icon

Covid vakcína při kojení 3měsíčního miminka - zkušenosti

florida2001
25. črc 2021

zajimalo by me kolika z vas byla dopoorucena pediatrem nebo gynekologem covid vakcina pri kojeni. zda se ze je porad spousta rozlisnych nazoru. mluvila jsem se dvema doktory a oba meli odlisny pohled. jeden ano druhy vahal. zajima me co vede k vahani. obava ze to nejak ovlivni zdravi mimina nebo ze se snizi produkce mlika nebo zdravi matky? chapu ze je to nove tema a nikdo presne nevi , ale i tak by meli vychazet z nejakych podlozenych statistik a vakcin podobneho typu.
jsem hodne na vazkach ci se nechat nebo ne ockovat mam 3 mesicni holcicku a mam samozrejme obavu a negativni vliv vakciny na ni.
je tady nekdo kdo tematice rozumi a dokaze rozumne vysvetlit proc se jit naockovat

pexi
25. črc 2021

Doporučuji na FB je skupinka, která se tomu věnuje, jsou v ní i výzkumy a hlavně zkušenosti: https://www.facebook.com/groups/ockovaniecovid1...

queenp
25. črc 2021

@florida2001 Mam 2,5 mesicniho synka. Na očkování bych i sla a rada bych to mela za sebou.. Nebojim se vlivu na nej nebo kojeni. Ale neumim si predstavit, ze by me vakcina odrovnala - nesnesitelna bolest ruky po vpichu, horecky, unava atd.. Kdo by se o decko postaral ze 🤔 Manzel je uzasnej pomocnik, ale ditko usina v naruci u kojeni a to jaksi manzel neumi 😀

eloise02
25. črc 2021

@queenp Kde na takové kraviny furt všichni chodíte? " Nesnesitelná bolest"... Jsem plně očkovaná, ruka bolela druhý den po očkování, ale nic nesnesitelného, že by se člověk nedokázal postarat o dítě to fakt nebylo. Po druhé dávce, mi bylo asi tak, že jsem měla pocit, že na mě něco leze. Žádné horečky ani nic takového. Ani nikdo koho znám nijak odrovnaný nebyl. Oproti covidu, který jsem prodělala v únoru s ne zrovna lehkým průběhem, to bylo úplné nic.

katherine177
25. črc 2021

@queenp kojim ,mám za sebou obě dávky a jediná nežádoucí reakce byla jeden den bolest v místě vpichu,jinak jsem v pohodě ,nic mi není ani nebylo ani malému ,měla jsem Pfeiser Biontec

marcicek84
25. črc 2021

@florida2001 ockovaci centra vetsinou kojici neockuji a tehotne jen ty,co maji nejakou rizikovou praci jinak taky ne.Jaky ma ockovani vliv na dite se z logiky veci ani vedet nemuze,protoze se muze neco projevit u ditete az v jeho 2-3 letech nebo i pozdeji,tedy ohledne dlouhodobe bezpecnosti se opravdu nic nevi,pac ty narozene deti ockovanych zen maji tak max.pul.roku.Za sebe bych toto neriskla.
Navic jako kojici matka,ktera jsi doma s miminkem,chodis do parku,po rodine a k detske na kontroly,mozna na kycle s dalsimi matkami si myslim,ze muzes pockat,az nebudes kojit,nebo az budes kojit mene...

felixfelicis
25. črc 2021

@queenp Hlásím další kojící ockovanou bez reakce 🙂 Za me je teď v lete ideální cas, dokud je klídek.

jjasmina
25. črc 2021

@eloise02 no teda, asi záleží jak u koho, já ruku nemohla ani zvednout, ležet na ní, nedej bože , když mi na ni lehla malá, bolest asi dva dny, jinak nic a to nejsem žádná citlivka, ale i oblict si triko byl vcelku bolestivý problém

marge_s
25. črc 2021

@eloise02 tak kazdy to ma jinak, i kdyz nesnesitelna bolest je nesmyslne silne slovo, to zase jo. 🙂 ja bych si po ockovani radsi tu pomoc dojednala, i ja jsem cekala, az bude manzel doma. A byla jsem nakonec rada. Dite kojene, ale chodici, uz jsem ho moc netahala, tak na to to nevadilo, ale fakt je, ze zaparkovat auto bez posilovace mi fakt dalo v prvnich dvou dnech zabrat. Nosit na ruce kojence/batole tak, jak to casto v tomhle veku je....radsi bych s tim pocitala. Me to cele odpalilo fest, za pomoc jsem byla vdecna. Ale nemenila bych ani nahodou. Stalo to za to. Diskomfort k tomu proste patri. (Resp muze patrit, v mem okoli nikdo jiny takovou reakci nemel, vsichni v poho). Kojeni neni kontraindikace, to si nenech namluvit. A miminu pujdou protilatky.

