icon

Jak zvládnout menstruaci na dovolené bez léků?

22. čer 2025

Ahoj holky,
za týden jedeme s rodinou na 10 dní k moři a zrovna mi to má vyjít na menstruaci 🫣. Nechci to řešit nějakými prášky nebo hormonálně, takže to budu muset zvládnout tak, jak to přijde.
Máte s tím některá zkušenost? Jak jste to měly vy, když vám menstruace vyšla na dovolenou? Pomohl vám třeba menstruační kalíšek, tampony nebo něco jiného? Jak jste to zvládly s koupáním a celkově s pohodou na dovolené?

Budu ráda za jakékoliv rady nebo tipy, moc děkuju! ❤️

Strana
z2
mafulin
25. čer 2025
@lukaaaa

Kalisek nebo tampony. Mela jsem i tu nejsilnejsi na 12hod let - no a to jsem si vylozene dala vlozky jak pleny😵‍💫 mam strasne silnou menstruaci. V dobe te nejsilnejsi(mam dva dny) nejdu. Ac pouzivam menstruacni kalhotky,plavky si nedokazu predstavit.

Chtěla jsem napsat plavky a napsala jsem omylem kalhotky. Ty gumičky jsou pevnější, drží to a přijde mi, že do nich voda netece. 100% to nebude, ale na končící menstruaci je to super. A v moři bych to vůbec neresila.
@lukaaaa

matusoni
26. čer 2025
@leilinka1234

@matusoni dotaz nebyl přímo na mě, ale já mam 50ml merulu xl 😊 krom druhého, nejhoršího dne, mám na celý den klid.

@leilinka1234 😲to ho tam celý nacpeš? Ale intimky pro jistotu asi používáš, ne? Nebo Ti vůbec neprotéká?

matusoni
26. čer 2025
@leilinka1234

@matusoni dotaz nebyl přímo na mě, ale já mam 50ml merulu xl 😊 krom druhého, nejhoršího dne, mám na celý den klid.

@leilinka1234 koukala jsem na tu merulu, ale překvapilo mě, že tam hrozí syndrom toxického šoku a po každém použití se musí sterilizovat. To u mého není🤷‍♀️. Myslela jsem, že ten syndrom hrozí jen u tamponů.

babka
26. čer 2025
@matusoni

@leilinka1234 koukala jsem na tu merulu, ale překvapilo mě, že tam hrozí syndrom toxického šoku a po každém použití se musí sterilizovat. To u mého není🤷‍♀️. Myslela jsem, že ten syndrom hrozí jen u tamponů.

@matusoni TSS teoreticky hrozi i u kalisku. Riziko sice neporovnatelne mensi, ale kazdopadne na to vyrobce upozornit musi. Hygiena je samozrejmosti. Nikdy jsem nesterizovala po kazdem pouziti (vyzkouseno spousta znacek)

j.a.n.i
26. čer 2025
@matusoni

@leilinka1234 😲to ho tam celý nacpeš? Ale intimky pro jistotu asi používáš, ne? Nebo Ti vůbec neprotéká?

@matusoni mam tedy tu mensi merulu, ale intimky k nemu nepotrebuju, nikdy mi neprotekl. A tedy co jsem se divala na popis, tak u nej nikde nemam, ze by musel sterilizovat, natoz po kazdem pouziti, doporuci ho umyt jemnym mydlem.

matusoni
26. čer 2025
@babka

@matusoni TSS teoreticky hrozi i u kalisku. Riziko sice neporovnatelne mensi, ale kazdopadne na to vyrobce upozornit musi. Hygiena je samozrejmosti. Nikdy jsem nesterizovala po kazdem pouziti (vyzkouseno spousta znacek)

@babka a proč by hrozil? Právě proto jsem si ho pořídila, psali, že na rozdíl od tamponů to tady nehrozí. Silikon nevysušuje sliznice.

matusoni
26. čer 2025
@j.a.n.i

@matusoni mam tedy tu mensi merulu, ale intimky k nemu nepotrebuju, nikdy mi neprotekl. A tedy co jsem se divala na popis, tak u nej nikde nemam, ze by musel sterilizovat, natoz po kazdem pouziti, doporuci ho umyt jemnym mydlem.

@j.a.n.i Tak to je parádní, že ti neproteče.
Já ten svůj oplachuji studenou vodou po každém vyndání, občas intimním mýdlem a buď před MS nebo po vyvařím na 5 minut.

babka
26. čer 2025
@matusoni

@babka a proč by hrozil? Právě proto jsem si ho pořídila, psali, že na rozdíl od tamponů to tady nehrozí. Silikon nevysušuje sliznice.

@matusoni ale tam nejde vubec o vysusovani sliznice, ale o premnozeni bakterii. Staci trochu zagooglit.

j.a.n.i
26. čer 2025
@matusoni

@j.a.n.i Tak to je parádní, že ti neproteče.
Já ten svůj oplachuji studenou vodou po každém vyndání, občas intimním mýdlem a buď před MS nebo po vyvařím na 5 minut.

@matusoni mela jsem driv jiny a ten mi taky obcas protekl, tenhle nic.

leilinka1234
26. čer 2025
@matusoni

@matusoni vyvařuji kalíšek obvykle až po skončení MS, každý večer při sprchování ho omývám mýdlem na intimní hygienu, i když se to teda moc nedoporučuje (krátí to životnost kalíšku). Mám ho uz několik let a přesto je jako nový, žádné poničení na něm nepozoruji 😊 a TTS asi jakože může být, nicméně zkušenost s tím nemám a ani jsem o nikom takovém neslyšela.

j.a.n.i
26. čer 2025
@babka

@matusoni ale tam nejde vubec o vysusovani sliznice, ale o premnozeni bakterii. Staci trochu zagooglit.

@babka To sice ano, nicméně je to i o prostředí pro jejich množeni a zrovna lekarsky silikon neni vhodné prostředí pro množení. Ono, když uz jsme u toho, tak obdobné riziko je pri uzivani vlozek a riziko je tez i vubec nesouvisejici s menstruaci.

leilinka1234
27. čer 2025
@matusoni

@matusoni nacpu, no 😂 kalíšek se skládá do různých tvarů a jde to relativně snadno 🙂 pro jistotu nosím intimky nebo menstruační kalhotky. Ale žádné červené katastrofy se nekonají 🙂

babka
27. čer 2025
@j.a.n.i

@babka To sice ano, nicméně je to i o prostředí pro jejich množeni a zrovna lekarsky silikon neni vhodné prostředí pro množení. Ono, když uz jsme u toho, tak obdobné riziko je pri uzivani vlozek a riziko je tez i vubec nesouvisejici s menstruaci.

@j.a.n.i jiste, riziko je minimalni, ale existuje proste. Ja to upozorneni mela u vsech svych kalisku ruznych znacek. Tak co resime?

j.a.n.i
28. čer 2025
@babka

@j.a.n.i jiste, riziko je minimalni, ale existuje proste. Ja to upozorneni mela u vsech svych kalisku ruznych znacek. Tak co resime?

@babka Ano, je úplně stejne minimalni jako u vlozek, takze by melo byt i na nich...

Strana
z2