za to, ze kdyz ho odpracuješ, bude se to počítat z výplaty a ne z tw průměrné mzdy. To by bylo reseni pro autorku - dat výpověď tak, at po RD ten den odpracuje.

@llluckaaa ne já už jsem se tam vůbec nevracela,nevyšli mi vstříc smenovym provozem,takže jsem výpověď podávala přesně k datu dceřiných 4 narozenin.

llluckaaa
•
17. čer 2025
@xnikax1

@llluckaaa ne já už jsem se tam vůbec nevracela,nevyšli mi vstříc smenovym provozem,takže jsem výpověď podávala přesně k datu dceřiných 4 narozenin.

@xnikax1 tak to jo. Ja prave po RD ukončovala PP tak, at mi potvrdí odpracovaný jeden den, vyšli mi tehdy vstříc. Do dohody jsem chtela napsat duvod ukončení PP pece o dítě do … let (abych dosáhla na vyšší podporu). Nakoc jsem ale na podpoře nebyla a nastoupila jsem jinam.

autor
•
17. čer 2025
@llluckaaa

@llluckaaa toto ma napadlo. Ale nemyslím ,že by mi dali v takomto prípade výpoveď dohodou, nechali by ma odpracovať dva mesiace výpovednej doby

xnikax1
•
17. čer 2025

To si taky myslím.

llluckaaa
•
17. čer 2025

Výpověď dohodou neexistuje. Buď ukončíš PP dohodou obou stran nebo dáš jednostrannou výpověď. Tak dej prostě výpověď tak, aby ti to vycházelo, že odpracuješ 1 den nebo pár dní, ať máš rezervu. Výpověď budeš podávat už v době RD, ať ti doběhne ta lhůta akorát. Radši si to ale někde ověř, že to takto může zafungovat.

tattiana9
•
23. čer 2025

Už jsi zjistila, jak to teda vychází? Musela jsem na to pak ještě myslet...