Jak správně pít kontryhel na srovnání příliš krátkého cyklu?

dkateri
31. pro 2023

Ahoj, začala jsem pít kontryhel, abych si srovnala cyklus, po posledním porodu (před 4 lety) jsem měla strašně krátké cykly, jen 25 dní a poslední tři dokonce jen 23 dní. Nacházím ale rozdílné info, jak ho pít - někde píší pouze v první polovině cyklu, někde naopak ve druhé polovině a někde, že celou dobu. Já ho teď piju 2 x denně zhruba od ovulace. Dneska jsem 27 DC, takže to vypadá, že kontryhel zabral, tak dlouhý cyklus jsem neměla už minimálně půl roku.ale před dvěma dny jsem měla drobné špinění, už jsem myslela, že přišla menstruace, bylo to ale jen jeden den. Špinění uplně mimo menstruaci jsem nikdy dřív neměla, takže to přikládám také pití kontryhelu a proto se chci ujistit, jestli ho piju dobře. Díky!

levandule_k
1. led 2024

Já znám pití kontryhele od prvního dne cyklu do ovulace, při nepřetržitém pití může ovulaci posunout, eventuálně ji vymazat. Což vychází na pití asi 2 týdny od prvního dne cyklu, možná v tvém případě bych ho pila 3 týdny.

Jinak bych si zkusila drmek, čaj z drmku jsem nikdy neměla, jen tinkturu. Drmek se dává cca od 11. dne cyklu, podporuje uvolnění vajíčka a prodlužuje luteální fázi. Drmek nebrat pokud je problém se štítnou žlázou. https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...

Dále se dá použít jeřáb a kotvičník, u nich jsem neslyšela o specifickém užívání během cyklu.

Účinky jeřábu zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...

Účinky kotvičníku zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...

Akorát to neber všechno dohromady, zkoušej postupně, co ti vyhovuje. Pokud lehce špiníš mimo cyklus asi by to chtělo zkusit jinou bylinku. Něco si o tom načti. Kontryhel je hodně profláklý, určitě je dobrý, já jsem ho pila jednu dobu a myslím, že mi pomohl s PCOS, ale pila jsem ho tak nahodile, protože jsem tenkrát o kontryhelu věděla prd.

cilkat
1. led 2024

Já ho na srovnání cyklu pila tři měsíce v kuse. Ale u mě byl problém hlavně opravdu příšerné PMS (na které zabral), nikoliv délka cyklu.
Myslím, že doporučení pít jen do ovulace platí při snaze o otěhotnění (protože v druhé půlce cyklu může naopak bránit zdárnému průběhu těhotenství), ale přímo s regulací délky cyklu zkušenost nemám.