icon

Gastroezofageální reflux u dospělého, máte zkušenost?

kikina9
16. kvě 2013

Máte prosím někdo zkušenosti s touto nemocí? Poraďte, co Vám zabírá. Jak jste upravili životosprávu, jaké léky užíváte.... Budu moc vděčná za každou radu, jak na tuto nepříjemnou nemoc.

tanikask
13. kvě 2017

Ahojte kočky prídávam sa k Vám do klubu už viem že mám reflux mala som erozie na pažeráku/ jícnu/ do 5 mm po preliečení ozionom /pantoprazol/ 20mg ráno aj na kontrole som bola a videl že je to vyliečené o.k.
Ale kedže som túto hnusnú chorobu nepoznala tak som na veľku noc zhrešila v jedle od vtedy som v tom opäť a pochopila som je to o strave .

ťažko sa mi prehĺta, pocit niečo v krku už sa mi aj ťažko dýcha katastrofa, cítim sliznice v nose , tlak na hrudi dala som si ráno 20 mg a itoprid /prokinetika/2x1 pred jedlom ale užívam to štyri týždene a nič mám si navýšiť dávku ? mám aj 40 mg ten som si dala už dnes ráno . Inka pálenie záhy som nikdy nemala. len to začalo že som nemohla prehĺtať. a zistili mi tie erozie zápal a nedovieranie kardie. poradíte ako sa toho zbaviť ako to stabilizovať a hlavne sa normálne najesť ja neviem fakt čo jesť som zufalááá ☹ ďakujem za cenné rady s touto hnusnou chorobou a tá operácie ma zaujíma ako sa po nej niektoré máte .

verajanika
10. črc 2017

Ahoj holky, zaregistrovala jsem se k vám, abych si mohla vymenit info s někým, kdo má stejně trápení. Už rok mě trápí GERD, do vánoc to bylo ok s léky. pak byly ty virozy a ztrácela jsem strašně. od nového roku takřka denně někdy nonstop bolest vlevo pod zebry, umí cestovat pod levé prso a do zad. někdy totéž vpravo pod zebry. vždycky je to paliva bolest, která se neda...provazi to hodně rihani...mam pocit ze je tam vzduch a tím rihnutim úplně cítím jak ho vytáhnu že žaludku. prošla jsem 3x gastroskopii, 1x kolonoskopie, teď jdu na manometrii, nesčetněkrát sono břicha, CT břicha, rtg žaludku a patere. vse v poradku, potvrzen reflux a mala branicni kyla. leky zmeneny, dietu drzim. furt to boli a jsem z toho uplne vyřízena. chodím na rehabilitace, jsem poslala na visceralni terapii.
Chtěla jsem se zeptat tady Milky, jak psala s tou operaci...jak ke dneska? Á co vy ostatni...je tu někdo, kdo je v tom taky tímto způsobem?

netopejr
11. črc 2017

@verajanika Kdyz Te čtu... Mela jsem obdobné problémy, dokud jsem nezkusila bezlepkovou dietu. Pak se me zažívání významně zlepšilo. Jakou i jiné potíže.

milka1m1
11. črc 2017

@verajanika Ahojky,zdravim vsechny.Prozivam to s Vami.Ja po operaci nemam celkem zadne problemy.Bolesti zadne,akorat nekdy byvam nafoukla,zda se mi,ze mi to pomaleji travi.Leky neberu zadne.Jsem rada,ze jsem se se rozhodla ze dne na den.Cetla jsem o tom nekde na netu,sla jsem se poradit s doktorkou na gastru /ktera mi nikdy nepomohla,porad rikala,ze mi nic neni / tak mi operaci nedoporucila,ale ja byla rozhodnuta,ze tu operaci chci,ze nechci cely zivot uzivat nejake hnusne prasky,ktere nepomahaji a porad trpet.Obratila jsem se na chyrurgii do Prahy a za 2 dny jsem jela na konzultaci.Pred operaci jsem mela bolesti a paleni zahy.Byla jsem same vysetreni,vsecko ok.Jako simulant.Az druha gastroskopie ukazala zanet zaludku,uzivala jsem snad deset druhu leku a nic mi nezabiralo .Az pri operaci / fundoplikaci /mi zjistili jeste branicni kylu.Vsem Vam drzim palce,hlavne aby Vam bylo lepe.Milka

