icon

4 měsíce bez čichu. Kdo prošel něčím podobným?

mamater
11. led 2021

Ahoj chci se obrátit na vás zda nemáte někoho blízkého v okolí se stejným problémem. Řeším vše s doktorky ale nikdo nic neví.V řínu jsem prodělala covid a přišla o čich a od té doby nic vůbec nic necítím už jsem z toho zoufalá.Je to dlouho už.Na ORL mi našli zánět v dutinách i když jsem rýmu neměla a oteklé dutiny předepsal mi léky (spray kortikoidy) oteklé dutiny i před 2a půl měsíce stále nesplaskly nic se nezměnilo jediné co že už necítÍm cigaretový kouř který jsem cítila nonstop asi měsíc v kuse.Nyní mi napsali pregnisol 20 a spray do nosu s kortikoidy.Chci se zeptat zda jste si někdo neprošel něčím podobným a co to mohlo být?

Strana
z3
sudylichozrout
13. bře 2021

@priefi Jj, pamatuji. Vůbec bych se nedivila, kdybys tím prošla. Nech si nabrat u praktika protilátky, jestli to chceš mít potvrzené. Stojí to 800 Kč +-200 Kč.

priefi
13. bře 2021

@sudylichozrout jenže já to měla na konci června, takže protilátky už asi nebudou, navíc není to zrovna málo peněz 😏 ale docela by mě zajímalo, zda jsme to měli. U syna ve škole byl Covid a on to nechytil, tehdy mě napadlo, zda to nebylo protilátkami

hojda
13. bře 2021

@priefi Jakou máš zdravotní pojišťovnu? ZPMV připlací 500,- mají studii do konce března a v laborce to stálo 600,-, takže za 100,- to jde.

priefi
13. bře 2021

@hojda děkuji moc za info, bohužel mám 213 😏

hojda
13. bře 2021

@priefi Myslím, že pokud bys u lékaře řekla, jaké máš problémy,tak by tě na odběr možná poslali.

priefi
13. bře 2021

@hojda jakože to jde i na žádanku? To jsem nevěděla. Otázka je, zda by byl lékař ochotný 🙈 což oni doktoři moc ochotní nejsou 🙈 ale za zkoušku to stojí. Jen teď se mi moc nechce k obvoďákovi, díky těhu druhátka a kojení mi u něj visí tetan a s ohledem na dnešní situaci bych s očkem teď raději počkala, než svět bude aspoň trochu v pořádku 🙈 minule jsem to odložila právě kvůli kojení... Ale Na kožním mě budou posílat na krev za cca 6 týdnů, tak to možná zkusím tam 😅

becicka
13. bře 2021

@katerinak88 @sudylichozrout teda dobře že to čtu, už jsem si myslela, že jsem blázen. Covid jsem prodělala v říjnu, doteď mám - jak to nazvat - čichové halucinace... často cítím cigaretový kouř+smog dohromady, i když v tu chvíli na tom místě to není možné. U některých vůní převládá takový acetonový ráz... brr no nevím, kdy to pomine 💣

sudylichozrout
13. bře 2021

@becicka Tohle je přesně to, co jsem měla. Ale já měla PCR negativní po těch 18 dnech a pak jsem si kupovala domácí krevní protilátkový test a byl také negativní. Skoro si říkám, že kdybych pozitivní byla a byla tedy téměř bezpříznakovým přenašečem, tak by se to muselo u někoho v rodině projevit, protože s rodiči i tchánovci se vídáme. Bydlíme vyloženě kousek od sebe všichni, tak nemusíme bůh ví jak pendlovat po Praze. Ale nikdo nic. Táta byl na antigenu několikrát v průběhu ledna a také negativní. Máma to samé. Muž bez potíží a to je mírně rizikový, děti také nic. Takže si říkám, že to asi mohla být náhoda. Možná jsem měla ve frňáku nějakého jiného bacila, který to způsoboval. I když se mi to běžně nestává, byla to pro mě novinka.

hojda
13. bře 2021

@priefi No zkus to na tom kožním, za zeptání nic nedáš, třeba to půjde.

matyase
14. bře 2021

@surikata131 Ty jsem si koupila před týdnem. Zkouším už všechno, tedy ten listerin ne. Četla jsem, že 5-10% lidí po covidu zůstane bez čichu.

surikata131
14. bře 2021

@matyase ten listerin je blbost, nechápu jakým způsobem by to působilo na poškozený nerv...hele neházej flintu do žita, nejsi po úraze, že by ten nerv byl přerušený úplně, pořád tam nějaká šance je, držím palce 😉

surikata131
14. bře 2021

@sudylichozrout ten domácí Ig test nemusí ještě nic znamenat, já jsem měla odběry a protilátky nemám skoro žádné (hraniční) a to jsem měla covid prokázaný...ta ztráta čichu a čichové halucinace jsou docela specifické, to u každé virozy nemáš (pokud neberem ztrátu čichu při ucpaném nose)

sudylichozrout
14. bře 2021

@surikata131 Fakt je to otazka, no. Dneska tezko rici. Beru to tak, ze jsem ho nemela, protoze pokud ano nikomu z nas nic nebylo, tak je to stejne, jako bychom ho nemeli 🙂

becicka
14. bře 2021

@sudylichozrout
@surikata131
já jsem měla covid teda potvrzený a taky myslím, že to je fakt tak specifický příznak, že to u tebe fakt muselo proběhnout 😨
ano u rýmy může být taky ztráta čichu, ale je to úplně jiné...

