icon

Musím vyčerpat dovolenou před nástupem na mateřskou?

luci159
8. dub 2026

Ahoj, mám zmluvu na dobu neurčitú. V mesiaci 08/2026 nastupujem na materskú dovolenku. Ako je to prosím s vycerpanim dovolenky, musím celú dovolenku vyčerpať pred nástupom? Ďakujem

jarka993
8. dub 2026

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

kakba
8. dub 2026
@jarka993

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

jarka993
8. dub 2026
@kakba

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

@kakba výsledek je ale stejný …

kakba
8. dub 2026

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

l_
8. dub 2026
@jarka993

@kakba výsledek je ale stejný …

@jarka993 neni.. mas md, dovolena, rd.. kdyby to bylo proplacene, jdes z md rovnou na rd..

jarka993
8. dub 2026
@kakba

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

@kakba to je dost možné , mne ale v práci hovorili, že mi tu dovolenku zaplatia🤷🏻‍♀️ tak hold píšem čo viem ja a čo mi bolo povedané

drep
8. dub 2026

Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.

j.a.n.i
9. dub 2026
@drep

Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.

@drep Souhlas, jen tedy upresnim, ze od doby, co se pocita dovolena na hodiny, je taky jiny vypocet jejiho "krácení" takže i při čerpání hned po MD se zahrnuje vliv te RD, takže tozdil je minimalni.

j.a.n.i
9. dub 2026

@luci159 Obecně nemusíš, ale samozřejmě pokud zamestnavatel bude chtit, abys to udelala, zak ti ji naridi a budes muset.

drep
9. dub 2026
@j.a.n.i

@drep Souhlas, jen tedy upresnim, ze od doby, co se pocita dovolena na hodiny, je taky jiny vypocet jejiho "krácení" takže i při čerpání hned po MD se zahrnuje vliv te RD, takže tozdil je minimalni.

@j.a.n.i aha, to jsem neveděla. Já žila v tom, že při dlouhé rodičovské se zkrátil celkem o dost a je pravda, že já ji vybírala před sedmi lety a byl to milý finanční bonus před RP.

bertoldina
9. dub 2026
@drep

@j.a.n.i aha, to jsem neveděla. Já žila v tom, že při dlouhé rodičovské se zkrátil celkem o dost a je pravda, že já ji vybírala před sedmi lety a byl to milý finanční bonus před RP.

@drep Měnila se pravidla. Já ji třeba zamerne u druhého dítěte nečerpala, muž by přišel o slevu na manželku. V práci jsme se dohodli, že jsem o to dřív ukončila rodicak.

briga15000
10. dub 2026
@bertoldina

@drep Měnila se pravidla. Já ji třeba zamerne u druhého dítěte nečerpala, muž by přišel o slevu na manželku. V práci jsme se dohodli, že jsem o to dřív ukončila rodicak.

@bertoldina aktualne mi končil rodicak a věži mi současné mateřská + dovolena v praci již víc než měsíc měla jsem 35 dni dovolené

bertoldina
10. dub 2026
@briga15000

@bertoldina aktualne mi končil rodicak a věži mi současné mateřská + dovolena v praci již víc než měsíc měla jsem 35 dni dovolené

@briga15000 Mateřská dovolená a dovolená na zotavenou, pokud máš na mysli toto, nemůže běžet současne.

briga15000
10. dub 2026
@bertoldina

@briga15000 Mateřská dovolená a dovolená na zotavenou, pokud máš na mysli toto, nemůže běžet současne.

@bertoldina 24.2 mi skončila rodičovská od 1.3 mi běží mateřská dovolená a do toho čerpám dovolenou z práce takže to opravdu jde

j.a.n.i
10. dub 2026
@briga15000

@bertoldina 24.2 mi skončila rodičovská od 1.3 mi běží mateřská dovolená a do toho čerpám dovolenou z práce takže to opravdu jde

@briga15000 Ne to opravdu nejde...

bertoldina
10. dub 2026
@briga15000

@briga15000 Nejde.

briga15000
12. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 Ne to opravdu nejde...

@j.a.n.i a jak je možné, že mi přišli peníze za dovolenou i mateřskou tedy?

j.a.n.i
12. dub 2026
@briga15000

@j.a.n.i a jak je možné, že mi přišli peníze za dovolenou i mateřskou tedy?

@briga15000 No, treba za cerpani na konci unora pred nastupem na tu md....

briga15000
13. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 No, treba za cerpani na konci unora pred nastupem na tu md....

@j.a.n.i ano to mi přišlo za par dní v březnu a ted v dubnu znovu za 20 dní mela jsem celkem 30 dni takze jeste stále čerpám i dovolenou a jsem na mateřské

j.a.n.i
13. dub 2026
@briga15000

@j.a.n.i ano to mi přišlo za par dní v březnu a ted v dubnu znovu za 20 dní mela jsem celkem 30 dni takze jeste stále čerpám i dovolenou a jsem na mateřské

@briga15000 A kdy ze se ti to ditko narodilo?

drep
13. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 A kdy ze se ti to ditko narodilo?

@j.a.n.i má diskuzi o tom, že její dítě má 6.5 měsíce…

j.a.n.i
13. dub 2026
@drep

@j.a.n.i má diskuzi o tom, že její dítě má 6.5 měsíce…

@drep Aha, takže jsme doma...

bertoldina
13. dub 2026
@j.a.n.i

@drep Aha, takže jsme doma...

@j.a.n.i Akorát zas budeme za protivy, že se stourame v terminologii🫢.

briga15000
13. dub 2026
@bertoldina

@j.a.n.i Akorát zas budeme za protivy, že se stourame v terminologii🫢.

@bertoldina ano, ano spletla jsem si dva pojmy jsem už na rodičovské 🙈 pardon

j.a.n.i
13. dub 2026
@briga15000

@bertoldina ano, ano spletla jsem si dva pojmy jsem už na rodičovské 🙈 pardon

@briga15000 No, na rodičovské dovolené taky nejsi, když cerpas dovolenou na zotavenou. Pouze pobiras rodicovsky prispevek, ktery s rodicovskou dovolenou nema nic spolecneho a proto ho jde pobirat i pri čerpání té dovolené na zotavenou. Na rodicovskou dovolenou můžeš nastoupit teprve az po docerpani té dovolené na zotavenou.