Dlouhé krvácení a nasazení Utrogestanu. Máte zkušenost?

9. říj 2022

Ahoj holky,
jdu sem za vámi, třeba některá z vás bude mít zkušenost. Samozřejmě bych to řešila za normálních okolností se svým gynekologem, ale ten má tenhle týden dovolenou a na to, jet s tím na pohotovost na gyndu si myslím, že to není.
Poslední rok jsem brala progesteron (Proveru), bez jediného problému, menstruace chodila jako hodinky vždy tři dny po dobrání. V květnu jsme se začali snažit o dítě, zatím bez úspěchu, ale Proveru jsem tedy brala dál (pokud ji neberu, tak mám jen příznaky před MS, ale ta se vůbec nedostaví). Jenže minulý měsíc se mi najednou "zbláznilo" tělo, MS přišla o pět dní později, slabounká, pak na čtyři dny přestala a "vrátila" se hodně silná (jen předesílám, nemyslím si, že by to bylo biochemické těhotenství, protože se mi neukázal ani duch, nic). Byla jsem s tím za doktorem, protože jsem si nebyla jistá, od kdy tu MS počítat a co to způsobilo (dle doktora stres, protože jsem měla minulý týden svatbu a byla jsem z toho úplně mimo). Zároveň jsme se domluvili, že Proveru vyměním za Utrogestan a budu to brát podle nějakého schématu. Jenomže pořád krvácím, navíc poměrně silně na moje poměry (MS mi trvá max 7 dní, s tím, že poslední dny je úplně slabá), pořád je to taková "jasně rudá", ale jinak mě nic nebolí, žádné jiné příznaky nemám, ale za pár dní bych měla začít s užíváním a vlastně nevím, jestli ten Utrogestan můžu začít brát, když pořád krvácím (doufám, že je to jenom nějaký výkyv z toho stresu a zase se to srovná). Měla jste to tak některá? Případně ty z vás, které mají dlouhou MS a braly jste Utrogestan, vadilo to nějak?

flufinda
22. říj 2022

Jestli berete takhle dlouho progesteron a tohle vám to dělá s tělem a navíc to nevede k otěhotnění, tak bych to už řešila s doktorem. Já ho brala 2 roky a nic a uplně mi to rozhodilo cyklus a ze zdravých vaječníků mám najednou PCO. Mám z toho dokonce i něco s játry. Hlavně si ohlídejte ať ho berete až po ovulaci. Jinak to vůbec nemá smysl a berete vlastně antikoncepci.