Crohnova nemoc. Jaké jste měli příznaky?

vanesskavan
1. lis 2023

Dobrý odpoledne chtěla bych se vás zeptat kdo máte zkušenosti s Crohnovou nemocí jaké jste měli příznaky? Ja jsem hrozně unavená, zvracim to co sním, ale teploty nemám nejvic asi trpím krecma v břiše okolo pupíku a střídá se mi zácpa s prujmem chvilku beham furt pak zas treba 5 dni nejdu. Poradíte prosím jsem ojednana 16 na colonoskopii krev mi brána nebyla zatim. Děkuji vam vsem mam z toho strach 😔

miryp
1. lis 2023

Švagr ho má, když jsme ho konečně dokopali k doktorovi, bylo to za pět dvanáct. Silná anémie, skončil rovnou na transfúzích, nezvracel nikdy, ale průjem ho provázel každým dnem, cestovat musel tak, aby měl neustále záchod po ruce. Zácpu by jistě v některých momentech uvítal... Trpěl na otoky, různé rány po těle a spoustu dalších potíží. Skončil s vývodem na biologické léčbě. Osobně bych tvé potíže připisovala potravinové alergii než Crohnově chorobě.

vanesskavan
autor
1. lis 2023

@miryp doktorka má právě zase podezření na crohna 🤦

pampeliska1313
1. lis 2023

Manžel - krev ve stolici, šílený bolesti břicha, šlo to z nej dost snadno... Rikal, ze to vypadalo jako rakovina a naštěstí “jen” crohn

miryp
1. lis 2023

@vanesskavan uvidíš po vyšetření, ale mě tam tedy nehraje příliš ta zácpa, švagr byl jako průtokáč, fakt po každém jídle i během jídel běhal na wecko s průjmem. A žádné zúžení, které jako jediné může způsobovat u Crohna "zácpu", mu nenašli a to fakt šel k doktorovi po x letech trápení. Samozřejmě může to být u tebe jinak, ale já bych to viděla spíš na jiný problém.

lv
1. lis 2023

Manžel, koliky, křeče, průjmy, horečky. Crohn potvrzen až po první operaci, má ho 16let

1pomnenka
2. lis 2023

Objednala bych se na alergologii, zácpa u Crohna snad ani neexistuje.

vanesskavan
autor
2. lis 2023

@1pomnenka na alergologii jsem byla i u obvodní kde mi rekla ze jsou to priznaky Crohna čímž mě právě vystrašila

1pomnenka
2. lis 2023

@vanesskavan Kamarádka absolvovala na radu obvodní i kolonoskopii a Crohn byl vyloučen. Byla to potravinová alergie, proto se střídala zácpa s průjmem, když snědla něco, co neměla.

miryp
2. lis 2023

@vanesskavan a poučil tě alergolog o tom, že existují non IgE alergie, které testy nejsou schopné odhalit a jediná metoda, jak přijít na alergen je eliminační dieta? Jinak praktický lékař není odborník přes střeva, ti mnohdy nerozumí ani rozdílu mezi alergií na mléčnou bílkovinu a intolerancí laktózy, takže z toho bych si fakt nic nedělala. U Crohna nedochází k zácpě jako takové, tam může dojít maximálně z důvodu různých zúžení ve střevech ke zpomalení vyprazdňování, ale určitě z tebe pak nevyleze tuhá stolice. Fakt si myslím, že crohn to nebude. Co celiakie, tu ti testovali screeningem a genetikou a endoskopií? Tam už je ta zácpa mnohem reálnější, protože znám osobně několik lidí, kteří při ní neměli průjmy, ale naopak zácpu. A ta se kolonoskopií nepozná. Jinak střídání zácpy a průjmu mně i dceři dělala alergie na mléčnou bílkovinu.