icon

Jak zvládat změny nálad a hněvu během ovulace?

nika110818
1. led 2026

Ahoj, prosim, mate nekdo zkusenost s necim podobnym? Jsem 20 mesicu po druhem porodu a uz par mesicu pozoruju, ze kolem ovulace jsem nervozni, naladova, pocituju navaly hnevu. Mam pocit, ze je to kazdy mesic horsi a uz nevim, co s tim. S manzelem je to v dusledku mych nalad silene, nevim co s tim. Prosim; nemate nekdo podobnou zkusenost? Co pomohlo? Moc dekuji.

cilkat
1. led 2026

Mám podobnou, ale měla jsem ji hlavně před menstruací... Pomohl mi čaj z kontryhele a žebříčku 1:1, hrnek ráno a večer... (obě byliny se dají poměrně levně sehnat třeba u Grešíka, smíchat zvládnete snadno). Pokud do toho neřešíte možnost otěhotnění, tak klidně pít v kuse bez ohledu na fázi cyklu. Pila jsem ho celé léto (necelé tři měsíce) bez přestávky, pak jsem ukončila. Výkyvy nálad zmizely. Zmizela teda taky mensruace a ovulační krvácení. Menses se vrátila o další tři měsíce později už bez komplikací. Po celou tu dobu jsem zároveň kojila (již krmené dítě). Vlivu na kojení jsem si nevšimla.

reeeza
2. led 2026

Ano může to být ovulací. Hormony jsou mocné..

Ale je důležité si uvědomit, že " nevím, co s tím" nepomůže ničemu. Vztahu určitě ne. Je důležité se naučit to korigovat, tak jako jakékoliv jiné emoce. To, že je to nejspíš způsobeno hormony z těch emocí nedělá nic extra. Naopak, třeba i tak najít způsob, jak je deeskalovat, nebo předcházet tím vzniklým nepříjemným dopadům. Ostatní nejsou povinni to snášet. Stejně jako se cholerik musí naučit anger managementu, chce- li mít hezké vztahy s druhými, tak by se měla ovulující žena přizpůsobit svým náladám a naučit se s nimi pracovat.

Někdy postačí se prostě " uklidit". Zašít se a neventilovat to na druhých. Můžeš si zkusit o tom promluvit na terapii. Určitě by postačilo jen pár sezení a věděla bys, jak na to.

Držím moc palce a určitě to není nic, na čem se nedá pracovat. Chce to jen převzít za to zodpovědnost. Uvidíš, vztah se taky časem zlepší. Zkus si promluvit s partnerem, ať ti dá trochu času, že se na to jukneš.

reeeza
2. led 2026
@reeeza

Ano může to být ovulací. Hormony jsou mocné..

Ale je důležité si uvědomit, že " nevím, co s tím" nepomůže ničemu. Vztahu určitě ne. Je důležité se naučit to korigovat, tak jako jakékoliv jiné emoce. To, že je to nejspíš způsobeno hormony z těch emocí nedělá nic extra. Naopak, třeba i tak najít způsob, jak je deeskalovat, nebo předcházet tím vzniklým nepříjemným dopadům. Ostatní nejsou povinni to snášet. Stejně jako se cholerik musí naučit anger managementu, chce- li mít hezké vztahy s druhými, tak by se měla ovulující žena přizpůsobit svým náladám a naučit se s nimi pracovat.

Někdy postačí se prostě " uklidit". Zašít se a neventilovat to na druhých. Můžeš si zkusit o tom promluvit na terapii. Určitě by postačilo jen pár sezení a věděla bys, jak na to.

Držím moc palce a určitě to není nic, na čem se nedá pracovat. Chce to jen převzít za to zodpovědnost. Uvidíš, vztah se taky časem zlepší. Zkus si promluvit s partnerem, ať ti dá trochu času, že se na to jukneš.

@reeeza plus určitě kontryhel, na tu nedám dopustit. Případně hormonální jóga či jakékoliv cvičení. Práce s dechem, tappingová terapie, sport ( vybít to, dostat to ze sebe). Ideálně i sex🥰

nika110818
autor
2. led 2026

Moc vam dekuji za rady. Je povzbuzujici vedet, ze v tom nejsem sama. Odpovednosti se, samozrejmosti, nezbavujuma taky se snazim s tim pracovat a ovladat se, proto jsem i sem psala, proto uz mam nacteno vse mozne a zajimali mne dalsi informace od zen, ktere s tim maji vlastni zkusenost. Kontryhel vyzkousim. Jeste jednou moc dekuju.

helach
2. led 2026

@nika110818 Děkuju za tenhle dotaz. Pozoruji to u sebe už delší dobu, jsem nesnesitelná a přijde mi to horší než při PMS. Nedokážu se vůbec ovládat, při PMS občas bouchnu, ale uvědomuji si to. Kolem ovulace je to hrůza. Nikde jsem k tomu nic nedohledala, takže jsem ráda, že nejsem jediná.

ajja87
2. led 2026

Přidávám se do klubu, po druhém porodu jsem to taky začala pociťovat a po třetím je to snad ještě horší...ovulace a den nebo první den MS je to šílený...