icon

Musím vyčerpat dovolenou před nástupem na mateřskou?

luci159
8. dub 2026

Ahoj, mám zmluvu na dobu neurčitú. V mesiaci 08/2026 nastupujem na materskú dovolenku. Ako je to prosím s vycerpanim dovolenky, musím celú dovolenku vyčerpať pred nástupom? Ďakujem

jarka993
•
8. dub 2026

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

kakba
•
8. dub 2026
@jarka993

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

jarka993
•
8. dub 2026
@kakba

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

@kakba výsledek je ale stejný …

kakba
•
8. dub 2026

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

l_
•
8. dub 2026
@jarka993

@kakba výsledek je ale stejný …

@jarka993 neni.. mas md, dovolena, rd.. kdyby to bylo proplacene, jdes z md rovnou na rd..

jarka993
•
8. dub 2026
@kakba

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

@kakba to je dost možné , mne ale v práci hovorili, že mi tu dovolenku zaplatia🤷🏻‍♀️ tak hold píšem čo viem ja a čo mi bolo povedané

drep
•
8. dub 2026

Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.

j.a.n.i
•
9. dub 2026
@drep

Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.

@drep Souhlas, jen tedy upresnim, ze od doby, co se pocita dovolena na hodiny, je taky jiny vypocet jejiho "krácení" takže i při čerpání hned po MD se zahrnuje vliv te RD, takže tozdil je minimalni.

j.a.n.i
•
9. dub 2026

@luci159 Obecně nemusíš, ale samozřejmě pokud zamestnavatel bude chtit, abys to udelala, zak ti ji naridi a budes muset.

drep
•
9. dub 2026
@j.a.n.i

@drep Souhlas, jen tedy upresnim, ze od doby, co se pocita dovolena na hodiny, je taky jiny vypocet jejiho "krácení" takže i při čerpání hned po MD se zahrnuje vliv te RD, takže tozdil je minimalni.

@j.a.n.i aha, to jsem neveděla. Já žila v tom, že při dlouhé rodičovské se zkrátil celkem o dost a je pravda, že já ji vybírala před sedmi lety a byl to milý finanční bonus před RP.

bertoldina
•
9. dub 2026
@drep

@j.a.n.i aha, to jsem neveděla. Já žila v tom, že při dlouhé rodičovské se zkrátil celkem o dost a je pravda, že já ji vybírala před sedmi lety a byl to milý finanční bonus před RP.

@drep Měnila se pravidla. Já ji třeba zamerne u druhého dítěte nečerpala, muž by přišel o slevu na manželku. V práci jsme se dohodli, že jsem o to dřív ukončila rodicak.

briga15000
•
10. dub 2026
@bertoldina

@drep Měnila se pravidla. Já ji třeba zamerne u druhého dítěte nečerpala, muž by přišel o slevu na manželku. V práci jsme se dohodli, že jsem o to dřív ukončila rodicak.

@bertoldina aktualne mi končil rodicak a věži mi současné mateřská + dovolena v praci již víc než měsíc měla jsem 35 dni dovolené

bertoldina
•
10. dub 2026
@briga15000

@bertoldina aktualne mi končil rodicak a věži mi současné mateřská + dovolena v praci již víc než měsíc měla jsem 35 dni dovolené

@briga15000 Mateřská dovolená a dovolená na zotavenou, pokud máš na mysli toto, nemůže běžet současne.

briga15000
•
10. dub 2026
@bertoldina

@briga15000 Mateřská dovolená a dovolená na zotavenou, pokud máš na mysli toto, nemůže běžet současne.

@bertoldina 24.2 mi skončila rodičovská od 1.3 mi běží mateřská dovolená a do toho čerpám dovolenou z práce takže to opravdu jde

j.a.n.i
•
10. dub 2026
@briga15000

@bertoldina 24.2 mi skončila rodičovská od 1.3 mi běží mateřská dovolená a do toho čerpám dovolenou z práce takže to opravdu jde

@briga15000 Ne to opravdu nejde...

bertoldina
•
10. dub 2026
@briga15000

@briga15000 Nejde.

briga15000
•
12. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 Ne to opravdu nejde...

@j.a.n.i a jak je možné, že mi přišli peníze za dovolenou i mateřskou tedy?

j.a.n.i
•
12. dub 2026
@briga15000

@j.a.n.i a jak je možné, že mi přišli peníze za dovolenou i mateřskou tedy?

@briga15000 No, treba za cerpani na konci unora pred nastupem na tu md....

briga15000
•
13. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 No, treba za cerpani na konci unora pred nastupem na tu md....

@j.a.n.i ano to mi přišlo za par dní v březnu a ted v dubnu znovu za 20 dní mela jsem celkem 30 dni takze jeste stále čerpám i dovolenou a jsem na mateřské

j.a.n.i
•
13. dub 2026
@briga15000

@j.a.n.i ano to mi přišlo za par dní v březnu a ted v dubnu znovu za 20 dní mela jsem celkem 30 dni takze jeste stále čerpám i dovolenou a jsem na mateřské

@briga15000 A kdy ze se ti to ditko narodilo?

drep
•
13. dub 2026
@j.a.n.i

@briga15000 A kdy ze se ti to ditko narodilo?

@j.a.n.i má diskuzi o tom, že její dítě má 6.5 měsíce…

j.a.n.i
•
13. dub 2026
@drep

@j.a.n.i má diskuzi o tom, že její dítě má 6.5 měsíce…

@drep Aha, takže jsme doma...

bertoldina
•
13. dub 2026
@j.a.n.i

@drep Aha, takže jsme doma...

@j.a.n.i Akorát zas budeme za protivy, že se stourame v terminologii🫢.

briga15000
•
13. dub 2026
@bertoldina

@j.a.n.i Akorát zas budeme za protivy, že se stourame v terminologii🫢.

@bertoldina ano, ano spletla jsem si dva pojmy jsem už na rodičovské 🙈 pardon

j.a.n.i
•
13. dub 2026
@briga15000

@bertoldina ano, ano spletla jsem si dva pojmy jsem už na rodičovské 🙈 pardon

@briga15000 No, na rodičovské dovolené taky nejsi, když cerpas dovolenou na zotavenou. Pouze pobiras rodicovsky prispevek, ktery s rodicovskou dovolenou nema nic spolecneho a proto ho jde pobirat i pri čerpání té dovolené na zotavenou. Na rodicovskou dovolenou můžeš nastoupit teprve az po docerpani té dovolené na zotavenou.