sudylichozrout
14. bře 2021

@becicka Ja s rymou ztracim cich vzdy, ale tohle bylo hodne jine. Fakt vsudypritomny smrad koure/spaleniny/sava a paleni v nosohltanu, ale bez rymy. A jak to prislo, tak to odeslo. Ale fakt jsem byla v te dobe i v kontaktu s nasima a vubec nikdo nic. Manzel nic, deti nic... Mozna si jeste zkusim nechat nabrat protilatky v laborce.

becicka
14. bře 2021

@sudylichozrout možná by to stálo za zkoušku

surikata131
15. bře 2021

@sudylichozrout třeba jsou hodně odolní :D naše cca 80 letá babička to nechytla i když byla s několika pozitivními, s některými v rámci jedné domácnosti....je to fakt zvláštní nemoc

hojda
15. bře 2021

Zajímavé, sedí to i u vás? ztráta čichu a mírný průběh?
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ztrat...

mamater
autor
21. bře 2021

@pavlajc stále necítím už 7 měsíc a dokonce i ta chut jak píšeš 😠

mamater
autor
21. bře 2021

@matyase 7 měsíc a stále žádná změna akorát když cítím nějakou vůni nebo zápach tak cítím jen pach co jsem nikdy v životě necítila a nejde to ani popsat co to je a u chuti to mám taky kdysi jsme měla ráda bigshock teď jak to zlusilm je mi na zvracení cítím v puse hnusou pachut :/ a to u skoro všeho :(

pavlajc
22. bře 2021

@mamater přesně tak to máme stejne. Doma mi pořád říkají ať procvicuji čich. No dobře, ale co ta chuť? Skoro všechno chutná hnusně. A koupit někomu třeba parfém, tak to můžu rovnou zabalit, protože necítím kromě zápachu zvláštního ani tuk.

mamater
autor
22. bře 2021

@pavlajc přesně hlavně ten zápach nejde ani popsat k ničemu a den co den je to horší a horší.Byla jsem na nosním cca 3 měsíce zpět a brala jsem kortikoidy 2 měsíce silné a nezabralo nic 🤷🏼‍♀️ Už fakt nevím 😡 furt se nedokážu smířit s tím že tohle třeba bude už navždy 😰😰

matyase
25. bře 2021

@mamater Ahoj. Vrátil se ti čich?

matyase
25. bře 2021

@mamater Ahoj. Já necítím vůbec nic přes 3 měsíce a je to strašně nepříjemné. Vařit nemůžu. Nemám ale ty parosmie, co popisujete, já necítím vůbec a přesně, nedokážu se s tím smířit. Přes týden beru antidepresiva, nezabírá to.

matyase
25. bře 2021

@pavlajc Máš ještě šanci na zlepšení, obě dvě. Když cítíte aspoň něco. Asi to není nic příjemného, ale četla jsem to u dost lidí, že to takto mají. Ale necítit nic je horší a důkaz toho, že čich se neregeneruje. Těžko se mi s tím žije, doma to nikdo nechápe, partner i děti jsou zdraví.

matyase
25. bře 2021

@surikata131 Na porušený nerv už ne, ale nemusí být přerušený úplně, stačí, když je porušený obal (pouzdro) a je problém.

matyase
25. bře 2021

@mamater Jaké kortikoidy jsi brala a jak dlouho? Splaskly ti aspoň dutiny a čichový bulbus, když už to na ten čich nepomohlo?

mamater
autor
Autor odpověď smazal
lenulka1301
7. dub 2021

Ahojda,jdu napsat svou zkusenost.Covid 25.11.2020 prvni priznaky,horecka jeden den,unava,tlaceni oci silene a bolest zad a jakoby ucpane dutiny a ztrata cichu a chuti.Chut se vratila na cca 70%,cich tak na 10%.Nyni jsem pred cca tydnem uvarila cesnekove masove kulicky,ktere jsem jedla rada a od te doby cesnek nemohu pozrit.Dnes druhy den,silena pachut,silene pachy kolem me,parfemy,jidlo.Vse chutna jak ropa se spalenym.🙈nevim,jak tupachut popsat,samozrejme me z toho silene boli hlava a jsem uplne otravena,co to je.Dnes jsem sla radejina testy a negativni.Za me bylo lepsi necitit nez tohle.Doufam,ze to brzy pomine.🙏🏻

Strana
z3