verajanika
11. črc 2017

Ahoj vespolek. Dekuju za reakci. S lepkem to zkusím.
S tou operaci, četla jsem spoustu názorů, že je to 50 na 50, tak mne vyloženě potěšilo že to tak není vždycky podle toho co píšeš. po operaci už žádný problém jako před operací nenastal?

milka1m1
12. črc 2017

@verajanika Ahojky,problemy a silene stavy,ktere jsem popisovala jiz drive nemam.Hned po operaci mne nic nebylo,akorat se spatne polykalo.Mesic jsem jedla tekutejsi stravu,omacky,ale bez masa atd.Zatim jsem spokojena.

nikkos
16. lis 2017

Ahoj všem 🙂
Verajanika, bolesti jako popisujes dobre znam. Hlavne leva strana pod zebrem. Obcas vpravo, to jsem prisuzovala zlucniku (mam kamen), ale na chirurgii rekli ze to na zlucnik nevypada a bude to spis zanetem zaludku.
Reflux mi potvrdili asi pred 3 lety, celou dobu beru omeprazol denne, ale spis se casem potize porad postupne zhorsuji. Zaludek boli cim dal casteji. Nekdy jsem si jista ze se mi pritizilo ze stresu, jindy se pritizi ani nevim h ceho. Ale mam podezreni uz i na zaludecni neurozu.
Jinak kdyz je nejhur mam pri ruce algifen.
Drzim palce vsem co bojuji <3

vendula_
22. lis 2017

@nikkos a docházíš do gastro poradny ? Ono aby se obtíže nezhoršovaly, je důležité i krom léků, držet i dietu.

datlik
8. led 2018

Ahojte!
Takze vidim, ze tato choroba netrapi iba mna. Teda nemam to diagnostikovane, ale predpokladam, ze to nic ine nebude. U mna sa to prejavuje grganim/rihanim a bolestou na prsiach. Fakt neprijemne. Ale pre pokoj na dusi asi tiez na to gastro zajdem.
Pri dodrziavani refluxnej diety som OK, ale je to o velkom odriekani. Ako ostatne pisete - naozaj na mna tiez posobi stres ☹
Cez vianoce som bola na Helicide, pretoze inak by som tie navstevy u nasich a svokrovcov ani nedala (zijeme v CZ a celych 9 dni sme boli na SK ..., takze som bola viacmenej zavisla na strave rodicov - co je pre mna hroza ☹)
Tak drzim prsty a popravde sa mi trosku ulavilo ked tu citam, kolke z nas trapi tato choroba lebo som z toho uz tiez bola na nervy.!
Zelam vsetko dobre!
J.

nikkos
7. čer 2018

Zdravím Vás po delší době, jen chci referovat 🙂
Po 3 letech starostí se žaludkem, braní léků a věčných diet jsem nakonec ze zoufalství začala brát antidepresiva. Holky, mě ty bolesti žaludku přešly! Dokonce jsem vysadila omeprazol, reflux se zlepšil, trápí mě jen občas, když se přecpu nebo po čokoládě, tak si pak vezmu APO OME, ale to je fakt tak jednou za měsíc (předtím jsem ho brala 3 roky denně). Je mi strašně fajn, úplně jinej život. Tím Vás nechci hnát k psychiatrům 🙂 ale jen dávám námět k zamyšlení - nejste ve stresu? Zkuste zvolnit, relaxovat... vím že to zní jako klišé, já jsem dřív naprosto odmítala uvěřit, že by ty potíže mohly být psychické, ale dnes vidím jak strašně moc souvisí trávení s hlavou ☹
Držte se všechny, vím, je to boj <3

tom764
13. srp 2018

Ahoj všem nevím zda je to stále aktualní ale chtěl bych se s Vámi podělit a zkušenosti s nemocí jmenem Achalazie. Takže počkám zda bude zde nějaká reakce poté bych sem napsal mé zkušenosti a průběh nemoci. Jelikož si lékaři mysleli že jde o Reflux či zánět žaludku. Ale bohužel přišel krutý verdykt.

