icon

Jak překonat strach z dědičné rakoviny?

19. kvě 2025

Dobrý den, prosím, jak překonat neustálý strach z toho že chytnu rakovinu, pocházím z rodiny ve které je rakovina rozsáhlá z obou stran, je mi 27 a já z toho šilim.
Děda a otec umřeli na rakovinu plic.
Babička na rakovinu jater
Děda na rakovinu varlat
Strejda na rakovinu žaludku a jícnu.
Mamce našli bulku v prsou, byla na biopsii, ale to vyšlo v pořádku,
Mě před 5 lety vyšla špatná cytologie na gynekologii ale od té doby výsledky vždy v pořádku, ale našly mi na děloze myom, tak chodím jdu v červenci na kontrolu.
Na preventivní prohlídce jsem byla minulý rok, a to bylo v pořádku.
V listopadu jsem byla na menším zákroku v celkové anestezii, a dělali mi krevní obraz a ten byl také v pořádku.
Ale já se prostě stále bojím, hledám na sobě co je špatně, u praktika jsem se zmínila že se toho bojím, a jestli by mi nešli udělat nějaké testy ale ten řekl že to jen tak nejde, že bych musela mít nějaké příznaky atd..
Pomůže psycholog?

konidana
19. kvě 2025

Rakovinu urcite nechytnes, neni to nakazliva nemoc😉. Psycholog je urcite dobra cesta, pomuze.

kopmina
19. kvě 2025

Rozumím, jak vyčerpávající je žít s neustálým strachem z rakoviny, zvlášť když máte v rodině tolik případů. Dobrá zpráva je, že se s tím dá pracovat – na dvou frontách zároveň: rozumná prevence a práce s úzkostí ❤

reeeza
19. kvě 2025

S takovou rodinnou zdravotní historií bych se zřejmě taky strachovala. Ale v zájmu zachování psychické pohody bych se objednala na osobní terapii.

felis
19. kvě 2025

Rakovina je symbolickým vyjádřením konfliktu a projevuje se v příslušném orgánu (rakovina prsu představuje konflikt s mateřstvím, atd).
Krom terapie u psychologa a prevence (zdravý životní styl), bych se podívala, jaké zivotni vzorce a přesvědčení si v rodine nesete... a to po několik generací.
Ale jako už jenom vystresovanym "bojím se, ze ji taky dostanu" tak se dělá podhoubí pro to, ji dostat... takze terapie je krok číslo jedna.

candat
19. kvě 2025

Já tě chápu. Jsem na tom podobně. V rodině to taky máme celkem dost, naposledy syn. Co tak zkusit genetiku? Nevím, jestli to je tak jednoduché, ale vím, že se to tu před časem v nějaké diskuzi řešilo. Má mamka prošla 3-mi rakovinami, poslali ji na genetiku s tím, že pokud vyjde něco špatně, budeme muset jít i my, její děti. Nic tam nevyšlo. Jednu dobu to na mě moc padalo. Já jsem přestala číst různé články o rakovině. Člověk se ve všem najde. Docházím na prevenci. Našla jsem si bulku v podpaží, došla jsem si na sono. Problém se stolicí, byla jsem na kolonoskopii. 1x ročně si jako samoplátce chodím na sono prsou.
A jak radí ostatní zkusit i nějakou terapii.

ai30
19. kvě 2025
@felis

Rakovina je symbolickým vyjádřením konfliktu a projevuje se v příslušném orgánu (rakovina prsu představuje konflikt s mateřstvím, atd).
Krom terapie u psychologa a prevence (zdravý životní styl), bych se podívala, jaké zivotni vzorce a přesvědčení si v rodine nesete... a to po několik generací.
Ale jako už jenom vystresovanym "bojím se, ze ji taky dostanu" tak se dělá podhoubí pro to, ji dostat... takze terapie je krok číslo jedna.

