icon

Hledá se nejstarší maminka

markyzka84
3. črc 2017

Ahojky holky jen ze zvedavosti, mám dve deti . První skoro ke 30tinam druhe skoro ke 33 tinam 🙂 druhe je jeste miminko a chci si ho vymazlit. Moc bych rada šla do třetího, ale to počitam už mi bude kolem 40. Zkušenosti prosím s tímto věkem? Holky jak to zvládáte.

Strana
z6
alemari
9. črc 2017

@miaellen píjte oba kotvičník🙂

miaellen
9. črc 2017

@alemari dekuji za tip. to vubec neznam.

alemari
9. črc 2017

@miaellen je to moc dobrý čaj, nebudete se šklebit😂

miaellen
9. črc 2017

@alemari ok.zkusim.za vyzkouseni nic nedam...porad si rikam, ze kdyz je prvni dcera prirozene, tak to preci musi jit i ted...

alemari
9. črc 2017

@miaellen to je pravda, třeba přírodu trošku povzbudit😍

pampeklec
9. črc 2017

Osobní zkušenost zatím nemám, ale docela pozoruju svojí mamku a o tomhle se bavíme, tak ti napíšu aspoň svoje postřehy, třeba to k něčemu pomůže 🙂
Mám tři sourozence - o 2, 3 a 20 let mladší (všichni vlastní 🙂 ), nejmladší se narodil, když bylo mámě 45, teď je ve druhé třídě. Já jsem byla rozhodně neplánovaná, myslím, že stejně jako druzí dva, třetí naopak byl velmi plánovaný a několik let se nedařilo. S tím je myslím třeba počítat, stejně jako s tím, že ve vyšším věku je vyšší šance na komplikace u matky i u dítěte. Zároveň mamka říkala (a i tak působí podle táty a i co já si pamatuju), že z nás tří byla míň unavená než z nejmladšího. A to on je zlaté dítě a několik prvních let měla doma tři další dospělé lidi na hlídání a i teď jí pomáháme, co to jde (o prázdninách, víkendy...). Navíc jsou oba s tátou (u něj to pozoruju ještě o trochu víc) o hodně, hodně moc úzkostliví... na jednu stranu nejsou zdaleka tak důslední, přísní atp., na druhou stranu mu pořád stojí za zadkem (v porovnání s námi). Co se týče aktivit a podobně, tak to vyjde přibližně na stejno, jemu se trochu víc věnují, protože prostě je jeden, ale my jsme si zase vyhráli spolu. Dělají prostě trochu něco jiného, ale v souhrnu stejně intenzivně. Když srovnám svoje rodiče s přibližně stejně starými rodiči mého manžela, tak jsou mnohem mladší duchem 🙂 Je to určitě i povahou, ale manželovi rodiče jsou zvlášť po narození prvního vnoučete prostě děda s babi a v uvozovkách "sedí doma u televize", ztratili většinu koníčků a jen se těší na vnoučata, i když dřív byli velice akční (což je komické zvlášť s ohledem na to, že žijeme v zahraničí a jezdíme do Čech dvakrát ročně). Naši naopak na vnoučata nemají moc čas. Jako když přijedeme, tak s námi samozřejmě rádi tráví čas, ale je vidět, že ho nemají moc a když už mají chvíli klidu, tak jí potřebují využít na nějakou práci nebo hlavně odpočinek. Takže v tomhle ohledu mě můj nejmladší sourozenec "ochudil". Na druhou stranu mě hodně pomohlo, že jsem viděla z blízka malé miminko velmi intenzivně, dřív než jsem měla vlastní. Za to jsem moc vděčná. Celkově mám pocit, že takhle nějak to má většina lidí, co znám, že mají děti s velkým věkovým rozdílem mezi prvním a posledním (a tím pádem to první je "brzy" a to druhé "pozdě" 🙂 ). Takže prostě pokud se na to cítíš, přijde ti, že pozitiva převažují a prostě to zvládneš, tak to určitě bude dobré 🙂