nikkos
13. srp 2018

@tom764 moc nevím co ta nemoc obnáší. Jak se na to nakonec přišlo?

tom764
14. srp 2018

Zacalo mi ted uz to mude 4 a pul roku na dovolene neskutecná bolest za hrudní kostí vůbec jsem nevěděl která bije myslel jsem že mam snad infarkt ale v tu dobu mi bylo teprve 26 let. Potom jsem poprosil o něco k pití dal jsem si pár loků a ejhle bolest postupně mizela takže jsem našel způsob jak si od bolesti odpomoci nejdříve byl intenzita tak 1x za měsíc jak kdy jinak žádné jiné problemy jsem neměl ale postupně jsem začal mít problemy s polikáním ale nedával jsem tomu takovou váhu co by to mohlo být. Takže jsem si nasadil omeprazol a takové ty věci na žaludek. Ale pořád to nebylo ono. Ani nevím jak pořád víc a víc se mi přestávalo polykat ale nějak jsem to prostě neřešil i samozřejmě ze strachu z Gastro vyšetření. Za poslední rok a půl se to ale tak zhoršilo že jsem vícemeně přestal jíst hlavně tuhou stravu a když se to seklo tak jsem zkrátka při jídle letěl i 3x na zachod a vše vyzvracel. Samozřejmě když už jsem se v noci začal dusit na něčem jako zbytky jídla občas štávy ze žaludku nezbylo nic jiného než Gastroskopie můžu říci že horší vyšetření jsem nezažil ale přežil jsem ho. Po této kontrole mi byl předepsán Helicid na 3 měsíce jelikož pan doktor řekl že mám zánět žaludku a do té doby jsem měl -10 kg. Po 3 měsících užívání Helicidu stále to samé hrozný problém byl i polikání těch velkých tablet na kterých jsem se dusil ale zvládl jsem to. Po té 3-í měsíční kontrole jsem měl -15kg. Tak mi řekl abychom mohly postoupit dále bude zapotřebí znova Gastroskopické vyšetření s odberem biopsie. Což bylo ještě horší neš ta Gastroskopie sama o sobě. Při odběru vzorků jsem na hrudi cítil jemné pálení ale jelikož jsem prý citlovější a dráždivější a i přes podání nitrožilního sklidnujcího přípravku dvojté dávky jsem vše plně vnímal a nešlo odebrat požadovaný počet vzorků jelikož jícen byl roztažen a nešlo odebrat další přesto to bylo dostačující k vyloučení jiné choroby. 14 dní poté jsem obdržel negativní výsledky a byl jsem odeslan do Nemocnice v Českých Budějovicích na RTG jícnu kde jsem pil nejakou hustou kaši (kntrastní látku) a při požívání na příkaz obsluhy RTG dělali jednotlivé snímky jak se vyprazdnuje jícen. Již na RTG jsem šel na doporučení Gastrologa k právě již zmíněné Achalázie. Ale bohužel RTG tak nějak Achalázii potvrdil. Takže poté mě pan Gastrolog vybavil datum v IKEMU v Praze na endoskopické oddělení k High Manometrii jícnu (Dr. Zuzana Vacková velmi profesionální přístup a příjemné jednání) další nepříjemné vyšetření. Trošku Vám ho popíši: Jedná se zavedení hadicky skrz nos až do žaludku hadička má cca kolem 9mm mohu říci že psychyka pracovala na vysoké obrátky. Jelikož toto onemocnění není tak časté a objednací termín byl měsíc předem tak při domlouvání termínu se mne paní doktorka zeptala zda by vadila přítomnost zahraničních lékařů a tak jsem kývl že nevadila. Takže nastal den D a já jsem se dostavil do IKEMU kde jsem se setkal s paní doktorkou Vackovou ta mi vše vysvětlila co a jak mám dělat a jak bude vyšetření probíhat. Poté odešla pro ty zahraniční kolegy seznamila mne s nimi a poté začalo vyšetření. Takže jak jsem se již zminoval zavádění probíhá zavedením do nosu a poté až do žaludku. Samozřejmě opět následovalo zvracení dávení a nevím co ještě prosil jsem ji aby vyšetření proběhlo co nejrychleji aby se nějak nezdržovala výkladem k vyšetření ale bohužel mi špatně přichytla fixační naplast hadičky a když jsem se davil tak mi hadička vyjela o něco výše a v tu chvíly se projevila má nemoc sval jícnu se sevřel a hadičku ne a ne dostat zpět do žaludku. CCA po 20 min mordování kdy chtěla lékařka vyšetření ukončit jsem ji poprosil at to ještě zkusí třeba vestoje a ono se to povedlo. Zavedla hadičku zpět do žaludku. Na této hadičce je spousty čidel které snimají vnitřní stahy až do žaludku. Poté když už si na to tělo zvyklo a přestal jsem se dávit jsem musel pít obyčejnou vodu a na monitoru byly vidět pohyby jak se svaly stahuji a kde právě ne na té hadičce jsou i značené centimetry takže věděla v jakém místě přesně nefunguje dolní svěrač jícnu.Takže když měla vše co potřebovala hadičku opět vytahla a já si oddechl a poplácal se že to mám za sebou a vydala jasný verdikt že se jedná o ACHALAZII 2 Stupně. Bohužel o ostatní typy Achalazie jsem se nezajímal. Poté mi nabídla několik alternativ Léčby.

