Intolerance na laktózu. Má někdo zkušenost s obdobnými problémy?

katka9184
23. dub 2021

Jsem 2 měsíce po porodu a můj jídelníček tvoří převážně jogurty, sýry, gravimilk, atd.
Ale už asi 14 dní je mi zle, ráno skoro bez břicha, přes den břicho jak v 5 měsíci, nafouknutá, křeče v břiše, velice obtěžující větry. Včera už mi bylo přes den slabo, žaludek na vodě.
Včera jsem sjížděla internet a zaujal mě tam článek s intoleranci na laktózu.
Má tady někdo zkušenost a obdobné problémy?
Malého kojím, řekla jsem si že zkusím vysadit mléčné produkty alespoň na týden, ale teď nevím, co jíst, abych nepřišla o mléko 😓. Včera mi už bylo vážně zle a potřebuji fungovat. Ještě mě napadl žlučník, ale nevím. Kdyby to nepřešlo do konce dubna, zajdu k lékaři.

emillyhk
23. dub 2021

@katka9184 Viděla bych to na intoleranci laktózy. Bohužel jsem měla hodně podobné projevy (a mám i teď, když si nepohlídám jídelníček). Mléko piju bezlaktózové, sice to leze do peněz, ale co nadělám 🤷‍♀️ Dobré bezlaktózové jogurty jsou Nature Promis v Albertu, na pečivo mažu Lučinu bez laktózy. Tvrdé sýry neřeším, ty mi v malém množství nevadí. A když si chci dát třeba smetanovou omáčku, tak si vezmu Lactanon (volně prodejné v lékárně). Držím palce, ať je brzy líp 😊✊

katka9184
autor
23. dub 2021

@emillyhk děkuji za reakci 🍀. Podle toho, co jsem se včera dočetla, mi to tak taky přijde. Ale jak to, že by se to objevilo až po druhém porodu?Doteď jsem jedla vše normálně. Je pravda, že třeba dřív kafe po ránu s mlékem mě okamžitě prohnalo, ale jinak jsem jedla úplně vše.
Dnes si zkusím koupit něco bez laktózy. Protože jíst musím kvůli kojení, jinak bych měla už dva dny pěknou dietu, protože mi bylo hodně špatně a to něco vydržím 🤦‍♀️.

terezanovotna30
23. dub 2021

Nevím jestli ti to úplně pomůže, ale pro všechny případy ti sem hodím svoji zkušenost 😁. Po druhém porodu jsem měla úplně stejný problém jako ty. Neustále nafouklá, ať jsem snědla ale cokoliv. Vždycky večer to bylo nejhorší, kolikrát jsem ani nemohla usnout, jak mě děsně bolelo břicho. O větrech se ani nebudu zmiňovat, to byl prostě horor 😂. Ale... Naše miminko trpělo taky na bolení břicha, takže jsem ještě před koncem šestinedělí vysadila vše mléčné (zkušenosti od prvorozeného). A tak ty dva měsíce po porodu mi najednou bylo hej a miminko bylo spokojené během pár dní. Nejím mléčné doteď, mimču je 6,5 měsíce a je mi prostě mnohem líp.

terezanovotna30
23. dub 2021

Jo ještě dodám, že se to netýká u nás laktózy, ale mléčné bílkoviny. Nejím ani bezlaktózové výrobky.

emillyhk
23. dub 2021

@katka9184 U mě se intolerance objevila až po třicítce. Následek dlouhodobého stresu a oslabené imunity... Jak píše @terezanovotna30, může se jednat i o ABKM, ale to je takhle v dospělosti méně pravděpodobné.
Jinak opravdu doporučuju i ten Lactanon, pomůže s trávením laktózy např. v másle, apod. A určitě trpělivost, mě se ulevilo až cca po dvou týdnech. Ale já to měla fakt šílený, po půlce jogurtového nápoje jsem vypadala jako v šestém měsíci 🤦‍♀️😂

terezanovotna30
23. dub 2021

@emillyhk jo, já netuším jestli u mě je to laktóza nebo mléčná bílkovina. Držím to teď hlavně kvůli miminku a nemám vůbec odvahu zkusit ani bezlaktózové výrobky 😄. Je mi bez toho dobře, tak to zatím nijak neřeším. A přesně jak říkáš, úleva nepřišla hned, trvalo to určitě dva týdny. A mám též po třicítce, tak že by fakt ta laktóza se takhle projevila, to je něco.

katka9184
autor
23. dub 2021

Tak já už mám také 30😅. Ale věkem to nebude.
Dneska jsem úplně vyřadila laktozu, koupila si věci bez a ani jednou mi břicho nebolelo, větry mnohem lepší a břicho menší... To se fakt picnu🤦‍♀️.
Kdyby se to znova opakovalo, tak to holt vysadím úplně. Chtěla jsem to jíst hlavně kvůli malému, má 2 měsíce a je plně kojený.
Holky, děkuji moc za odpovědi 🤗

emillyhk
23. dub 2021

@katka9184 Nemáš zač, hlavně že je ti líp 👍😊
A s věkem to prý nemá co dělat, je to prý vždy důsledek něčeho (stres, ATB, špatná životospráva, apod.). Aspoň tak mi to vysvětloval doktor. Všechno souvisí se vším... A co jsem tak vyčetla, je možné, že to časem zase vymizí. U mě teda zatím nic, naopak po porodu ještě horší 🤷‍♀️🤦‍♀️

katka9184
autor
24. dub 2021

@emillyhk Stravuji se právě zdravě a od narození druhého ještě zdravěji 😂... Ale ten stres... Ten jsem měla dříve dlouhodobý.
Přesně jak říkáš, vše se vším souvisí.
Tak uvidíme, budu doufat, že to zmizí časem samo 🤦‍♀️