icon

Jaké jsou první příznaky astmatu? Zkušenosti ostatních uživatelů

25. led 2024

Ahoj holky, ma nekdo astma? Jak se Vam projevovalo nez se na to prislo? Dekuji za pripadne odpovedi

luciejonsztova
25. led 2024

Mám, žádné katastrofické, rozjelo se mi asi až dva roky zpátky. Začalo to kašlem, kašlala jsem hlavně v noci a byly to vyloženě záchvaty, někdy až dušnost. Přitom jsem byla zdravá a přes den nekašlala. Po nějaké době se přidalo pískání a hvízdání při dýchání, hlavně při výdechu. Taky se mi těžko vydechovalo. Jsem zdravotní sestra, takže jsem měla podezření, nasadila jsem si inhalátor Berodual, který mi vždy při záchvatu pomohl. Když jsem se dostala na plicní, tam mi astma diagnostikovali. Mudr řekla, že Berodual dobrý, že pomůže v tý akutní fázi roztáhnout průdušnici, ale neřeší příčinu. Dostala jsem inhalátor s kortikoidy, nejdřív Combair, potom Symbicort kvůli těhotenství a od tý doby mám svatý pokoj.
Řekla bych, nejvíc typické je to pískání, vrzání při výdechu, kašel a dušnost. Hlavně v noci, večer nebo nad ránem. ☺️

alpakovo
25. led 2024

Ahoj,já byla jako dítě alergik, astma se mi objevilo kolem 20...... A hlavní znaky byl, že jsem přestala zvládat zátěž. Nevyšla jsem schody bez zadýchání, při sportu jsem hůř dýchala a to co jsem dřív zvládala normálně,začínalo být se špatným dýcháním problém

barulina
25. led 2024

Já mám. Začlo po Covidu, asi jako největší potíž si vybavují zadychavani se. Ale u mě na to přišla Dr, když jsem byla na kontrole, já obecně na sebe kašlu, tak mě to ani nenapadlo.

miryp
25. led 2024

Syn byl astmatik jako miminko kvůli potravinovým alergiím, díky striktní dietě se podařilo astma uspat. Jemu se to projevovalo tím, že při dýchání pískal a často měl kašel. Manžel je také astmatik a ten má záchvatovité kašle, kdy se nemůže donadechnout, nejhorší jsou pro něj přechody ze zimy do tepla a opačně. Táta je nově také astmatik a tomu se dýchá špatně kontinuálně, vnímám u něj lapavé dýchání.

sarihy
25. led 2024

Mám doma 3 astmatiky - u toho nejstaršího (tedy manžela) se to odhalilo ve 27, býval velice často nemocný, jako dítě strašně, i jako dospělák... Dcery byly od malička též hrozně často nemocné, nespočet ATB, starší pak měla jednou astmatický záchvat (neustávající kašel) - od nasazení léčby mají všichni klid, žádné zadýchávání, život absolutně bez omezení, dcery závodně sportují a absolutně je to neomezuje, vlastně o té nemoci ani jeden z nich neví.

mariti
26. led 2024

Připíchnu se. Já jsem alergička, astma mám diagnostikované asi od 25 let. Časté nemoci s průduškama, šílené kašle, zhoršování situace, hodně to u mě souviselo s aktuální životní situací (stres vs. pohoda v práci, partnerství atd.). Jednu práci jsem zčásti kvůli tomu opustila. Měla jsem tendenci problém si nepřipouštět, ale pár astmatických záchvatů bylo fakt hrozných, pocit ,že se nemůžu nadechnout, že umírám. Pak se to na chvíli srovnalo a když byly stresy kolem rozchodu s otcem mých dětí, zase jsem do toho spadla. Teď už jsem "rozumná" takže se léčím, pravidelně chodím na kontroly a nakonec jsem kývla i na minimální dávku kortikoidů - Alvesco, ačkoli jsem původně nechtěla. Jenže děti jsou ještě docela malý a nemůžu si dovolit zkolabovat, takže menší zlo. Jinak bych to řešila víc přes celostní medicínu, čínskou atd. Bohužel to vypadá, že prostřední dcera na to taky bude trpět, což mě moc mrzí.