1. Balonková dilatace- Tj. Zavedení endoskopem balonek a v postiženém místě dojdě k rostažení. Efekt je jen na pár měsíců odstranění problémů není uplné a jelikož to jde přes sílu může se stát že i jícen praskne a má to krátkodobí účinek

2. Botox- něco podobného jako se ženám píchá do rtů je to opet vše dělané endoskopem a krátkodobí účinek.
3. Dělá se na IKEMU - Zavede se endoskop a zevnitř dojde k naříznutí svalu (svěrače) ale bohužel zde není vyřešen reflux takže pak léky na kyselost žaludku atd.

4. Perorální endoskopická myotomie neboli POEM dělá to jen FN MOTOL - tato operace probíhá z venku kde dochází k naříznutí a přerušení svalu dolního svěrače a poté se vytvoří ze zadní strany žaludku manžeta přes stávající záklopku právě kvůli refluxu je to sice náročnější bolestivější metoda ale nejůčinější

Takže po konzultaci ihned po manometrii jsem se rozhodl pro 4 Variantu a to jelikož nechci užívat žádné léky do budoucna což i tak není po operaci zcela vyloučené a první 2 jsou bez smyslu jelikož mají jen krátkodobý účinek a jelikož je mi ted 31 let chtěl bych tu ještě nějaký ten pátek být pro své 2 krásné dcerky. Nikdo neví pro zatím jak a proč tato nemoc vzníká a proč dochází k odumírání svloviny dolního svěrače jícnu až k úplnému ochrnutí. Takže termin operace mám 28.8.2018 v FN Motol v Praze. Od začátku nemoci jsem již shodil 30kg ze 117kg. Ale tento ubytek váhy byl za poslední třičtvrtě rok. S váhou půjdu jisto jistě ještě dolu jelikož paní operatérka řekla že 3 dny před operací nemám moc jíst a jen tekutější stravu.Po operaci budu minimálně 3 dny na umělé výživě a poté prý můžu zkusit opět tekutější stravu tak uvidíme na kolika kilech skončím. Bojuji ted i celkem s unavou jelikož nemám tolik přísunu jídla a energie pro tělo a neustále zvracení mě taktéž vysiluje. Doufam že jsem tento članek nepsal zbytečně a někdo jej dočetl až sem jelikož je to příběh jednoho človíčka ze 200 000 obyvatel tohoto státu který má 2 děti 2 zaměstnání a pracuji až do těd prakticky 7 dní v týdnu. Volno mívám jen vyjímečně občas si zapalím cigaretu a alkohol piji jen příležitostně a drogy neberu.
Takže tot vše až do dnešního dne a ted trpím hrůzou co příjde za 14 dní takže kdo si vzpomene at mi drží palce. A pokud se vše podaří jak má a probudím se ozvu se a rád se podělím i s pooperačním stavem .

