icon

Jak se připravit na kolonoskopii? Strava a pitný režim

30. pro 2024

Zdravím,čeká mě kolonoskopie,poradil byste mi prosím někdo co jíst 3 dny před??
A den předem mam vypit ten roztok ve 14hod ale to budu jeste v praci,mohu to o hodinu posunout? Jdu druhy den v 10hod ( na uspani)

koudyl
30. pro 2024

Já byla na kolonoskopii minulý rok v únoru, ale jenom proto, protože jsem měla dočasný vývod, taktéž to bylo vyšetření před operací, kdy mě toho vývodu zbavili, a já před vyšetřením ležela dva dny v nemocnici, a tam mě vyprazdňovali, takže jsem nic nejedla, a dávali mi jen ten roztok, a klystýr, a samotná kolonoskopie není nic hrozného, aby se dával člověk uspat, já jsem nic nechtěla, a vyšetření úplně v pohodě.

fouskovi
31. pro 2024

@koudyl ne každý to snese a je to úplně v pohodě

palja
31. pro 2024

Já bych už jedla jen tekutejsi stravu a den před ten vývar a roztok. Střevo by mělo být vyprázdněné.

autor
31. pro 2024

@koudyl přesně tak, já bych to nezvládla a to uspání mi děla problem ( stres sileny)

mitch_ik
29. pro 2025

Ahoj, ráda bych se zeptala .. Budu doprovod své maminky, kterou čeká toto vyšetření. Oblbovák nechce. Mě zajímá - pokud má vyšetření v 8 ráno, samotné vyšetření bude třeba 30 minut trvat, odchází se hned domů? A funguje normálně? Není potřeba nějaká další péče? Nevím totiž, zda jít na propustku a po vyšetření budu moct do práce nebo zda je lepší si vzít dovolenou. Děkuji za postřehy.

g_m
30. pro 2025
@mitch_ik

Ahoj, ráda bych se zeptala .. Budu doprovod své maminky, kterou čeká toto vyšetření. Oblbovák nechce. Mě zajímá - pokud má vyšetření v 8 ráno, samotné vyšetření bude třeba 30 minut trvat, odchází se hned domů? A funguje normálně? Není potřeba nějaká další péče? Nevím totiž, zda jít na propustku a po vyšetření budu moct do práce nebo zda je lepší si vzít dovolenou. Děkuji za postřehy.

@anonym_autor To ti měl říct lékař, musí být bez zbytková strava, žádné semínka apod. už si ale nepamatuju, jak to bylo přesně a den před už jsem mohla jen pít vodu. Ředila jsem si ji jablkovym džusem a dala si asi 5 cumlsvych bonbónů, abych vydržela v práci, ale jinak nic. Ale přesně ti to má říct lékař... A v práci bych to pít nezačínala, první stolice přišla do 40min a pak už jen běháš....

@mitch_ik ano, funguje se pak normálně. Samotné vyšetření je relativně v pohodě...

candat
30. pro 2025
@mitch_ik

@mitch_ik pokud nechce oblbovák, měla by pak fungovat normálně.

fouskovi
30. pro 2025
@koudyl

Já byla na kolonoskopii minulý rok v únoru, ale jenom proto, protože jsem měla dočasný vývod, taktéž to bylo vyšetření před operací, kdy mě toho vývodu zbavili, a já před vyšetřením ležela dva dny v nemocnici, a tam mě vyprazdňovali, takže jsem nic nejedla, a dávali mi jen ten roztok, a klystýr, a samotná kolonoskopie není nic hrozného, aby se dával člověk uspat, já jsem nic nechtěla, a vyšetření úplně v pohodě.

@koudyl přesně mám za sebou 2 a příště se nechám úplně uspat