icon

Emetofobie - strach ze zvracení, co s ní?!

zetpee
26. čer 2018

Holky je tady někdo, kdo má fobii ze zvracení? Jak jí zvládáte? V říjnu jsem zvracela po asi 10 letech, strach ze zvracení jsem měla vždycky ale mám pocit, že teď se to ještě prohloubilo.. Už to došlo do takové fáze, že se občas nemůžu ani najíst, bolí mě žaludek a je mi často až na zvracení. Pak se začnu klepat a je mi prostě zle. Beru léky na ten žaludek a přemýšlím, že půjdu znovu k doktorce aby mě poslala na nějaké vyšetření ( alespoň Sono břicha)
Je tady někdo, kdo touhle "nemocí" taky trpí? Už mám pocit, že si všechno, to co jsem napsala vždycky vsugeruju a ono to tak potom je. Chlap už mě musí mít asi plný zuby protože kvůli bolesti žaludku, neudělám doma téměř nic..

Strana
z2
martinatrg
9. pro 2019

@zetpee ahoj mám úplně ten samý problém. Chci se zeptat jestli případně nevíte jak se s tím vypořádat? Co pomáhá. Už mám i problém chodit do školy, moc nejim. Jen kvůli tomu že se toho bojím. Prosím o radu

martinatrg
9. pro 2019

@svetilkova201 Mám to úplně stejně. Hned na pomyšlení na školu a jak mi tam bude špatně u mě vyvolá to že mi špatně je. Ve škole mám každý okamžik pocit že budu zvracet a je to velmi nepříjemné, snažím se na to nemyslet ale není to lehké. Máte nějaký tip jak se s tím vypořádat a být víc v pohodě?

wolff
9. led 2020

Ahojte. Sice mi je teprve jen 14, ale emetofobii trpim uz od nejake prvni tridy. Vzdy jsem se ji tolik bala, az jsem byla v podvizive. Kazdy vecer, nebo kdyz jsem nekam jela, jsem se ptala mamky, jestli nebudu zvracet. Bylo to fakt hrozny. Kdyz se o tom mluvilo, nebo jsem jen slysela, videla jak nekdo zvraci, zacala jsem automaticky silene brecet a klepat se. Hodnekrat jsem mela pocit, ze bych radsi umrela nez zvracela. Zkousela jsem snad uplne vsechno, i psychologa, ale nic nepomohlo. Kazdy se na me dival jako na blazna, a rikali, ze i oni ji maji (pritom moc dobre vim, ze zrovna ti co to rikaji z toho maji srandu). Po nejakem case jsem zacala uz normalne jist. Jim uplne normalne, ale vzydcky se radsi koukam, jestli jidlo neni prosly. Pred par dny jsem zvracela asi po 7 letech. Predtim jsem ani uz nevedela co je to za pocit, kdyz nekdo bude zvracet. Ted uz mam pocit, ze ten jeden den zvraceni mi pomohl, opustit emetofobii. Nevim jak jsem to dokazala. Snad si tohle nekdo precte. Chtela bych vam vsem, co touhle fobii trpite nejak pomoct.

wolff
9. led 2020

muzete mi zkusit napsat a zkusila bych vam nejak pomoct, protoze vim, co je to za strasnou fobii 😕

siilvinkaa
14. čer 2020

@nikyrm Já taky ....prosím holky nechce si o tom někdo popovídat ? Já už jsem opravdu zoufalá. Váha mi klesá už mam váhu jako anorektička před smrtí 🙈😃 10 let jim minimálně. Diagnozna dráždivy tračník. Průjmy. To se přidalo v 16ti. Ale od 4let pocit na zvraceni. A bude mi 30... Čím sem starší je to horší a horší denně na zvracení. Nejezdim
Nikam. Sem furt jen doma nebo u mamky. Už vážne nevim co dělat. ... Obdivuu Vás že jste šli do toho mít děti.

Můj email je Gwen16@seznam.cz budu moc ráda když se někdo ozve.

hmmmhm
11. črc 2020

@wolff mohla bych ti napsat? Popřípadě kam? Potrebovala bych si o tom s nekym promluvit.

zlatka124456
4. lis 2020

@veronika7238 prosimtě můžeš mi poradit s emetofobii?

milena232
28. lis 2020

Ahojte, děkuji za tohle téma. Moje 14letá dcera tímto trpí asi 5 let. Má problém chodit do školy (teď po distanční výuce obzvlášť). Její stav se teď zhoršil, naposledy nemohla jít ani na kontrolu k zubařce, málo jí, zhubla, nabaluje se na to špatná nálada (až deprese). Zkusíme tedy vyhledat psychologa. Prý mají teď hodně obsazeno - i s jinými problémy lidí...Donedávna jsem netušila, že emetofobie existuje, ale po přečtení vašich příspěvků je to jasné...většina jejích příznaků stejná, jako popisujete - hlavně strach z toho, že jí bude špatně.....

makule13
31. pro 2020

@martinavitek jsem rada, ze tu je někdo se stejným problémem. Mám to taky tak. Nedokážu se ani o syna postarat. Když zvraci stará se o nej přítel a já sedím vedle v pokoji a brecim jaká jsem neschopna matka. A potom jsem týden nepoužitelná. Je mi pořad zle a mám to pořad v hlavě jestli nebude zase zvracet. Připadám si jako blázen a musím to začít řešit

makule13
31. pro 2020

@wolff muzu taky prosím radu ?

