Autoimunitní zánět štítné žlázy. Máte stejné nebo podobné obtíže?

zebra1
3. črc 2020

Ahoj, trpím hypofunkcí šž od 13 let, lečba euthyroxem , v roce 2016 mi na ultrazvuku objevili autoimunitní zánět. Celý život i přes dobré krevní výsledky TSH a t4, mám typické problémy při hypofunkci. V roce 2018 se mi přidala nemoc neuropatie- příčina nezjištěna, a letos jsem prodělala sérii panických atak a úzkostí. Myslím si, že tyto dvě další nemoci souvisí se štitnou žlazou, ale žádný doktor mi to nepotvrdí a léčbu nenasadí. Má některá z vás stejné nebo podobné obtíže při nemocné šž i když berete hormony? Díky předem za reakce.

majena39
3. črc 2020

Já mám šítnou zjištěnou nově, ani ne rok. Příznaky jsem žádné neměla, maximalně tloušťku. Zjistili mi to náhodou na ultrazvuku krku, že tam mám uzel. Nabrala se krev na hormony a opravdu byla hypofunkce, tak beru cca 3/4 roku Letrox, ale žádná změna nebo obtíže u mě nejsou. Je to pro mě stejné jako před nasazením léčby, takže nedovedu poradit ☹

maminkapetula
3. črc 2020

Ahoj, prosím jak se ti projevuje autoimunitní zánět šž? Děkuji za odpověď

jsme
3. črc 2020

Mám autoimunitní zánět štitne žlázy už 5 let. Nikdy jsem na to nic nedostala. Jen Vít. D. Chodím na krev a tím to hasne. Každopádně úzkosti mívám taky ale řekla bych že když je to D v pohodě tak to není tak často. Měla jsem opravdu nulové hodnoty a prý ta žláza mohla být i od toho. Nikdo mi nebyl schopný říct zda to bylo od toho a nebo že štítky se nevstřebávál vitamin. Přijde mi že ohledně toho je dost otazníků. Nejvíc mi pomohla s otázkami paní doktorka na imunologii.

zavodnice
3. črc 2020

Mám autoimunitní zánět šž, krom zvýšeného dávkování prášků v tehotenstvi žádné komplikace nemam. Zdravotních problémů mám spousta, ale se šž nesouvisí.

zebra1
autor
3. črc 2020

Tak velmi nízkou hladinu vita.D mám taky, dostala jsem vigantol, ten beru od února.

zebra1
autor
3. črc 2020

@maminkapetula autoimunitní zánět šž se asi projevuje stejně jako hypofunkcí- padání vlasů, problémy s menstruaci, velká únava, špatné nehty, suchá kůže, trvale zvýšený LDL cholesterol, a mírné přibírání na váze, nižší tepová frekvence a je člověku častěji zima

jsme
3. črc 2020

@zebra1 já si teda koupila jiné Déčko, ale od té doby co ho beru tak mám pokoj od všeho. Jen chodím častěji na krev ale vše je prý v pořádku a nic jiného dr neřeší. Naopak mě buzeruje že mám shodit ale jak to udělat už mi neřekne. Kůži suchou mám jak troud ale nad tím mávla rukou stejně tak nad únavou a čímkoli dalším. Pro ní jsem tabulkově ok a tím to hasne. Co jsem se tak ptala po známých tak to mají stejně. Doktoři neřeší vedlejší projevy..

ajka198
3. črc 2020

doporučuji tuto fb skupinu Hashimoto SK&CZ / autoimunitna thyreoditida a ine ochorena stitnej zlazy
Poradí tam lépe než všichni doktoři. Užívání Euthyroxu a jemu podobných není léčba, je to jen substituční hormon, který šž nevyrábí. Na autoimunitní zánět pomohl spoustě lidem AIP (autoimunitní protokol). Je třeba v první řadě vynechat obilniny (všechny), mléčné výrobky a cukry. Měsíc se v tom plácám, vydržela jsem 10 dní, a zatím neumím najet znovu. Ale potřebuju se zbavit toho zánětu a hlavně snížit vysoké protilátky a na to by mi měl právě pomoc ten AIP. Fakt nechci, aby se mi postupně šž úplně ztratila

ajka198
3. črc 2020

jo a doktorka to vůbec neřeší. Prostě nasadila léky a čus bus, uvidíme se za půl roku. Nedala mi žádné doporučení, žádné doplňky stravy, žádné omezení stravy. Nic. Prostě jen řeší TSH a fT4 a nic víc ji nezajímá, což je hodně hodně hodně špatně.

kristyn.g
3. črc 2020

Jo nejdřív začala mít špatnou psychiku poceni bušení atd. Dostala jsem antidepresiva. Po roce mi zjistili hyperfunkci štítné žlázy. Psychické poruchy jsou k tomu běžné. Psychiatr mi ad nechal že většina pacientů se štítnou se léčí a že ti podpoří.