Gastroezofageální reflux u dospělého, máte zkušenost?
Máte prosím někdo zkušenosti s touto nemocí? Poraďte, co Vám zabírá. Jak jste upravili životosprávu, jaké léky užíváte.... Budu moc vděčná za každou radu, jak na tuto nepříjemnou nemoc.
@ptacatko01 No jeste jdu na preventivní prohlídku ,tak třeba tam mi něco poradi,jiný léky.....,uvidím,ale kdyby to pomohlo aspoň na jeden den,dala bych za to vše.....
Dostala jsem doporuceni na mastichu, napr. https://mastichaterapia.sk/produkt/masticha-act.... Zatim tyden uzivani a dobre (mela jsem testovaci vzorek). Jdu do toho dal. Jinak uzivam pred jidlem ortanol, prilezitostne gaviscon, hlavne v tehotenstvi byl nutny. A jinak rezimova opatreni, jako nelehat po jidle, spat vyvysene.. na tu mastichu jsem dost zvedava. Refux mi casto rozjidi zanet prudusek a ted zacina sezona nachlazeni, a jak se mi to skrizi s refluxem, tak jsem v haji :/
Hlavně holky jíst malé porce
@martasaxi mě se to asi po týdnu s tím pantomylem a itopridem krásné srovnalo. Začala jsem teda jíst častěji v menších dávkách plus ten itoprid napomáhá urychlit trávení, ten sem brala asi tři týdny a teď sem převážně na tom pantomylu a na to jaký sem měla šílený problémy, že sem až musela být hospitalizována, protože sem zvracela krev, tak se to pak pěkně srovnalo. Teď si můžu i občas dát pizzu, kterou jsem předtím nesnesla. A vyhýbám se potravinám, které mě vyloženě dráždí, nebo si dám jen v malém množství, např. pomerančový džus, káva, smažené, tučné,... Je pravda že jsem teda na čas měla starvu spíše miminkovskou, vařenou, nekořeněnou, málo solenou, asi tak dva týdny, protože mě bylo tak zle že sem do sebe nemohla nic dostat, ale musím zaklepat, od té doby je to celkem v pohodě.
@ptacatko01 A co je to za ty léky ,které pomohly?Ty jsou na předpis?
@martasaxi jak už jsem psala, užívám pantomyl a itoprid. Oboje je na lékařský předpis. Jinak itoprid teď už jen výjimečně, stačí mi pantomyl.
@ptacatko01 Ok,dekujii
Není zač 😘❤️
Ahoj všem, také se s vámi podělím o moje zkušenosti s refluxem. Mám ho necelé dva roky .Nebylo mi celou dobu nic a najednou jsem začala po všem říhat. Ne nějak extra nahlas, ale prostě říhat, dále jsem občas pocitovala, tlak na hrudní kosti, jako když tam mate balvan. Nevím, co je pálení žáhy, nikdy jsem ho neměla, jsem tedy spís jakoby zahleněná, někdy suchy kašel.
Po návštěvě lékaře a absolovování gastroskopie mi byl zjištěn reflux. Nasadili Pantomyl 40 g, mužu říct, že rozdíl mezi tím, pokud beru a neberu nevidím. Dietu no...kafe jsem vysadila nebo spíš hodně omezila, z denních dvou jsem to stáhla na max1x latté za 14 dnu, nahradila Carrem, bylinkovými čaji, rajčata už téměř nejím vůbec, nikdy jsem nekouřila, alkohol příležitostně a když už tak spíš bílé víno, které jsem neměla ani nepamatuji. Snažím se vyhýbat ostrým jídlům, ale zase si říkám, že když si dám jednou za čas a není to každý den, třeba čínu nebo řízek, tak že se snad nic nestane. Nejhorší je pro mě čokoláda, odepřít si ji a nejíst před spaním.
Poslední dobou se u mě objevuje jakoby dloubání (píchání) do žeber (vlevo i v pravo), nebo jakoby při zakašlaní , jako když máte namožený břišní svaly. Sono vyšetření břicha v pořádku. Je pravda, že jsem byla poslední dobou ve stresu. Uvažuji , že vyzkouším doma cvičit jogu.
Piji zázvorový čaj, medunku, hermanek. Zkoušela jste některá ten jablečný ocet či tu Mastichu ? A s jakými učinky ?
Všem přeji silné nervy a hodně zdraví.