andelicka
23. dub 2022

Mám tuto fobii od 11 let,kdy jsem hrozně zvracela z traumatu.Bývali roky,kdy jsem nejedla,nikdy nepiju alkohol, vadí mi to ,že mi bude špatně.A střevní virózy,ani mi nemluvte,ten strach je katastrofa!Jediné psycholog nebo psychiatr jinak nevím.

nrolin
5. čer 2023

Ahoj všichni,
emetofobií trpím od malička. Nezvracela jsem už přes 15 let. Popravdě.. mám s tím příšerné zážitky. Třeba lyžařský kurz na základce. Všichni studenti a někteří z učitelů chytili střevní chřipku. Byla jsem jediná z dětí kdo to nechytil a bylo to příšerný. Dokonce přijela hygiena. Pak zvracející chlapeček v krámě, slečna v metru atd.. a hádejte co dál. Dostala jsem zánět žaludku. Onemocnění, které je takřka synonymem ke zvracení a já zase nezvracela. Velmi mi těchto pár měsíců nemoci zamávalo s psychikou. Dokázala jsem jít pouze trasu z postele na záchod. Celé noci jsem proseděla u záchodové mísy a klepala se strachem. Nedokázala jsem vyjít ani z domu ze strachu, že se někde pozvracím, že mě někdo uvidí. Postupem času jsem začala chodit kolem domu, pak na ulici a do města. Brečela jsem doma mamce, že si nedokážu představit jak jdu s kamarádkou na kafe nebo na večeři. V tu dobu se ve mně něco zlomilo. Došlo mi, že nedopustím aby mi kdokoli nebo cokoli ovládalo život. Sama jsem požádala o pomoc a začala navštěvovat psychiatra a psychoterapie. Světě div se.. tento strach je zakořeněn v dětství. Mám milující rodiče, ale vždy když jsem se pozvracela jako malá v autě.. táta mě seřval za nepořádek. Zafixovala jsem si tedy zvracení jako něco špatného, nepřípustného. Začala jsem zvládat zvracení u cizích lidí. Prostě to přecházím. Je to jen a jen v hlavě a dá se to vypnout. Čas od času (hlavně ve stresu) na mě padne klepavka a strach, ale už mám své postupy. Jednou jsem řekla profesorovi na zkoušce, že se moc omlouvám, ale mám strach, že ho pozvracím. :D

Takže to co pomáhá mně.. říct si to nahlas. Čeho přesně se bojíš a co nejhoršího se může stát. Snadno se to říká a těžko realizuje, ale veřte.. uklidní vás to. Hlavně to říct nahlas. Hlava potřebuje vytrhnout z představ. Když na mě přijde záchvat a já se bojím, že budu zvracet.. přítel mě donutí skákat. Na začátku je to hrozný, ale pak to rázem přejde. Existují další pomůcky a stačí najít jen tu vaší. Třeba mačkání jednoho místa na ruce, kaštany v kapse, kapky na žaludek, růžové tričko.. může to být cokoli. Váš záchranný bod.

Nenechte si diktovat život tímto strachem a určitě to řešte. Strašně teď lituji chvil, které mi fóbie ukradla.

Držím palce všem, kteří s ní bojují a věřte, že na to nejste sami. Je to v hlavě, ale ta se dá přeprogramovat. 😉

terusee
1. lis 2023

@zetpee už trpím 8 let a někdy to zvládám, někdy ne. Jsem ráda, že nejsem sama.

nikyrm
1. lis 2023

@terusee Věř, že nejsi 🙂

a___1
17. led 2024

@radullah dobrý den, za prve Vám gratuluji, jak jste celou situaci zvládla, posunulo vás to někam? Muj Partner se občas dost opije - nepije běžně, tak mu stačí trochu- a navíc je blici typ. Když se o něho dokážu postarat, jsem na sebe pyšná a posune mě to. Jakmile ale jde o to, že bych měla zvracet já, je problém. Přesně jak říkáte - strach, abyste to nechytila taky, přičemž já si pocity při střevní chřipce navozuji už jen strachem z ni - křeče v břiše, zimnice, nespavost, třes a únava až vyčerpání, ale bez zvracení nebo průjmu. Též mám preventivně nasazena probiotika - Biopron forte, dělám se seniory a detmi (rizikové skupiny) a toto mi doporučila paní magistra v lékárně. Doporučuji jej i na cestování nebo v létě, vhodný pro miminka od 6 měsíců. Blahodárný účinek na střeva má i přes to, že nemáte chronické potíže - imunita začíná ve střevech, takže posiluje celkovou obranyschopnost.
Zajimalo by mě, jak na tom teď jste? Mám strach mít děti prave z tohoto důvodu, že to proste nedám. Dekuji za odpověď ❤️

a___1
17. led 2024

@nrolin jsi skvělá, snad nás všechny blázny jednou potká bezpečne místo ❤️ Dekuji ta tvůj tip. Vyzkousim ho.

amy3636272
16. lis 2024

@wolff ahoj taky to tak mám naposledy jsem zvracela minulý rok na silvestra měla jsem virozu totální sceny jsem protrpěla no a potom mi to bylo jedno jestli se vyzvracím nebo ne ale jak viroza odešla nejedela jsem skoro měsíc měla jsem strach že se pozvracím a teď jak je listopad tak mám strašný strach protože začínají virozy že už nechodím ani moc doškoly protože strašně se třepu a přivolávám si to sama bolí mě břicho od nervů takže vím že prostě si to takhle přivolávám ale v hlavě mi to lítá sem a tam co když něco mám co když budu zvracet atd aji když nejsem v okolí lidí a jsem dva dny doma tak mám strašnou hrůzu že něco mám najím se a už mám strach že budu zvracet

Strana
z2