kukukacka
9. črc 2017

@miaellen Doporucuji lecitelku Wojtasovou z Orlove. Nechapu jak to dela ale kazda jde od ni a brzy otehotni 🙂 Ja jsem jedna z mnoha pripadu. Byla jsem tam 2x!!! Poprve se slzama jak me rovnala ale pomohla. Je to zvlastni zena ale jezdi za ni zeny z cele relubliky a fakt pomohla temer kazde ;)
Pak jeste Katerina Prenosilova z Tabora. Moje sestra nemohla 7 let otehotnet. Segra u ni byla a dnes ma krasneho synka ;))) Moji dcerce pomohla s bolestmi briska ktere mela nekolik let. Jedna navsteva a uz si nikdy nevzpomnela ze by ji bolelo ;)

astyna
10. črc 2017

Myslim,ze to hodne vztahujete na sebe a kazdy soudi podle sebe. Starsi matky se snazi sve rozhodnuti obhajit,ac nemusi,protoze do toho nikomu nic neni. At si to kazdy udela,jak uzna za vhodne. Ono ne radno se rika,chcesli pobavit boha,zacni planovat.

verunkanatalka
10. črc 2017

@miaellen Ahoj,ano přirozeně a dokonce mají holky i stejného taťku..😂V porodnici na mě koukaly sestry jak na exota!!pravda je,že jsem si tam tak i připadala..Starší dcera tam zrovna měla praxi😅

dokument
10. črc 2017

@astyna dnes je to jiné než před rokem 89 u nás. Trend a vývoj reprezentují právě starší maminky, prumerny věk prvoridicek ma stále stoupající tendenci. Takže ten někdy i lynč, ze je matka stara a nebude stačit je jen dozvuk něčeho, co už je v menšině. Dnes není běžné byt matkou ve 20. Tady v diskuzi se to jen potvrzuje, všechny příspěvky, i ty navzájem nejrozdilnejsi, maji jedno společně. Opěvují, nevědomky, kult mládí. Vice se snad ani filozofie doby nedá vyjádřit. Nechci byt, nejsem stara, chci dětem stačit, chtěla jsem děti brzy ( co je míněno tím brzy? Mamince je 28 let!) , věk je jen číslo atd. Žijeme jinak, máme jinou filozofi. k založení rodiny jsou důležití i muži. Jaký je život a představy dnešních mužů?! Mužů si plánovat co chci. Ale potřebuji k tomu vhodného partnera.

lenkaluk
10. črc 2017

@verunkanatalka tak to je vtipne s tou praxi starsi dcery... 😁. Jinak k tematu, ja si nadelila prvni dceru k 35. narozeninam a druhou k 38. narozeninam (plus minus par dnu). Stara si rozhodne neprijdu, i kdyz je pravda, ze obcas dopocitavam a premyslim, kolik holkam bude, az nam s manzelem bude 60, 65, atd. No nic s tim nenadelame, musime se snazit zustat co nejvic akcni a zdravi.. Ja to mela tak, ze me vubec nenapadlo mit dite jeste ani v 30ti. Az pak okolo 34ti jsem si rikala, co kdyz to nepujde, tak to zkusme. Nastesti se povedlo celkem hned. Ted si to s muzem uzivame, nemame financni starosti. Za sebe pro tuto chvili rikam (i pres vyse napsane), ze bych vek porizeni deti nemenila.

tulena
Autor odpověď smazal
miaellen
10. črc 2017

@verunkanatalka tak si uzivejte miminka !! ja bych strasne chtela, aby si deti jeste spolu jaks taks vyhraly, dcera ma ted 6, pockam jeste dalsi dva roky a kaslu na to ( nasadim pak HA).uz jsem z toho nestastna !!co nadelam.