Děkuji za Vši pozornost S pozdravem Tomáš

datlik
15. srp 2018

@tom764 Ahoj Tom, Urcite si to nepisal zbytocne. Drzim velmi palce nech to dobre dopadne! Daj potom vediet. J.

nikkos
15. srp 2018

Tome díky za sdílení, drž se.

tom764
24. srp 2018

Takze dnes jsem obdrežel oznamení z Motola že mi musí mojí operaci přesunout takže zatím nový datum je 5.9. 21018 už mám veškeré vyšetření hotové ale prý jim tam vlezli neplanované transplantace takže nervy na pochodu o další týden navíc

lusipe
9. říj 2018

@tom764 dobrý deň prajem,len som sa chcela opýtať ako Vám dopadla operácia a či cítite zlepšenie.

lusipe
9. říj 2018

@milka1m1 dobrý deň prajem,prosim ako sa cítite teraz?je vás stav zlepšený?

tom764
10. říj 2018

Ahoj všem
Jsem rád že někteří ztratili čas a přečetli si můj příspěvek a co víc že Vás zajímá jak to vše vlastně dopadlo za to děkuji i za podporu.

Takževe středu ráno 5.9.2018 jsem se dostavil do nemocnice FN Motol na oddělení III. Chirurgické kliniky. Kde proběhl příjem celkem klasicky zaveli mě na pokoj s tím že den poté tj. ve čtvrtek 6.9.2018 by měla proběhnout operace. Jak jsem již psal v minulosti neměl jsem cca 2 dny před výkonem nic jíst. Výkon sice měl být až ve středu ale já pro jistotu nejedl už od neděle jen pár talířů vývaru abych jen přeci do sebe něco do sebe dostal. Oběd jsem již nedostal jen večeri protože ve středu večer mi bylo oznámeno že operace nebude ve čtvrtek ale až v pátek takže jsem ještě ve čtvrtek dostal snídani a oběd z toho jsem si jen zobnul protože jsem šilhal hlady pak už zase nic aby byl připraven k operaci. Ve čtvrtek jsem ještě absolvoval vyšetření rntegen pasáže to znamená pití kontrastní ládky a nasledně se to rentgenem fotí kde bylo krásně vydět jak se látka zadržuje v jícnu a uplně minimum prochází do žaludku. Vyprazdnování jícnu by mělo prý probýhat do cca 10 vteřin až 30 vteřin ale 30 vteřin je už prý dlouho a mohlo by to znamenat již nějakou poruchu či problem. S Achalázií mi trvalo vyprazdnování i třeba 1h a to nebyl stejně prázdný. Ze čtvrta na pátek jsem byl nervama v kýbly a začal jsem lítat na záchod a měl jsem nehorázný průjem bylo to spojené jak nervama tak tou kontrastní látkou která mnou prošla navíc jsem byl vzhuru celou noc a vzpomínal co a jak jsem prožil co asi budou dělat děti bezemě když bych umřel no prostě jsem přemýšlel nad hloupostmi 🙂) 🙂). Jsem hroznej nervák a ačkoliv to již byla má 7-má operace (ty předchozí byly na jiných častech těla) stále jsem si na to nezvyk a nervoval jsem se. V pátek ráno a po probdělé noci nastal den D. Ráno přišla sestřička dala mi anděla a štrupny na nohy kvuli tromboze pak dorazil zřízenec a oholil mi břicho a já se blékl do donesených věcí a čekal jsem až si pro mě příjdou. Šel jsem jako první na řadu v 7:30 pro mě ke štěstí delší čekání už bych asi nezvládl. Takže pro mě přišli na pokoj že