marge_s
25. črc 2021

@florida2001 jo, mimochodem, mne prijde, ze ten duvod, proc nekteri vahaji neni nijak konkretni. Jen respekt z nove veci. Nekdo je opatrnejsi, nekdo ne. Mozna nekteri maji strach to doporucit, kdyby se neco po.... , tak by za to citili odpovednost. Ale oficialne je to ok.
(taky jsem se nechala)

katule1990
25. črc 2021

@eloise02 Já jsem taky kojící a na očkování jsem zatím nešla, protože manžela to teda smetlo pořádně. Po obou dávkách ležel 2 dny v horečkách se zimnicema, rukou nemohl vůbec pohnout, ani nespal. A to není žádnej bolestínek. Ostatní v okolí takovou reakci neměli, ale já si to prostě nemůžu s kojencem, který se 10x za noc vzbudí a uspí ho jen prso, dovolit. Nehledě na jeho nosení atd.

felixfelicis
25. črc 2021

@katule1990 Když to srovnam třeba se zánětem prsu, to mi prijde srovnatelný, to jsou taky horečky a zimnice a postarat se musíš. Když bys šla v pátek a přes víkend měla doma manzela na pomoc...Mam dite rok a půl a kojim v noci pořád hodně často, pořád i hodně nosím. To osamostatňování je dlouhý a na podzim bych pokud možno radši byla ockovana.

mamikry
25. črc 2021

@florida2001 Sla jsem na prvni davku hned po sestinedeli. Ruka bolela den, ale nic k nevydrzeni to nebylo. Druhe davky se obavam vic, ale snad to taky nebude nic hrozneho, a i kdyby, radsi dva dny reakce, nez mesic covid a buh vi, jak dlouho post covid. Starsi deti jdou od zari skola a skolka, takze se kolektivu nevyhneme.

katule1990
25. črc 2021

@felixfelicis Pořád nad tím uvažuju, musím to ještě promyslet. Zánět prsu jsem neměla. Je jasný, že člověk nějak prostě fungovat bude, protože musí, jen si to teď s tím vyčerpáním z 9 měsíců nevyspání neumím nějak představit. Covid jsem měla (vůbec nic mi nebylo), možná bych si mohla nechat nabrat protilátky.

lucynka721
26. črc 2021

Kojím a mám 13 m holčičku, už mám za sebou druhou dávku. První dávka jen příšerná bolest ruky, starala jsem se normálně. Druhá dávka horečky po 3 hodinách od vpichu, bolest ruky. A zvládla jsem sr postarat, uklidit, uvařit, jako normálně. A to mám nosici holčičku a usíná jen u kojení. Manžela sice mám, ale byl v práci...

lucynka721
26. črc 2021

A to mi malá už 13 měsíců v noci nespí pořádně 🙈

emamaira
26. črc 2021

Syn má 3 měsíce a v sobotu mě čeká druhá dávka Pfizeru. Jen mě trochu, opravdu trochu bolela ruka v místě vpichu. Toho, že bych měla reakci se nebojím, ikdyby byla, tak nebude taková jako jako covid s příznaky. To bych teprv nevěděla, kdo se o děti bude starat 😀

michaela_2
20. lis 2021

@marcicek84 já o očkováni momentálně přemýšlím, jsem kojici máma, ale vzhledem ke starším dětem, které chodí do škol a sportují, nemám omezený okruh kontaktů, jen na sociální bublinu okolo novorozence …🙂
A jelikož jsme covid zatím neprodelali, je jen otázkou času, kdy to někdo z nich domů přinese ….