dokument
10. črc 2017

@tulena ty pises o přírodě, já o kultuře ☺, můj osobní názor je, ze pozdní mateřství není většinou dobrovolné a ze je vůbec problém v dnešní době najít vhodného partnera pro založení rodiny.

tulena
Autor odpověď smazal
poah
10. črc 2017

@alemari ja jsem popisovala svou osobni zkusenost!!! Takze zadna hloupost. Holt v zivote to neni vzdy vsechno idylicke a slunickove,jak tady vsichni pisou.

miaellen
10. črc 2017

holky, ja to neodsuzuji, at si kazda mamka dela co chce a ma si dite klidne v 50ti. moje hranice je 33 let, prvni dceru jsem mela ve 25 a za me idealni !! idealni i z toho duvodu, ze babicka s dedou maji jeste spoustu sily a energie, pac moji mamce bylo 46, kdyz se dcera narodila, takze si ji jeste uziji poradne...pokud do 33 neotehotnim, tak to kaslu...verim, ze pozdni materstvi ma i sve vyhody ( maminka je uz tak nejak klidnejsi). kazda jak se citi !!

oveckaluky
10. črc 2017

@pajuska252 Když mi bylo 26, měla jsem druhou dceru, holky jsou o pět a čtvrt roku, pro mě to byl ideální stav - když šla starší do školy, mladší byl rok a já se starší ty první dva roky školy, dle mého nejdůležitější, v pohodě prošla, pak když šla mladší do první třídy, starší už byla v šesté a chodily spolu, mají výborný vztah, jsou kamarádky (naštěstí opravdu i se mnou 🙂 ). Tehdy jsem věděla, že pokud se rozhodneme pro třetí dítě, tak max. do mých třiceti (i vzhledem k mému muži, který je o skoro 13 let starší, než já).
Čas plynul, my nad třetím vůbec neuvažovali, užívali jsme si holčiček...až jsme najednou zjistili, jak strašně nám vyrostly, přímo před očima... Až letos z kraje roku jsme o tom začali mluvit a přemýšlet, když nám to všechno došlo - starší měla krátce před 16. narozeninami, mladší bude v srpnu 11. Když se na to kouknu ze své strany, pokud by starší byla po mně, za 5 let bych mohla být babička, mladší chce jít studovat školu, která, u nás ve městě není, což znamená, že za 4 roky začne jezdit na intr, s vysokou školou to je deset let studia...tedy když to vezmu kolem a kolem, za čtyři roky bychom mohli doma zůstat úplně sami, a pak bychom už opravdu už jen čekali na ta vnoučata - pro mě i mého muže naprosto děsná představa (opravdu pro děti žijeme). Proto jsme se rozhodli, že si ještě jedno pořídíme, v dubnu po MS jsme se rozhodli, že se nebudeme "snažit", ale necháme tomu "volný průběh". Povedlo se hned v tom dubnu, bohužel, něco se nepovedlo a v 10. tt jsem potratila...zasáhlo nás to všechny, neskutečně. Nebudete tomu možná věřit, ale i starší, kde by byl věkový rozdíl 16 let, se na miminko hodně těšila. Teď už žádný "volný průběh", čekáme na první MS po revizi a pak se opravdu budeme "snažit", se vším, co k tomu patří. I můj doktor a doktor v nemocnici, který na UTZ zjistil, že miminku neťuká srdíčko, mi v tom fandí. V lednu mi bude 38, muži v teď v září 50 - no a ? Jediný dárek, který si k padesátinám přeje, je pozitivní těhotenský test a aby všechno dopadlo dobře (což by mělo, protože jsme oba zdraví, tentokrát se i podle doktorů jen "prostě něco nepovedlo, což se prý často stává - a co jsem tady na MK, je to opravdu časté). My prostě to miminko chceme - a ano, počítat umíme a spočítané to máme. Víme, že až bude malému 15, muž půjde do důchodu - a nebudete tomu věřit, ale už teď se na to těší, že půjde zase učit 🙂 Platíme okolo deseti tisíc hypotéku, ještě pět let - a už teď víme, že pak až do toho mužova důchodu budou tyto peníze odcházet dál, na speciální účet, abychom měli nějaké zajištění (není jediné, samozřejmě)...prostě máme to naplánované. Vnoučat od nejmladšího se možná nedožijeme, ale bude tu mít dvě báječné starší ségry, které už se na něj těší, i když ještě ani není na cestě 🙂
Jen jsem tím chtěla říct, že časem člověk hodně názorů změní, přehodnotí, zjistí, že priority jsou jinde...a z pohledu nejmladšího s větším věkovým rozdílem? Brácha je o 11 let starší, ségra o 8. Když jsem chodila do první třídy, oba už byli na intru a já doma zůstala sama...od mého "malička" až dodnes máme super vztahy 🙂 O věku to zkrátka není, ani mezi sourozenci, ani mezi rodiči a dětmi - zase platí to staré známé "jaký si to uděláš..." 🙂