@felis A rakovina plic je vyjadreni konfliktu s kyslikem? A jaky konflikt ma na svedomi rakovina kosti? Nedavno mi zemrel velmi blizky clovek na agresivni rakovinu, tak by me zajimalo, cim si to podle ezohyen zpusobil.

standa2
19. kvě 2025

Taky mám pozitivní rodinou anamnézu. Doktorka mě poslala na genetiku, ale lze jít i jako samoplátce. https://www.clg.cz/geneticka-diagnostika-zhoubn...

candat
19. kvě 2025
@ai30

@felis A rakovina plic je vyjadreni konfliktu s kyslikem? A jaky konflikt ma na svedomi rakovina kosti? Nedavno mi zemrel velmi blizky clovek na agresivni rakovinu, tak by me zajimalo, cim si to podle ezohyen zpusobil.

@ai30 ano, taky tyhle řeči nemůžu číst. Ty děti, které jsem na onkologii potkala, taky měly s něčím konflikt?

kakba
19. kvě 2025
@felis

@felis prosím tě, co to jsou za bláboly?

autor
19. kvě 2025

Děkuji za odpovědi.

kristyn86
19. kvě 2025
@candat

@ai30 ano, taky tyhle řeči nemůžu číst. Ty děti, které jsem na onkologii potkala, taky měly s něčím konflikt?

@candat Taky mam dcerku po onkologickem onemocneni a tyhle reci 🙈🙈🙈

lti
19. kvě 2025
@felis

@felis co to je za blaboly??? Moje babicka jedla zdrave, nekourila, nepila, vedla radny zivot a mela rakovinu tlusteho streva… tak co bylo konfliktem?

drep
19. kvě 2025
@felis

Takhle z dálky to vypadá, že máš velkou onkologickou zátěž, ale je třeba doplnit důležitý další okolnosti - kolik jim bylo, když onemocněli? Většina těch tebou vyjmenovaných nádorů je asociovaná s kouřením, byli to kuřáci? Protože pokud se bavíme o šedesátnících s 40letou anamnézou kouření, tak to velmi ukazuje na zevní kancerogenní vlivy.
@felis Promiň, ale tyhle ezožvásty jsou na pěst a nemocným po duškovsku vnucujou, že si za nádor můžou sami. Nedávno mi zemřel mladičký kluk na generalizovaný seminom, asi měl krizi mužství a mladá maminka na maligní melanom, tak měla krizi něco? Lidi s glioblastomem mají konflikt a vlastními myšlenkami? To je jak když se tvrdilo, že z masturbace měkne mozek.

sedouana
19. kvě 2025

Na psychiatrii.... Nebo psychologa. Nemoce jsou a budou. Tomuhle tématu neuteces a když budeš mít neustále úzkosti, tak si tomu budeš jen nahrávat.

kleio
19. kvě 2025

Pokud vím, tak jako samoplátce si můžeš zařídit všechna možná preventivní vyšetření, genetiku, sona orgánů, kolonoskopii, tak se na to podívej, pokud myslíš, že by ti to přidalo na klidu..

jijulka
21. kvě 2025

ahoj, doporučuji genetické vyšetření (lze na pojišťovnu), nezanedbávat prevenci a chodit na preventivní mammo. Na genetice se dozvíš jaky máš rizika čeho a kdy zahájit cíleně screeningy. U určitých mutací jsou na to protokoly a jde to přes pojišťovnu. Jinak musíš jako samoplátce dle toho doporuceni.

skarol
21. kvě 2025

V každé rodině je něco (nějaká zátěž, genetické dispozice), to takhle vůbec nemůžeš brát. Někdy to jsou duševní poruchy, cukrovka, tlak, vady srdce, autoimunitní nemoci .... Na mě to taky někdy strašně padne, když vidím, co třeba v budoucnu budu muset řešit, ale opravdu se na to snažím nemyslet a užívat si toho, co je teď.