Jak bojovat s úzkostnými záchvaty a bolestmi zad?
Hezký večer,mivate? Jak je zvládáte?
Já je poznala po prvé před rokem, měla jsem hrozně stresu a nervy z práce,do toho neustále bolavá záda,doma neustálý kolotoč....po prvé mě vezla rzs,tam proběhlo veškeré vyšetření a v poho. Další větší ataku jsem zažila v autě,kdy jsme jeli na nákup, hrozně sei sevřela hruď,nemohla jsem dýchat, otevřela okynko,rozepla bundu a rozdychavala ten stav...par záchvatů ještě bylo,ale v průběhu loňského roku nějak odezněli,a zůstalii hrozné fyzické projevy "bolest hrudníku,lopatky, bušení srdce, nějaké blokace apod"... EKG jsem měla nespočet, minimálně 15x z toho před 3 týdny naposledy. Echo srdce v pořádku,holter 24h jen občasné extrasystoly a vyšší tep, rtg plic a srdce také ok,a před 3 týdny nabrán i Troponin. Já už si přijdu jak blázen 😐😞 docházela jsem i na neurologii,kde tedy mám nějaké nálezy, špatné držení těla, oslabené svaly, zkrácené prsní svaly, prohloubenou hrudní páteř apod-trosku si myslím, že právě takové dlouhodobé bolesti a pocity"infarktu" mi vyvolalo právě ty ataky.....
mám 4 dny do termínu porodu,a cca před 2 hodinama mě přepadla opět po dlouhé době hnusná ataka🙈😡 začalo to eskou,a pak zase sevřená hruď (jen tu mám permanentně každý den) nemohla jsem skoro dýchat,pocit že se udusim,v hlavě milion myšlenek, bušení srdce a strach. Myslím, že jsem ji tak nějak překonala,ale je to sakra těžké 😞🥺 14.2. jsem objednaná na rehabilitaci kde mi po prvé dají tejpy. Jsem hrozně zvědavá,zda to pomůže. Denně mám sevřenou hruď,bolest lopatek, píchání v mezižeberním prostoru, neustále všude krupu,a takhle už přes rok😞 měl to někdo podobně?
Souhlas s komentářem nade mnou. Taky mívám ataky (zrovna nedávno docela solidní náběh.:D) a taky mám problémy se zadama. Každopádně to beru, ze proste pri stresu,nervech se “stáhneš” a tím pádem nejak asi i to svalstvo. Coz mi připomíná - nedavno jsem dobrala léky na uvolnění kosterního svalstva, brutálně zablokovaný záda a dva týdny na medikaci proti bolesti. Ted je to lepsi, mam rehabky, ale stejne mi zatim nejvíc pomáhá si aspon zase psát deník. Vzdycky to tak jako spadne a i to tělo se fakt uvolni. Takze presne - ne ze jsou svaly stáhly a od toho ataka a nervy, ale naopak. Tělo reaguje na nervy.
Ahoj. Kdyby si chtěla můžeme se spojit třeba na messengeru. Panické ataky, pocit infarktu atd mám za sebou. Je mi 24, mám dvě děti. Tak kdyby si chtěla. Vše to bylo od zad.
Při stresu člověk mělce dýchá a a nerozevírá se mu hrudní koš tak, jako při hlubokém dýchání. Tuhne mu tak šíje a to zase ovlivňuje stav bederní páteře.
Mě na fyziu poradily dýchat hluboce do hrudního koše. Dech má jít přes břicho, které až se náplní nádechem, pokračuje se k naplnění hrudníku. Výdech nejdřív z hrudníku, pak z břicha.
Mohla by ti pomoci jogová cvičení zaměřená na dýchání. Nebo znáš tapping terapii? Pokud umíš anglicky tak doporučuji hledat info v aj, v čj je to katastrofa. Poťukáváš na různé části těla, kudy vedou tzv meridiány. Působíš tak na nervový systém i na limbický mozek, právě ve kterém sídlí traumata, panické ataky a úzkosti - což jsou vše reakce na stres ( útěk nebo útok). Obojí to jsou silné fyzické reakce těla na nebezpečí, když ale člověk ztuhne, ty fyzické reakce stále pociťuje, I když zrovna nebojuje s medvědem, ani před ním neutíká ( má zrychlený mělký dech, může se potit, vidí zůženě, chladnou mu končetiny atp atp). Za to může kortizol a adrenalin.
