Kdy nastoupit na mateřskou dovolenou během ochranné lhůty?
Dobrý den. Mam dotaz, od 11/ 2024 do 2/2026 jsem byla zaměstnaná. Bohužel když jsem podepisovala výpověď, tak jsem za cca 3-4 dny zjistila že jsem těhotná. Na kontrolu jdu teprve příští týden. Chtěla jsem se zeptat, ochranná lhůta je 180 dnů, takže bych musela na md nastoupit nejdříve 1.8 že? Děkuji. Hezky zbytek dne
No a kdo komu dal výpověď? Pokud zaměstnavatel tobě a ty jsi v době podpisu již byla těhotná, pak je ta výpověď neplatná.
No a kdo komu dal výpověď? Pokud zaměstnavatel tobě a ty jsi v době podpisu již byla těhotná, pak je ta výpověď neplatná.
@anonym_d8463e Byla to smlouva na dohodu, končila jsem ze zdravotních důvodů..
@anonym_d8463e Byla to smlouva na dohodu, končila jsem ze zdravotních důvodů..
@anonym_autor to není tak jednoduché. Ochranná doba je tak dlouhá jak trvalo poslední zaměstnáni, nejdéle 180 dní. Za druhé, musí to být zaměstnání, ze kterého se platilo pojištění a za třetí muselo trvat v posledních dvou letech nejméně 270 dní.
@anonym_autor No, takže jsi nepodepisovala výpověď, ale nejspíš dohodu o ukončení pracovniho pomeru, ne? A pracovni pomer tedy skoncil kdy?
Ano dohodu. Podepsáno 2.2.2026. 270 dnů mam splněno
Pak myslim, ze toho 1.8. je správně, tedy neprepocitavala jsem to. Ale pokud jsi zeprve ted těhotenství zjistila a pujde jsi tedy nejaky ten 5tt, tak ti to nevyjde.
Děkuji všem za odpovědi, no taky si myslím že to nevyjde. Zkusím najít nějakou brigádu ještě