operace je v plánu na 7:45. Po přeložení na operační stůl se mě ujala velmi příjemná anstezioložka která na mě viděla značnou nervozitu. Položil jsem ji otázku cca v 8:20 kdy se čekalo na operatéry zda si to můžu ještě rozmyslet a odejít tak mi řekla abych se podíval na hodiny a od té chvíle si nicnepamatuji. Po každé z narkoz jsem bohužel vždy hrozně zvracel na co jsem ji také upozornil protože jak uvnitř sešívají nerad bych si uvnitř něco poškodil. Po operaci jsem se probudil až na JIP kdy samozřejmě jsem zvracel už i prý hned po probuzení na sále. Při zvracení mě strašně bolelo břicho ale jen vstupy pro nastroje jinak uvnitř vůbec nic což mě překvapilo. Co ale pro mě bylo najtěžší po každé operaci se musíte vymočit a to nejpozději do 12 hodin od operace ale bohužel v leže v postely mi to moc tedy nešlo moooc jsem se přemlouval jinak by musela zakročit cévka a to jsem nechtěl dopustit a povedlo se mi to. Takže pár hodin jsem se prospal a druhý den ráno v sobotu jsem již šal sám na záchod takže pohoda. Jen přád s tím jídlem to bylo špatný vše jen v kapačkách a první jídlo jako takové jsem dostal až v neděli odpoledne a to 2ks misek voda s rozpuštěným bujonem a pak zase až jen v pondělí na oběd to samé tak jsem do sebe nasoukal vždy jen jednu mističku a v pondělí večer už jsem prosil sestřičku aby mi donesla z uschovy kde jsem měl přesnídávky tak aby mi je na tajno přinesla tak jsem tam přežil díky nim. V pondělí jsem ještě absolvoval znova rentgen po zákroku aby se vydělo zda jicen se vyprazdnuje lépe a nebo zda někde nepropouští do dutiny břišní a ukázalo se že je vš v pořádku A v uterý už jsem prosil pana doktora aby mě pustil domu že už jse zbytečné tam ležet. Takže po mé žádosti mi vyhověl a propustil mě zároven mi chtěl objednat snitku protože jsem až z Kaplice okr. Český Krumlov tak tu jsem také odmítl páč jsem se nechtěl drkocat s dalšími a projezdit tak půlku jihočeského kraje. Takže jsem se ráno v úterý ráno zabalil posbíral papíry a pádil jsem metrem na hlavní dádraží a jel jsem domu vlakem. Všichni se tomu divily ale zvládl jsem to takový případ tam prý ještě neměli 🙂)) Následujcí dny bylo vše v pořádku při bolestech jsem bral analgetika a do dnes užívám Helicid. Jen nevím čím to může být ale od pravé plíce mě bere nespecifická bolest která přechází do celé hrudi. Bolest ráguje na polykání takže vůbec netuším čím by to mohlo být ale to musím probrat s panem doktorem na první kontrole od operace 18.10.2018. Ale má doměnka je že to bude mít něco společného se žáhou. Normálně problémy s ní jsem nikdy neměl ale pokud to ta žáha je nikdy bych nevěřil jak neskutečná bolest to je a to ta bolest přetrvává klidně i 3h kdy neustále něco polykám hlavně tedy vodu nebo třeba jedlou sodu či jiné přípravky na žáhu No a prvě včera to znamená 9.10 jsem ukončil neschopenku a dnes jsem první den v práci.