marcicek84
20. lis 2021

@michaela_2 plno lidi jej prodelalo bezpriznakove,kdyz se zaregistrujes a uvedes,ze jsi kojici matka,vsude te nenaockuji a na strankach SUKL se doctes,ze u kojicich maji malo dat k posouzeni vsech vlivu,tak a pak si vyber...Jinak stejne ten covid musi prodelat vsichni i ocko i neocko...uz jsme tez byli v karantene,ale kvuli naockovane pozitivni ucitelce a nechytl nikdo nic a asistenka neockovana ta neonemocnela,nemelo by to byt opacne???A takovych pripadu mam ve svem okoli vice...

sebinka123
20. lis 2021

Já taky pořád váhám. Kojím a očko zatím nejsem. Nebráním se mu, ale bojím se, aby nemělo nějaky nežádoucí účinky na dítě. Vždyť v prvních měsících mají děti svoje očkování a to mi taky nikdo nevysvětlil, jestli se nemůže stát problém, když se potká dětská vakcína s vakcínou na covid.
Mě hrozně vadí a mrzí, že je společnost rozdělená proti sobě kvůli očkování, vadí mi ta šílená masáž z médií, vadí mi ty záběry chudaku lidí, které teď používají ke strašení, apod, ale to hlavní, co postrádám, tak aby někdo v klidu řekl, že tahle vakcína v těle funguje tak a tak, že je dobrý, aby se třeba například 2 měsíce nepotkala s vakcínou dítěte, apod. Prostě postrádám informace. Kdyz to přirovnám, tak Vždyť když vychovávám dítě, tak se mu snažím všechno, co jde, v klidu vysvětlit a uklidnit ho a ne dítě hned strašit a v podstatě vydírat.

mamikry
20. lis 2021

@michaela_2 Jestli můžu radit, tak to zvažte. Jsem kojící máma se dvěma většími dětmi. Jeden ve škole, druhý ve školce. Syna ve škole nakazil spolužák. Chytl to od něj náš malinký a já, přestože jsem plně očkovaná. Dva dny jsem ležela s teplotou, ztratila čich a chuť, třetí den už bez teplot jen s rýmou. Můj muž se nenakazil, očkovaná tchyně má lehkou rýmu. Nejvíc jsem to odnesla já, těžko říct proč, ale kojení a nedostatek spánku člověku ke kondici nepřidá. Jsem teď ráda, že jsem se naočkovat nechala, protože ten průběh mohl být daleko horší. Náš malinký to chytl bohužel od bráchy taky. Delta je víc agresivní holt.

mamikry
20. lis 2021

@sebinka123 Já jsem se nechala naočkovat po šestinedělí, malý měl dva týdny potom svoje očkování a reakce nebyla žádná. Když se očkují miminka, tak má být mezi vakcínami odstup alespoň 14 dní. Řekla bych, že totéž by se dalo použít i na tuhle situaci. Přece jen to očkování není dané přímo dítěti a ani se úplně neví, jestli se ta imunitní reakce vůbec nějak odrazí na MM. Ale to je jen můj názor, ne odborný, no. Kdyby tě zajímalo, jak funguje vakcína v těle, tak ti to můžu napsat, zajímala jsem se o to a laicky bych to vysvětlit dovedla. 🙂

sebinka123
20. lis 2021

@mamikry děkuji za reakci a kdyby tě to neobtěžovalo, tak se určitě ráda zase něco dozvím. Děkuji 🤗🤗😉

mamikry
20. lis 2021

@sebinka123 Určitě ne. Ráda. Ale jak říkám, je to laický výklad. 🙂 Vakcína RNA funguje tak, že se do tukové kapičky uzavře virový výběžek (sprotein), ten se pak píchne do svalu. Tady ho díky těm tukovým kapičkám pohltí speciální buňky našeho těla, které jsou určené pro vystavování cizích bílkovin. Ty virový výběžek vystaví na svém povrchu, kde na něj začne reagovat naše imunita a v nejbližší mízní uzlině se naučí, jak proti němu má bojovat. Vyvolá se imunitní reakce (s ní souvisí třeba ta slavná bolest paže), kdy naše imunita buňky obsahující cizí informaci zničí. Samotné RNA se v těle brzy rozpadne samo. Co se týká dlouhodobého působení vakcíny, což je častá obava, tak na to jsem se dneska ptala kamaráda z oboru. Podle něj není důvod si myslet, že by vakcína měla v našem těle cokoli udělat. Sice to samozřejmě nemůže říct na 100 %, ale to ještě neznamená, že není bezpečná. Další věc, která tomu nahrává, je ta, že se začíná ukazovat, že vakcína není schopná v našem těle vyvolat dlouhodobou "paměť" buněk, takže za 10 nebo 20 let si ji naše tělo s největší pravděpodobností nebude vůbec pamatovat. Tak tolik v kostce. Snad ti to trošku pomůže. 🙂