Tuhle metodu tapping terapie už využívají i psychoterapeutové při odstraňování traumatu atp.
V prvním kole při ťukání si všímáš toho, jak ti právě je fyzicky i psychicky a popisuješ to slovy. Už jen tím se z té ataky trošku dostaneš, nejsi jí plně pohlcena, protože ji musíš pozorovat, popisovat...vytvoříš si tak trochu odstup. Tvá mysl se zaměřuje na vnímání a popis toho co se děje. Není zvířecky/ pudově zahlcena bojem o život..
Druhé kole je o tom uvědomit si co by ti teď udělalo dobře a provést to ( zpomalit dech, prohloubit dech, povolit pěsti, povolit ramena a šíji, povolit čelisti, usmát se atp atp...).
Třetí kolo je o navození toho jak se chceš cítit. Co se děje teď a tady. Jsem ve skutečném ohrožení života? V této fázi si říkáš mantry toho jaká jsi a chceš být. " mé tělo je silné a ustojí/ ustáli právě paniku" " věřím sobě a svému tělu" " Dokážu zvládnout tolik věcí" " jsem na sebe hrdá za..."
Tvé fyzické obtíže těla mají zdroj v psychice, panických atakách atp. Můžeš zkusit na to sama přijít a porazit to. Ale doporučila bych spíše terapii.
Já sama jsem mívala hrozné úzkosti a paniky a pomohla mi až intenzivní terapie a zaměření se na vnitřní dítě a komunikaci s ním v zátěžových situacích.
Je možné, že i u tebe může vše pocházet už z dětství. Člověk si s sebou nese spoustu negativních manter ("nejsem dost dobrá jako druzí" " nezasloužím si lásku" " pro lásku musím makat a dřít a být výkonná" " musím mlčet a hlavně se vyhnout konfliktům" " nesmím si stěžovat nebo mě budou brát za slabou" "nesmím oporovat nebo mě nebude mít rád" atp atp) které jednou bouchnou a my pak máme úzkosti, paniky atp. Což jsou reakce na život ohrožující stav. Což koreluje často s dětstvím. Protože znepřátelíte- li si jako malé bezbranné slabé mládě své rodiče/ svého rodiče, můžete zemřít hlady, být někde ponechán a umrznout nebo být sežrán vlky. A tak se přizpůsobujeme mnohdy co to jde....I když nám to škodí.
@felis děkuji. Moc hezky rozepsané.
Každopádně cvičím i teď, chtěla bych zařadit trošku uvolňovací techniky,ale jsem hlava a dlouho u ničeho nevydržím. A ano jsem si 100% jistá, že to zařídil stres a nervy z práce (obchod...) takže neustálý nátlak na zaměstnance apod,mimo jiné právě rzs mě odvezla přímo z práce.. byla jsem přes měsíc doma,abych se dala dokupy... neustále mám v hlavě hrozné myšlenky,i když nemám důvod, přepadají mě strachy být doma sama,nebo jen s dcerkou když je muž v práci -ze co kdyby.... určitě to po porodu začnu řešit,na fyzio jsem též byla,ale bohužel jen přes zadanku, takže to bylo k ničemu.
@pampeliska1313 děkuji za odpověď.je to šílené,co si budeme. Obdivuji lidi,co to zvládají překonat.. měla bych zapracovat na své hlavě.. zrovna včera jsme řešili nějaké problémy,a i stres... Takže nejspíše se to odrazilo večer,a dorazila. Ale tedy,po dlouhé době...
@luciichell nemáš za co... koukám, ze jsi z Kladna. Já chodím do Centra komplexní péče Roseta v Nuslích na fyzioterapii. Začneš tím, že se objednas k rehabilitační lekarce (doporučuju pani doktorku Danielovou, kdyz tam budes volat). Mají teď smlouvu i s pojišťovnami, takže to nestojí nic navíc. Vyslechne Te, jak to začalo, rodinnou anamnezu, případně navrhne nějaká doplňující vyšetření a vypíše poukazy na fyzioterapii (či jinou terapii) přímo u nich. Nebude to sice hned, ale ona navrhne komplexní řešení, ne jen něco, aniž by se Te zeptala, jak se máš, jak se cítíš.. je to úplně jiný přístup. Chodím tam na fyzioterapii (měla jsem uraz na lyžích), na psychoterapii chodím jinam, ale k psycholožce, která u nich taky působila a teď už ma svoji ordinaci. Fyzio si doplácím druhou půlhodinu 700,-, ale to nemusíš a můžeš mít jen 30 minut na pojišťovnu.