Takže myslím si že jsem to rozepsal celkem srozumitelně a dosti podrobně za což se omlouvám ale jsou to mé pocity.Když to vše shrnu celé dohromady a opominu můj strach tak operace probýhá jako každá jiná. Po zákroku jsem vlastně mohl okamžitě jíst a momentálně necítím žádný rozdíl oproti tomu jako když jsem jedl normálně před onemocněním. Opčas to trošku zadrhne. Při opuštění nemocnice jsem zhubl až na neuvěřitelných 84Kg z 117kg. Momentálně se mi podařilo něco nabrat takže ted mám 88kg , 187cm a cítím se lépe a silně. Omezení s výběrem jídla nemám také žádné. Jím ted opravdu vše bez jakýchkoli omezení a vychutnávám si vše jak jen to je možné. Jako vzpomínkou na tuto nemoc mi zbylo 5 děr do břicha. Operace pomohla a zkvalitnila mi život o 1000% a tímto děkuji III. Chirurgické klinice FN Motol.

Operativní metody které byly použity se jmenuji:

Hellerova metoda a fundoplikace

V případě otázek a dotazů Vám samozřejmě rád odpovím možná to je zmatečně napsaný a doufám že můj nejhorší zážitek po přečtení pochopíte. Ted už jen doufat že nepříjde druhá čast která při tomto onemocnění hrozí a to je rakovina jícnu.

Všem přeji co nejpevnější zdraví

S pozdravem Tomáš

datlik
11. říj 2018

@tom764 Vdaka za info a nech je to uz len vsetko dobre!!!

rexinka
11. říj 2018

@tom764 Fundoplikaci zaludku jsem podstoupila před týdnem a od te doby jsem normáně nejedla 🙂

tom764
11. říj 2018

@rexinka A mohl bych vedet co třeba trápilo vás například proč jste podstupovala tuto operaci

Děkuji

rexinka
11. říj 2018

@tom764 V tehotenstvi mi dite vytlacilo zaludek castecne nad branici.Vytvorila se mi tam branicni kyla 6 cm a prestal fungovat dolni jicnovy sverac.Tim zacal i sileny reflux, ktery prerostl v astma a zanet jicnu. Skoro 4 roky trapeni, ktere doktori prehlizeli. Na vsechno se prislo az letos v breznu, kdyz jsem zacala zvracet krev.Tak urychlene vysetreni na gastroskopii na Bulovce . Zjistili ,ze mam poleptany jicen a z toho to krvaceni. Nasadili uplne nesmyslne 3 mesicni lecbu , ktera skoro vubec nezabrala, hlavne teda s tou kylou ani nehnula, coz bylo jasne od zacatku. Dr.mi nasledne doporucil operaci.Na Bulovku se mi s tim moc nechtelo, tak jsem si sama na doporuceni zasla do Palas Atheny na Hajich, tam se tomu specialne venuji. Musim je jen chvalit.Super pristup doktoru i sester. Minule utery me kuchli, druhy den odpoledne me pustili domu a dnes vecer jdu na vyndavani stehu.

tynka_9
29. říj 2018

ahoj všem, nedávno jsem byla na gastroskopii, šla jsem tam s tím, že mám pouze pocit knedlíku v krku, ale našli mi hiátovou hernii 3cm, refluxní nemoc jícnu s ezofagitidou , nasadili mi léky Emanera 20mg 2x denně před snídaní a večeří a samozřejmě dieta, kontrola za 3 měsíce, má s tím přímo někdo zkušenosti, dá se to vyléčit za ty tři měsíce tak abych pak mohla jíst bez omezení, nebo to je léčba na dlouho?

děkuji 🙂

tom764
29. říj 2018

@rexinka Tak hlavně že Vám to pomohlo. já už budu mít druhý měsíc po operaci a nevěřil bych jakou radost mi teď dělá jídlo. Nějaké to kilčo jsem také nabral takže za mě spokojenost a je mi líto že jsem to vše nezačal řešit daleko dříve.