marcicek84
21. lis 2021

@sebinka123 ani nemluv,ja dnes cetla rozporuplny clanek o tom,ze zdravotnici iz nebudou empaticti s nemocnymi neockovanymi a v druhem odstavci dodavali,ze nemute byt povinne ockovani,ze by ti lidi uplne odesli a uz tak je zdravotnictvi poddimenzovane,tak jako chapes to,tak co se vubec bavi o nejake empatii?vzdyt to ockovani ani v tom Portugalsku nic nevyresilo,tak proc tenntlakna blbe kecy,navic vsichni vime,ze u zdravotnickeho personalu empatii opravdu nelze hledat dlouhodobe,proste jsou odosobneli,takze fakt je to hnus jak se na lidi tlaci,aby se ucastnili experimentu...

@mamikry vidis moc te ta vakcina neochranila,oni ti rekli,ze te chrani pred tezkym prubehem,ale mela bys ho,nebo bys mela prubeh uplne stejny jako neockovana,to se uz nedovis,jenom veris,ale treba pokud po pul roce prestava byt vakcina ucinna,tak te treba uz nic nechranilo,divim se,ze jsi takovy zastance vakcinace,mne i ta nemocna ockovana ucitelka rekla,at radsi pockam a do niceho se nezenu,ze ji to moc nepomohlo a kdyz kojim,ze vubec by o tom ani neuvazovala...a je zajimave,ze ae nakazil i ten mladsi,kdyz mel dostat protilatky zkrz kojeni,pokud ses u kojeni nechala ockovat...opravdu se jim to nesklada....

mamikry
21. lis 2021

@marcicek84 Promin, do dalsi prestrelky s tebou se poustet nebudu, protoze pochybuju, ze to jeste nekoho bavi cist. Dlouhodobe demagogicky zapatlavas diskuze, nerozumis datum, opiras se o dezinformace a styl jedna kamaradka povidala, ze ktereho stavis plosne zavery. Dalsi prostor ti pro tve dojmologie davat nehodlam, protoze se na to akorat jako minule navali nekdo uplne sileny a diskuzi smazou. Bud tak hodna a proste na me prispevky vubec nereaguj.

mamikry
21. lis 2021

@sebinka123 Dneska jsem jeste narazila na tohohle cloveka na FB. Myslim, ze je tam vse ohledne covidu a vakcin moc pekne vysvetleno. https://m.facebook.com/profile.php?id=1609184108

marcicek84
21. lis 2021

@mamikry kterym datum,na ten puvodni virus,ktery tady uz neni?Tak pak je jasne,ze to fungovat nebude,tedy myslim,ze tomu rozumim docela dobre...Pokud se mnou nechces debatovat,doporucim ti me vubec neoslovovat,apropo v te jine diskuzi jsem si tve odpovedi nestihla precist,diskuze v te dobe byla smazana,tedy ani nevim jak to pokracovalo dale nebo co se tam vlastne odehralo,ale pokud tam bylo neco duleziteho,cos mi chtela napsat muzes do SZ.
Ono je totiz pekne,ze nam odbornici udajne nelhali,ale nikdo se nepozastavuje nad tim,zda zustava pro vsechny vekove kategorie stejny risk/benefit i pri delte...

krupetka36
22. lis 2021

@sebinka123 zdravim. Resim stejny problem, dnes jsem konzultovala se svoji pediatrickou. Sama by pry vahala se nechat v mem pripade naockovat (mala je predcasne narozena), ale manzel je cizinec tak se cestam za rodinou nevyhnu. radila kdyz uz ockovat, tak drzet rozestupy od ockovani sebe a prcka min. 2 tydny a roztahnou druhou davku na covid na 6 tydnu misto tech 3 co jsou ted + homeopatika thuya, pry to prckum pomaha se z tech vakcin vic oklepat. Takhle mi to prijde rozumne. Samozrejme zminovala ze neexistuji poradne studie, takze risk je tu porad, ale ja do toho jdu.