Jsi stažená strachy a jak napsala reeeza v úvodu, tak zada, hrudník na to takhle reagují. To, že nedovedes být sama doma s dcerou už mi přijde celkem vážný. Vyhledej pomoc a vyhledej ji rychle.
Když by se Tvůj stav nelepsil anebo po porodu zhoršil, tak můžeš navštívit krizová centra v Praze a to buď Centrum krizové intervence v areálu léčebny v Bohnicích (ale nepatri pod ní, jsou samostatný subjekt) anebo RIAPS kousek od Olšanského náměstí. A určitě se objednej do toho Centra komplexní péče. Můžu říct, že me zachránili v roce 2014. Žila jsem pod neustálým tlakem a terorem ze strany exmanzela a kvůli tomu jsem byla často nemocná (třeba 14 antibiotik ročně). Mela jsem uzkostne ataky, úzkosti téměř nonstop, nespala jsem, špatně se mi dýchalo... tehdy bylo dceři 7 let a zily jsme spolu samy. Stalo mě to nemalé peníze, protože to pojišťovna proplacela jen částečně, ale zpětně vím, že to byla jedna z nejlepších investic v životě.
Je to beh na delší trať, ale tím, že nebudeš nic dělat nebo spoléhat na léky, tak se Tvůj stav trvale nevyřeší. Držím palce a můžeš mi kdykoliv napsat do pošty 🙂
Ahoj. Kdyby si chtěla můžeme se spojit třeba na messengeru. Panické ataky, pocit infarktu atd mám za sebou. Je mi 24, mám dvě děti. Tak kdyby si chtěla. Vše to bylo od zad.
@natyy34 Dobrý den, mohu se zeptat, co Vám pomohlo na záda?
Taky si teď procházím obdobím, kdy mě z ničeho nic přepadnou nepříjemné pocity. Tlak na hrudi, vnitřní neklid, úzkost bez jasné příčiny, občas i potíže s usínáním. Záda mě pobolívají, ale mám pocit, že je to všechno propojené. Snažím se zaměřit na zklidnění nervového systému a zlepšení spánku, to vnímám jako klíčové.
Taky si teď procházím obdobím, kdy mě z ničeho nic přepadnou nepříjemné pocity. Tlak na hrudi, vnitřní neklid, úzkost bez jasné příčiny, občas i potíže s usínáním. Záda mě pobolívají, ale mám pocit, že je to všechno propojené. Snažím se zaměřit na zklidnění nervového systému a zlepšení spánku, to vnímám jako klíčové.
@chmelkao na spánek a nervy si lidé často chválí Lavekan, prý pomáhá rychleji se zklidnit

Sviraji Te myšlenky a od toho bolí záda a od toho máš ataky. Příčina atak není od fyzického stavu těla, ale od stavu mysli 🤷🏼♀️ ne naopak!
Jestli Ti můžu radit, tak zarad cviceni do každodenního života co nejdříve po porodu a najdi si terapii. Mě přijde, že máš v hlavě milion myšlenek, ne uplne barevných, ale celkem dost černobílých... to by jednoho zada rozbolela stejně. Spouštěč možná byl kdysi ten stres a tlak v práci anebo ještě něco hlubšího: většinou to, že na nás někdo vyvíjí tlak zname už z dětství - to si rozklicuj Ty pak na terapii. Tělo mělo stresovou, tedy traumatickou reakci a v tomto mode si jede dál, i když už to ohrožení není reálné. Nehledej příčiny venku, ale uvnitř sebe, ve své duši.
Btw taky jsem měla ataky a občas je mívám, ale čím dal méně. Mám je z přetížení (těla i mysli), když mám náročnější období a do toho třeba přijde něco, co nečekám... ted uz je to lepší, ale musela jsem si najít techniky, které mi pomáhají tomu předcházet. A samozřejmě nejlepší je dostatek odpočinku.
Ad odpočinek.. kdy naposledy sis skutečně oddechla? Vypnula mozek? Uvolnila se? Dle tohoto píšeš, tak žiješ v neustálé tenzi a strachu.
Klidně hledej pomoc v klasické medicíně, ale bude to hledání marné. Potřebuješ to řešit na úrovni duševní a ideálně kombinace: psychoterapie a fyzioterapie. Terapeutická práce s tělem muze mít mnoho podob: tanec, masáže, fyzioterapie, cvičení, drama-terapie, ...