rexinka
29. říj 2018

@tom764 Můžu poprosit o tykání? Ješte nevim, jestli to pomohlo.Je mi porad dost spatne,nam bolesti, nemuzu jist skoro nic,jen pit. Zhubla jsem 6 kg, coz mi zas tak moc nevadi, ale to jidlo uz mi fakt dost chybi 🙂. Dr.rikal, ze to chce cas,tak snad nebudu cekat az do jara 😁

wafelka
31. led 2019

Je tu ještě někdo další koho trápí podobná věc a nevadí mu si o tom pokecat?? Já už jsem docela zoufalá a přivítala bych spřízněnou duši

ellenie
11. únor 2019

je tu nekdo, kdo absolvoval transnasalni gastroskopii? Jake to je? Da se to zvladnout?

tom764
11. únor 2019

@ellenie No neměl jsem přímo gastroskopii ale manometrii jícnu což je vlastne skoro totéž zavaděli mi hadičku skrz nos až do žaludku sice jsem si vytrpěl své díky nemoci která mne trápila ale pokud máte volny průchod až do žaludku pak by to nemělo být nic hrozného. Absolvoval jsem klasickou gastroskopii a mohu říci že nic horšího jsem nezažil napříč tomu že mi píchly 2x tak silné sedativum než běžným pacientům prožíval jsem to uplně stejně. Ale abych se vrátil k manometrii jícnu. Výhodou zavádění skrz nos je že vás to nedráždí na jazyku a tudíž nevyvolává tolik dávicí reflrx. Při zavádění jsem mi byla do nosu aplikovaná mast na znecitlivění a poté při polykání tekutiny mi to zaváděli.

Přeji pevné zdraví

bohdana70
16. únor 2019

Ahoj všichni, před 3 týdny mně byl diagnostikován reflux. Žádné větší problémy jsem předtím neměla, až po svátcích. Začalo to nenápadně pobolívání za hrudní kostí, které se postupně zhoršovalo až do křečí, kdy jsem myslela, že mám infarkt. Trvalo to třeba i 5 hodin. Takže mně čekalo vyšetření na gastru. To potvrdilo reflux. Doktorka mně nasadila 2x denně Omeprazol. Nicméně stav se vůbec nelepšil. Přidala se k tomu ještě bolest nad pravou plící a moc špatně se mně říhalo, Takže jsem musela zatnout břišní svaly, aby aspoň trochu vzduchu odešlo. Takže opět k doktorce. Přidala mně na lačno Pantomyl, půl hodiny před jídlem Kinito a na noc Omeprazol.Poslala mně na RTG žaludku, kdy jsem pila kontrastní tekutinu a polohovali mně- vyšetření nic neprokázalo, dále jsem byla na ultrazvuku slinivky,žlučníku a žaludku- všechno OK. Nakonec neurologie- taky vpořádku. S výsledkama jsem šla zpátky a připadala jsem si jak simulant. Stav se moc nelepší. nejvíc mně vadí, že se nevyspím. Pálení mně vzbudí třeba ve 3 ráno a bolestí nemůžu usnout, zkoušela jsem Rennie, sodu, šťávu z brambor, mléko, Gastrofruit a nic nepomáhá. Ale není to každou noc, třeba včera mně bylo úplně dobře, nic mně nebolelo, už jsem se těšila, že se vyspím a v noci mně opět vzbudilo pálení. Už 4. den jím jenom ovesnou kaši na vodě a hovězí vývar.Už se mně z toho zvedá žaludek, ale bojím se cokoli jiného si vzít, když mně není dobře ani po tomto. Doktorka mně objednala na CT, ale mám jít až v březnu. Vůbec nevím, co mám dělat. Kdo to nezažil , neuvěří. Když někomu řeknu, že mně pálí žáha, tak se na mně podívá jak na blázna........

Strana