Intolerance na laktózu?

ladyhacek
27. dub 2017

Ahoj prosím mám podezření u svého dvouletého syna na intoleranci na laktózu (né ABKM )

https://www.nutriklub.cz/clanek/rozdil-mezi-ale...

Když byl syn miminko a kojila jsem tak jsem také na nějaký čas mléko vyřadila, ale psotupně ho v menším množství zařadila.
Koel roku sjem zkoušela klasickou krupiccovou kaši z plnotučného mléka - po první lžičce jí vyzvracel. Za pár měsíců jsem zkusla znovu a zase to vyzvracel. Nedávala jsem . Občas mu dám napít Cara s mlékem milujeho. Je to prá ní zpátky co v ncoi měl asi bolení - budil se co hodinu. Nevědal sjem po čem. Včera jsem byli u babi a i přes můj zákaz mu dala napít mléka (docela dost určitě hrnek) a v noci se chuďátko kroutil.
Má rád lipánky a tvarohy a příjdemi že tohle zvládá.
Máte někdo zkušenost za 3 týdny jdeme k DR tak jí to chci říct budou nás posíalt na nějaké vyšetření? jak se to zjišťuje?

Děkuji

lassii
28. dub 2017

@ladyhacek Ahoj, já mám laktózovou intoleranci, ale získanou. Možná se liší od vrozené. Zjišťovali mi to z krve, když jsem poprosila dr. Je divný, že Lipánek mu nic nedělá a mlíko jo...mě dělá zle vše mléčné. Uvidíš co ti dr řekne 🙂

lovely_creature
28. dub 2017

@lassii U intolerance můžou zvládat jogurty a kysané výrobky, protože obsahují bakterie které pomáhají trávění a nebo třeba smetaanu, šlehačku kde je vysoký obsah tuku. Nejsme si jistá u lipánka ale myslím že je ze smetany s tvarohem ne ?

lassii
28. dub 2017

@lovely_creature Hele je to možný, ale já mám intoleranci potvrzenou a dělá mi zle vše kde je laktóza...

ulmanka0
28. dub 2017

Tvarohové a smetanové svačinky jsou totéž, jako by vypil hrnek mléka samotného. Takže intoleranci mít nebude. Vrozená laktózová intolerance je velmi vzácná a projevuje se již od narození - v mateřském mléce je samozřejmě také laktóza. Získaná laktózová intolerance je většinou dočasná a objevuje se například po průjmovém onemocnění, kdy zničené střevní buňky nejsou schopny mléčný cukr trávit.

ladyhacek
autor
28. dub 2017

@lassii já jsem si pteď pročítala net a ono prý hraje roli také kolik enzimů kdo má.
NO uvidíme velké komlikace po lipánku mi nepřřišli přišla sjem na to až právě se souvislostí s tím mlékem- ale teď mu nedáme nic a uvidíme zda se zlepší celkově (v noci pořád nespí . . .)

crejzy
28. dub 2017

@ladyhacek zjištuje se to z krve, mě to ale nemohla udělat praktická (nevím proč) a poslala mě na gastro. Mám to podobně jako @lassii je mi zle po všem.

sara84
28. dub 2017

No neporadim, muj syn ma prujem kdyz ma mlecneho vice nez snese - napr. Snese 2 platky syra, 3 jsou moc.Tak ma prujrm.Snese jeden termix, ale dalsi mlecne ten den uz ne..atd. zjistovat se to moc neda, muze to byt intolerance nekdtere slozky mleka napr.

ladyhacek
autor
28. dub 2017

@sara84 děkuji 🙂 no syn se v ncoi budí a někdy nám příjde, že má právě bolení a je nafouklý (jako právě po tom hrnku mléka - to mi došla souvislost zpětně) většoun má 1x lipánek nebo tvaroh apod. ale někdy jsem dali i dva (konečně nám začla spát celou noc a občas se budí 2x za noc ale i byl případ co 1h ) > tak mě právě zpětně došla souvislost s tím mlékem.
Uvidíme. Zatím je bez :-

A co třeba piškoty, buchyty a produkty co obsahují mléko. Já přišla z práce a ke svačině mu dala ovoce a piškoty a pak mě došlo že i ty obshují mléko (a my jsme chtěli opravdu pár dní úplně bez abychom viděli případný rozdíl)

sara84
29. dub 2017

@ladyhacek syn nemuze ani orechy a mak.V piskotech mleko neni! No muj syn ma 2r cerstve a celou noc nespi nikdy. Hodne se budi i divokymi sny, s placem/ krikem...a s jidlem to uplne soucislost nema...

ladyhacek
autor
29. dub 2017

@sara84 děkuji ano o piškotech už vím - nějak nevím proč jsem si myslela, že ano 🙂.
On mi už začal celou noc spát (popř. 1x se vzbudí) ale sem tam se budil opravdu často a naposeldy to mělo asi souvislost s tím mlékem - byl opravdu nafouklý a kňučel a kroutil se.
Ořechy no uvidíme (já třeba moc nemůžu buráky ty mě hodně nadýmají a mám tkaé bolení) U babi, která mu dala právě to mléko (které doma nedostává - proto mě došla ta souvislost) měl i nějaké vale něčím plněné a právě asi ořechy - příští týden jdem k naší DR tak uvidím co mi řekne.
Kamarádka mají právě BMKM a ještě alerii na vajíčko - takže malý opravdu pomalu nic nesmí