@martule29 Ahoj....,teď jsem o tom jablecnem octu taky uvažovala a dnes si ho chci koupit a s jedlou sodou pít ráno na lačný žaludek,zkusím aspoň měsíc a dám vědět....,já jsem zatím kafe neomezila a jídlo jak kdy,ale netrpim obezitou,sportuju,takže ještě v jídle se omezovat je pro mě konec!!Já mám problém spíše po ránu zahlenění,a během dne jakoby knedlík v krku,někdy i tlak,ale už asi rok a půl pořád,prášky už jsem vysadila,protože jak říkáte,necítím rozdíl mezi tím,že je beru a že nee,takže podle mě zbytečně....,zkusím ještě ten ocet a pak už bohužel nevím.....,v lednu jdu na preventivní prohlídku,tak uvidím,jestli mě Dr ještě někam posle,ale kromě alergologie jsem už byla všude....,myslím,že pokud by tam opravdu něco bylo na ORL nebo spíš ta gastrofibroskopie by to měla zjistit....,takže je to hnus,ale doufám,že je to jen ten reflux....
@martasaxi Ahoj, no nadváhou také netrpím, me vlastně ani po jídle není nějak extra těžko, jen teda to rihani, ale není to takové to chlapske hospodské 🤣, spíš jen takové "upsouknuti" a teď teda to píchání v zádech a zebra, občas si musím při sezení najít polohu, jako bych si tam něco mackala🤔. Jsem objednaná k obvodakovi na příští týden, ma gastroskopii jsem byla před 2 lety, tak jestli mě tam pošle znovu, těžko říct ... Nebo nevím. Ja si teda objednala na zkoušku tu Mastichu, tak uvidím co a jak...v jídle se snažím vyhýbat, tomu co se obecně nemá, ale občas "zhresim"... To nám byl čert dlužnej, co, takovou nemoc...
@martule29
@martule29
Ahoj, já jedu 2. měsíc mastichu (3 krát denně 2 kapsle před jídlem). A k tomu doporučují ráno a večer psyllium (sušená vláknina). Léky (Ortanol) jsem zcela vysadila, to se k tomu ani nemá užívat. Zabírá mi to lépe než ten Ortanol. Samozřejmě musím dodržovat nějaký ten režim, jako nelehat po jídle.. no ne vždy se daří, i dieta, však to znáte..
Kontaktovala mě i poradkyně z té firmy, co se specializuje na alternativní medicínu, a co mě potěšilo.. že snad bych tu mastichu pak nemusela užívat pořád (je to pálka), ale jen při obtížích
@pavlinar aha... Tak to jsem zvědavá, mám objednáno, zitra bych měla vyzvedávat na poště. Jj, psyllium znám, mám i doma, ale s malinovou příchutí, tak snad by t nevadilo. Lék mám předepsaný Zulbex, ale nevidím rozdíl mezi tím pokud ho beru či neberu. O režim se snažím, ale jak píšete... Ne vždy se daří😉...
@martule29 rekla bych tak asi po tydnu? Kdyz jsem neuzivala Ortanol, treba ze mi zrovna dosel.. tak jsem citila zhorseni, nekdy po par dnech, nekdy po delsi dobe.. nekdy ale obtize i pri jeho uzivani. Cili nekdy jsem taky rozdil nepocitila 🙄😁Ted s tou mastichou a psylliem zatim v poradku.
@martasaxi Ahoj,už jsem doma.Ano dělají to laparoskopicky. Včera jsme měla nástup na 11 dop.A operace měla být nějak odpoledne. Přišla jsem tam před 11 a sestra mi změřila tlak a že půjdeme na pokoj.A že operace bude cca 12-13 hod. Sotva jsem si položila tašku, že se vybalīm,sestra znovu ťuká a povídá:Tak je změna, za tři minuty musíme být na sále 🤣😂.Takže holky ani jsem se nestačila bát 🤪Asi ve 13:30 jsem ležela na pokoji.Jinak jsem už doma,bez známek reflux,jen trochu bolí břicho a jsem taková unavená, že bych pořád spala. Zatím můžu jíst kašovitou stravu. Nesmím hodně teplé, luštěniny, kuřecí maso.Ale co je úžasný, že mám jíst zmrzliny,ledovou kávu atd....
@martule29 operace trvala cca hodinu a půl. Jsem stále taková slabá, unavená, ale nic mě nebolí. Dnes jsem si dala ledovou kávu k tomu smetánek .K obědu bram. kaši s omáčkou ,ale zatím nesmím maso. Když bych to měla srovnat s normální operací, tak jak už to tady někdo psal,tak toto je brnkačka.
Ahoj skupinko🙂)ani nevíte,jak jsem ráda,že jsem tuhle diskuzi našla.Mám ty stejné problémy,jako vy.Už 3 roky.

@martasaxi kafe je na reflux celkem velké zlo, já si ho občas dám, ale tak max 2x do týdne, ale stejně to většinou skončí tak, že si musím loknout gavisconu. Jinak co mě hodně vadí, ač ho miluju, je 100% pomerančový džus, to se pak můžu zbláznit jak to pálí. Jinak samozřejmě veškerý alkohol, kromě piva. Kynuté pečivo, smažené, guláše a další. Naopak mi dělá dobře mléko.