Hallux valgus, pomáhá vám něco?
Ahoj, máte někdo tento problém a pomáhá vám něco? Nechci jít na operaci, zatím to ještě není tak hrozné, ráda bych to zvládla nějak sama. Jaké botky třeba nosíte?
@diamanta ahojky, no, byla jsem s tím u doktora, jsem už ve stadiu, kdy mám jednu operaci za sebou, ale nedopadla dobře a odloženou Austinovu operaci kvůli malému dítěti - pomahá nechat si předepsat ortopedické vložky na míru, pak korektor (ale ten jen ze začátku) a cvičit cviky na nožní klenbu - pomalé stoupání na overball pata-špička, pak zvedání předmětů ze země nohou, atd..
Tak já si našla pomocí různých videí na youtube cosi jako vlastní recept. Chodím tak, že našlapuju na patu směrem ke špičce, ale jenom po vnější hraně. Od malíčku k palci, jakobych se nesměla dotkout země prostředkem chodidla. A pak vždy trochu odjedu patou směrem pod sebe, čímž se palec naprosto srovná do přímky s nártem...po asi 10ti dnech chůze takto vědomé to dělám skoro nevědomě, a opravdu je vidět výsledek.... Noha se tedy nezúžila, ale dovedu si sama srovnat nohu a všechno prý vychází ze špatné chůze, špatného postavení kyčlí, kolen a kotníků... Lidé s halluxy mají prostě váhu trochu jinde. Pokud to není v pokročilém stadiu a nejste po operaci, jde to takto srovnat. Operací se ale mění anatomie, kosti, tah šlach a svalů a pak už asi není radno takto experimentovat. Ale netknutou nohu ještě jde naučit aby používala zakrnělé svaly... dala jsem si dohromady snad 20 videí odkoukaných v angličtině a prostě to zkusila...
@diamanta taky jsem zkoušela různě přenášet váhu na jiné části chodidla, ale výsledkem byla jen bolest kolene nebo kyčle..myslím si, že pokud je hallus, tak změna chůze nepomůže, důležité je nohu podepřít v klenbě a zpěvnit klenbu, mít kvalitní boty, ne se tomu vyhýbat změnou chůze
@sonja01 No názory se na to různí, jako snad u všeho. Medicína zná hlavně to řeznické řešení, kdy zasáhne natrvalo do anatomie nohy a nic už pak není jako dřív. Ale spousta názorů je i takových, že ta řezničina je nejhorší řešení. Ono asi jde i o stadium, některé foto zvlášť už u starších lidí jsou opravdu hrozné, noha totálně zdeformovaná a to se už napravit stejně nedá. A ortoped nasadí vložky, jako řešení. Já osobně jsem se sblížila s názorem, že ta vložka právě sice pasivně podpírá klenbu, ale noze to tím míň pomůže zpevnit svaly a klenbu si zlepšit sama, naopak věřím, že když to pasivně podpírá, svaly se "flákají" ještě víc. Mě se zalíbilo to řešení, že namísto podpůrné léčby je třeba vrátit nohu do funkce, aby se snažila sama. V létě bosa na štěrk, a teď ta změna chůze. Boty kvalitní, to určitě. Kůže, široké přes prsty, ale změnou chůze se tomu problému nevyhýbám 🙂 já ho řeším u pramene. Nevím proč jsi cítila bolest kolene i kyčle, možná ti to fakt nesedlo, ale zas je třeba promyslet, že na začátku jakéhokoliv rovnání všechno bolí, používáš jinak svaly, možná i jiné, šlachy táhnou jinak...však i rovnátka zubů nejdřív bolí. Mamce jsem to ukazovala taky, a taky jí jen vše bolelo, jenže ona to podle mně dělat neměla, protože už je po operaci a noha prostě není původní se vším všudy. Já jsem fakt docela nadšená, protože vím, v jakém úhlu jsem to měla předtím, a teď když lezu ze sprchy a vidím si nohu, je to téměř rovné, palec neuhybá směrem dovnitř. Teď čtu, že jsi vlastně po operaci, tak bych ti to taky nedoporučila. Ale třeba na youtube jsem našla i švýcarskou metodu, že dají do nohy rovnátko, namísto osekávání a šoupání osekanou kostí. A v Americe mají zase metodu mikroproudu. A u nás je Dornova metoda plus, ovšem já to nezkoušela. Ohlasy jsou ale víc jak dobré, z rukou zkušených dorňáků...No jestli jdeš na další operaci, tak hodně štěstí. Ono když pak něco nesnesitelně bolí, věřím že člověk udělá cokoliv, aby to hlavně přestalo.
