Jak vyřešit chronickou nespavost a dietní změny?
Ahoj holky! Neřešila jste některá chronickou nespavost a nepovedlo se vám to vyřešit?
Někdy na začátku března jsem si přivodila dietní šok, kdy jsem z běžného příjmu sacharidů přešla na téměř nulový příjem. Výsledek byla naprostá vyčerpanost, únava a podrážděnost. Vydržela jsem to měsíc než jsem přišla na to, že to asi nebude jarní únava. Cca týden před změnou času jsem se začala každý den budit po 6. hodině ranní, která po změně času přešla na pátou. Od té doby se každý každičký den budím mezi pátou a šestou. Je jedno, jestli jdu spát ve 21 nebo v 1, prostě po páté jsem vzhůru a už neusnu. Problém je i ten, že když jdu spát ve 21, tak se vzbudím kolem 2., 3. a hodinu koukám. Prostě to nikdy nedospím, už jsem zoufalá.
Podle orgánových hodin to vychází na plíce, ale já žádné potíže nemám 🤷♀️
už skoro 14 dní užívám bylinnou tinkturu na spánek od dr. Popov s třezalkou, meduňkou aspol. Efekt je, že se nebudím v 5:11, ale v 5:45, což je sice super, ale můj problém to neřeší…
nějaké tipy/triky? Nepovedlo se někomu nespavost vyřešit? Přemýšlela jsem i o čínské medicíně, jenže jak najít někoho dobrého….
Předem díky za jakoukoliv radu
@te_reza
To taky
vysrala bych se s prominutím na tinktury a soustředila se na to, co tenhle tvůj stav odstartovala, tedy dietní krok
defacto sis rozhodila metabolismus a úspěšně v tom pokračuješ nějakýma hokus pokusama
uprav si stravu, přihoď k tomu pohybovou (vhodnou) složku, skvělá jsou dechová cvičení a když to nepomůže, obrátila bych se na výživového poradce.
@xxx3d mno ja upravila stravu a mesic a pul jsem jedla normalne jako predtim a efekt to nemelo. Hokus pokusy v podobe bylin jsem nasadila pred ani ne dvema tydny
tak se u praktika objednej na preventivní prohlídku
projdeš si kolečkem vyšetření, a když dr. řekneš, jaký máš problém a co ho odstartovalo, mohla by ses dostat do normálu
jinak podle toho, co jsi napsala tvoje tělo nepotřebuje dál spát, takže třeba já bych tohle zužitkovala, cvičení, práce, cokoliv,
ty si myslíš, že bys ještě měla spát, otázkou potom je, jestli to není pnutí toho, že ty bys něco chtěla "násilím" natáhnout, a budeš jen motat v kruhu, a mohla by sis reálně způsobit nevratné změny.
bylinky jsou skvělí pomocníci, když víš jak na to a jak na to neznamená si jen přečíst, jaká bylina na co funguje, zabírá, protože to jde ruku v ruce s celým člověkem.
A jak jsi na tom s psychikou, v pohode? Ja kdyz jsem mela psychicky spatne obdobi po rozchodu s despotickym partnerem,mela jsem nabeh na depresi nebo nejake uzkosti a jeden z projevu je brzké buzeni. Taky jsem mohla jit spat v kterykoliv cas a vzdycky jsem se vzbudila ve stejny cas,nejak po páté. Mohla jsem pit teple mleko,pocitat ovečky, cokoliv a proste jsem neusnula...bylo to silene obdobi. az se psychika srovnala, tak pak se srovnalo i spani.
@te_reza je vedecky prokazano,ze dlouhodoby spanek mene nez 6 hodin zvyšuje riziko cukrovky,kardiovaskulárních nemoci,obezity atd. Kazdy lekar rekne,ze pro zdraví je důležitá zdrava strava,pohyb a spanek...kvalitni a dostatečně dlouhy.. My teda s manzelem taky ponocujeme,jsme rádi za chvíli volna bez deti,ale jako pracuju na tom,at spim tech 6,5-7h spanku. Vcera jsem spala 5 no.
Co je na tom divného, bud ráda že vstavas v 5,45 , vstam a zacni něco dělat, hned budeš mít delší den.jestli jsi byla zvyklá vstávat v 7 , tak hned máš hodinku navíc.
V těhotenství jsem se pravidelně budila mezi 2 a 3 hod ráno a byla 2 hod vzhůru, než se mi opět podařilo usnout. Jako usínací prostředek se mi osvědčilo dát si hrníček teplého mléka.
@fire85 skvela rada, diky. Kdyz jdu spat o pulnoci a vzbudim se v 5:45, jsem jak ciperka, vyskocim a radosti beham po byte
@xxx3d to, ze moje telo potrebuje neajednou mene spanku, by podle me platilo, kdybych treba misto 8 spala najednou 6-7 h, ale standardne. Jenz ja kdyz si jdu lehnout o pulnoci, vzbudim se v 5:45 stejne jako kdyz si jdu lehnout v devet nebo taky v jednu. Problem je proste ta brzka ranni hodina a navic kazdy den stejna bez ohledu na to, kdy si jdu lehnout a to je podle me divny. Resp moje telo na to nereaguje uplne v pohode, rano si musim dat dve kafe, abych fungovala, pali me oci unavou, nedokazu se v praci soustredit treba na cteni.
Jinak psychicky si nepripadam nijak v nepohode. Je fakt, ze ve svem volnem casu ke dvema detem organizuju pomerne velkou akci nasi profesni komunity, coz obnasi skoro pul roku ne uplne intenzivni prace, intenzivni to byva az treba mesic predem, ale to uz delam 7. rokem, takze nic noveho pod sluncem…
podívej...
podle mého máš jen dvě možnosti,
změnit náplň dne, tedy všechno to, co je před tím, než jdeš spát
anebo najedeš na doping prášků na spaní
ta druhá varianta se nicméně projeví v plné síle později a rozhodnutí je pochopitelně čistě na tobě
zkus se na to podívat očima rodiče, maminky dítěte
co bys poradila matce, která by položila takovýhle dotaz, kde by v hlavní roli bylo dítě, které se pravidelně budí v tolik a tolik, bez ohledu na to, kdy jde spát, přitom vyspané není, po probuzení je unavené, nevyspalé, protivné, atd.
(zharmonizovat den, náplň, činnosti, jídlo a to všechno kolem dokola)
hodně sil při volbě.
A o půlnoci chodíš spat z jakého důvodu? Bez v 10
@fire85 ja nechodim spat denne o pulnoci, ale nekdy prijede navsteva nebo jdeme do divadla nebo proste deti usnou az po devate a ja musim jeste neco udelat nebo se taky venovat manzelovi…

@zelenaesmolda no, táhne mu pomalu ale jistě na 50 a ještě se to neprojevilo. Každý spát víc jak 7 hodin v kuse nepotřebuje. Horší pro tělo a organismus považuju směny, to bych chcípla.