lenkaluk
10. črc 2017

@tulena chvilemi se mi zda, ze se to uz vraci, ze holky okolo 23let (klidne v pruhehu studia na VS) si planovane otehotni. Mam jich par v okoli.

tulena
Autor odpověď smazal
pampeklec
10. črc 2017

@dokument Vím, že moje sociální bublina je asi divná, ale skoro všichni okolo odsouvají mateřství/otcovství na později zcela dobrovolně... Mají práci, partnera, podporu... Chápu, že to tak být nemusí vždy (a hodně důvodů ani vidět není, to je jasné), ale ve většině případů si myslím, že děti oddalují, protože věří, že jsou omezující a nechtějí měnit svůj způsob života, zatím.

tulena
Autor odpověď smazal
dokument
10. črc 2017

@pampeklec ke 40?

dokument
10. črc 2017

No jo, zalezi co si predstavujeme po pojmem pozdni, ja myslela kolem te 40. 35 az 45 rekneme, mam na mysli teda prvni dite v teto vekove skupine @pampeklec

andelka
10. črc 2017

@miaellen proč zrovna 33?
Mně moje mamka měla v necelých 35. Já první ve skoro 27. Když měl malý 8 měsíců šla do důchodu. Parádní. Dětem se věnuje a mně pomáhá moc. Můj brácha je o 15 let starší,já mám naopak děti sotva 2 roky od sebe. Oboje má svoje,ale nic není horší nebo lepší.
Osobně jsem chtěla děti do 30, mám je. Ale jinak jsem měla strop 35. No teď mi je 34 a posunula jsem to na 37. Rozdíl mezi např 29 a 34 nevidím, nevnímám.
V okolí mám tři maminky které měly první dítě v 37-38. Jedna měla potom ještě jedno,dvě zůstaly u jedináčka.

miaellen
10. črc 2017

@andelka vlastne ani nevim....asi protoze od 35 se uz bere plodovka...zatim 33, mozna to posunu....zalezi, jak se budu citit...kazdopadne velky rozdil mezi detmi uz bude..😐

andelka
10. črc 2017

@miaellen na plodovku jít nemusíš,a posílá se na ni když nt vyjde blbě,a to nesouvisí s věkem. Kamarádce to vyšlo blbě a byla na odběru,ve 24 letech. Naopak kamarádka s dětmi ve 37 a 40 nebyla ani jednou.

miaellen
10. črc 2017

@andelka to jsem nevedela....uvidime...manzel ma 35, ja 31 a podle manzela jsme stari uz ted na druhe dite...

tulena
Autor odpověď smazal
miaellen
10. črc 2017

@tulena to ja prave taky a proto zatim ta hranice 33...v mych 50ti letech bude mit ma dcera 25 let..zatim si neumim predstavit mit v tolika letech treba 13ti lete dite ....po porodu mam asymetrii panve, objevila se u me stitna zlaza a to mam za sebou jen jeden porod...

Strana
z6