@diamanta chtěla jsem svým příspěvkem hlavně říct, že operace má být na posledním místě - na tom se asi shodneme - lékař mi ji neudělal poprvé v dostatečném rozsahu (záleží na úhlu, který kosti svírají) a proto mám teď nohu horší než před první operací a nevyhnutelně mě čeká druhá, mnohem radikálnější operace..Důležité je tedy mít správnou obuv, mírné podpatky, žádné ploché balerínky apod. Jestli Ti pomáhá ta změna chůze, budiž..asi každému zabírá něco jiného..zkoušela jsem změnit chůzi před první operací, vyhnout se bolesti v oblasti palce a měla jsem jen bolesti kyčle..možná jsem už na tom tehdy byla hůř než Ty
@sonja01 a jak dlouho trvala rekonvalescence? Ohledně těch podpatků, vždycky se doporučovalo tak 2 cm, víc ne, max bylo myslím 4 cm... a tak jsem to přebrala jak to doporučovali. No a když jsem pak brouzdala v bosochodných botách, který prý docela dobře na vbočený palce a špatnou klenbu působí, tak jsem zjistila, že tam vůbec nejsou žádné podpatky, zakládají si naopak na tom, aby pata i špička byly stejně vysoko....no, a pak se v tom má člověk vyznat. Ale je fakt, že nejlepší bylo v historii chodit bos, vbočený palce nebyly, a jestli ty boty to imitujou, tak mě to dává smysl, no. A kdy jdeš? A do jaké nemocnice? Je to v celkové narkoze nebo částečné?
@diamanta no, 4 týdny o berlích a myslím 6 týdnů rehabilitace (je to už 7 let zpět) , přičemž tehdy do roku a půl byl stav zpět a po třech letech nedokážu ovládnout palec nohy. Teď na operaci nemůžu, mám malé dítě, snad až povyroste - tak za rok, dva..prý později ne. Byla jsem v olomoucké nemocnici u lékaře, který tam už není, teď se rozmyslím, kam půjdu. Při operaci mě uspali, ale s částečným umrtvením, myslím do páteře. Jinak s výškou podpatků máš pravdu, ale nejlíp se mi doma chodí v ortopedických sandálech.
Haluxy řeší Dornova metoda a nejen to.. vyzkoušejte
Dobrý den, hallux valgus je zjednodušeně problém chodidla - nekativní klenby nohou - jak příčná, tak podélná, nekativním abduktorem palce - přitahuje palec od prstů ven + přemírou aktivity jeho adduktorů.
Problém se dá řešit cvičením - aktivací chodidla - jak příčné, tak podélné klenby, tak ativací abduktorů palce. Je třeba celková práce s chodidlem, jeho celkové uvolnění a správná aktivace. Náprava je běh na dlouhou trať, ale i po pár měsících správného cvičení můžete vidět zlepšení.
Každý jedinec může mít problém jinde, a nemusí být problém vždy od chodidla, ale problém může začít jinde a špatné postavení chodidla může být důsledkem, ne příčínou.
Doporučoval bych vyhledat centra, nebo trenéry, kteří rozumí správnému držení těla a provedou vám celkovou diagnostiku pohybového aparátu.
Ne vždy jsou návody na internetu ty správné ;)

TAky bych ráda věděla. Asi mě tento problém také začal trápit. Ta kostka vedla palce je taková lehce vystouplá a ted jsem si koupila nové boty a tak neskutečně mě to tam tlačí a bolí že je asi budu muset přestat nosit ☹