icon

Jak poznat alergii na laktózu?

21. dub 2025

Ahoj všem, jak poznám, že mi laktoza vadí? Stačí ji na pár dní "vysadit"? K lékaři se chystám, ale než se tam dostanu.

danca9257
21. dub 2025
danca9257
21. dub 2025

Taky nemůžu laktozu.
Vím co mě vždy čeká, když si dám něco mléčnýho🙈😃takže jsou dny, kdy prostě neodolám a něco si dám 🙊😃

autor
21. dub 2025

Jediný co nemám, je průjem, spíše občas tu zácpu 🤷‍♀️

jancazao
21. dub 2025

@danca9257 četla jsem tady, že jsou na to léky. Když víš, že budeš jist něco s laktózou, dáš si prášek a nebudeš mít problémy.

uzivatelkapetra
21. dub 2025

Určitě na pár dní vynechej a uvidíš. Já se s průjmy trápila skoro půl roku, než mi to došlo 🤣 a to zrovna v době, kdy jsem se naučila snídat kaše s mlékem. Začlo mi to z ničeho nic v mých cca 33 letech.

xxxmarket
21. dub 2025

@danca9257 Dančo taky mám intoleranci na laktózu. Když vím,že sním něco kde je nebo si nejsem jistá,třeba na dovolené,tak s sebou nosim laktázu - ta štepi laktozu. Mám takové mini tablety z DM a tak prášky z lékárny 🙂 třeba to pomůže i zakladatelce 🙂

miryp
21. dub 2025

Buď máš alergii na bílkoviny, nebo máš laktózovou intoleranci. První varianta vyžaduje bezmléčnou dietu, druhá varianta v tom lepším případě vyžaduje bezlaktózové výrobky, popř. užívání laktázy před konzumací běžných mléčných výrobků, v tom horším případě, kdy je nulová tolerance laktózy, vyžaduje rovněž bezmléčnou dietu. Jako nejlepší postup, na kterém se shodují lékaři napříč různými specializacemi, se jeví ten, kdy alespoň na měsíc vynecháš mléčné výrobky zcela, abys dala střevům prostor se zhojit a poté vyzkoušíš bezlaktózové výrobky (v této fázi se nedoporučuje konzumace běžných mléčných výrobků se suplementací trávicího enzymu, protože nemusíš odhadnout dávku laktázy a to může zkreslit výsledky expozice). Pokud ti po jejich konzumaci nic není, pak to bude laktózová intolerance, pokud se obtíže vrátí, pak to bude alergie na mléčné bílkoviny.

autor
22. dub 2025

Vidím to spíš na tu intoleranci, zkusím tedy vše vysadit. Nemá pak člověk problém s malo bilkovinama?

miryp
22. dub 2025

Zkus a chce to opravdu ten měsíc vydržet a hlídat mléko a laktózu i v hotových výrobcích a polotovarech. Po tom měsíci pak najížděj opatrně, žádná velká množství a uvidíš, co to bude dělat. Jinak žádný savec ke svému přežití nepotřebuje v dospělosti mateřské mléko svého ani jiného druhu. Kdyby to bylo jinak, tam my, co máme ABKM, bychom byli asi dost v pytli a naše děti by nejspíš ani nepřežily první rok svého života, když se s ABKM narodily. Bílkoviny máš mimo jiné v mase, rybách, vejcích, luštěninách, ořeších, semenech, obilovinách i pseudoobilovinách, popř. existují veganské či hovězí proteiny. Stačí tedy upravit jídelníček a nedostatek bílkovin ti nehrozí. Já třeba krom mléka nemohu ani řadu luštěnin, některé ořechy a vejce snesu tak jednou týdně a bílkoviny zvládám naplnit i tak.

danca9257
22. dub 2025

@xxxmarket děkuji. Hned si je koupím 🙏🏻☺️

autor
23. dub 2025

A je možné, že mi nevadí třeba bílý jogurt, ale mléko v kávě jo?