Anémie a plánování těhotenství, je to problém?

tulik1
10. srp 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda někdo máte zkušenosti s anémií a plánováním těhotenství. Je to problém? Byly mi zjištěny nízké hodnoty krvinek a nedostatek železa. Uvažujeme o druhém dítěti, ale nevím, jestli nemůžu miminko nějak ohrozit ...

mysonek
10. srp 2015

Tak záleží jak moc těžkou anemii máš a jaká je příčina nedostatku železa (ztráty menstruací? ze zažívacího traktu? malý příjem železa? celiakie? ). V těhotenství dochází k dalším ztrátám železa, ale to se dá vyřešit užíváním tablet železa. Na druhu stranu pokud by byla příčinou třeba silná menstruace (což u žen nebývá vzácné) tak těhotenství tento problém vyřeší. Bylo by opravdu dobré vědět proč tu anémii máš a nejdříve odstranit příčinu. Kolik máš hemoglobin?

zo_ja
10. srp 2015

Záleží na hodnotách a na příině. Můžeš mít hodnoty prostě trochu nižší, což ničemu nevadí, a jíst železo (třeba zkusit v potravě, přírodně, ne chemické preparáty.)
Důležité je také jíst vit. C, jinak se to železo nevstřebá.
Pokles železa v těh. je normální, a naopak pokud je to v urč. rozmezí a ca v III. trim, tak je lepší to neřešit, protože je to fyziologicky správně - krve je víc, je řidší a tudíž na jednotku krve je železa míň.
Pokles železa může zapříinit taky třeba celiakie, porucha absorpce železa je jeden z prvních a nejčastějších důsledků při nedodržování bezlepkové diety, přitom to může probíhat zcela bezupříznakově, laboratorně můžou být hodnoty pro tutu Dg. v pořádku.
Pokud nemáš dramaticky nízké hodnoty, tak by to mělo být ok.

tulik1
autor
11. srp 2015

dneska odpoledne si jdu pro vysledky, tak jsem zvedava, pak pisnu, jake mam hodnoty ...

naxii
11. srp 2015

Ahojky, mám anemii 13 let, několikrát jsem byla na transfuzi a jednou v těhotenství. Vše probíhalo v pohodě. Neměla bych strach. 🙂 šla jsem do toho i po třetí... : )

tulik1
autor
12. srp 2015

tak to nakonec není tak hrozné - mám 110, což je ta nižší hranice, ale bylo už i hůř, měla jsem i 92 🙂, takže jsem v podstatě zdravá "holka" 🙂

naxii
12. srp 2015

@tulik1 tak to je super.. jsem taky zvědavá, jak na tom jsem 🙂 letos jsem měla prvně 116. A v těhotenství 80. Tak doufám, že je to v pohodě 🙂

gabrielamot
12. srp 2015

Jsem na tom stejně 🙂 teď jsem většinou okolo 100 (98-105), už jsem byla i v těhu na transfuzích a zatím dobrý 🙂