icon

Je normální mít silné hormonální výkyvy během menstruace?

31. led 2025

Napadlo mě, jestli je to normální nebo nějaká diagnoza..
Většinou mám dost silné hormonální výkyvy. Když mám menstruaci tak 1-2 den, mám opravdu silné krvácení a sama se cítím jak kdybych krvácela doopravdy. Cítím se dost slabě, že neunesu ani hrnek.. je mi na zvracení, bolí mě žaludek, motá se mi hlava… změna nálad extrém.
Ale také jsem vypozorovala dost zvláštní jev a to, že každý měsíc nějaký určitý den začínám mít hysterii a začnu měnit domácnost ( začnu vše přemisťovat, dělat nový pořádek, dělat organizaci v kuchyni) najednou začnu schovávat do šuplíku věci, co tam mám na daném místě klidně rok…
Chci mít všude lesk, čisto… ale nemám na to sílu. Pak bych všude pořizovala nové věci, nové úložné krabice, začnu vymýšlet kde co změnit. Kde co jak vytřídit, uvolnit místo.. miluju vyhazování a málo věci a do toho mě ale přepadají nápady na nové věci, byla bych schopná předělat obývák. Ale uvědomuji si, že je to zbytečný… že to máme nový a že to je fajn, ale v hlavě mám toto..
Docela mě to ničí a když mě to ovládne tak to stojí i dost peněz a pak mě to přestane bavit a začnu se toho zbavovat :( šilenost..

1pomnenka
31. led 2025

To nebude normální a dost tě to vyšťavuje.

autor
31. led 2025

Ano je to opravdu extrémně život ovlivňující. Mám pocit jako bych vše musela stihnout nakoupit s urovnat, zařídím v jeden týden a vše to honím.. to same se šatníkem, najednou začnu mít pocit že potřebuji skoro vše obměnit, že je to už staré. Že to tam mám dlouho.. občas mám takové nutkání s úklidem, ale to s prckem změnilo… ale zase s prckem se objevily tyto nutkavé nákupy, zařizování zařízeného a nutkání vše měnit. Je to otravné.. už i partner si toho všiml a já si jsem toho vědoma.. ale nějak nevím co s tím mohu dělat.. jak z toho ven, hormony musím mít úplně v háji, ale nemusí to být jen tim… zároveň odmítám brát antikoncepci atd..

habiba_ketta
31. led 2025

ADHD a hyperfokus?

cilkat
31. led 2025

Může to být opravdu nějaká vysoká citlivost na hormonální výkyvy. Ale obávám se, že to bude fakt spíš v úrovni regulace emocí, než že je opravdu špatně ten cyklus. I když nechat si udělat hormonální profil by možná něco ukázat mohlo. Nebo najet na něco typu kontryhelového čaje dlouhodobě, jestli si těo prostě zvykne - ale to může tay veškerý projev zvýraznit..
Další možnost je jít za psychologem, aby ti pomohl se naučit ty stavy zvládat.
Jít do umělé úpravy cyklu hormonální antikoncepsí si myslím, že tě může ještě víc rozházet, tam bych byla opravdu opatrná.

autor
31. led 2025

Přemýšlela jsem o ADHD, před dítětem jsem pozorovala OCD znaky jen v úklidu a nutkání mít vše pro “okolí” perfektní.. aby si o mě někdo něco neřekl. S narozením syna se toto potlačilo, nelze mít všude furt uklizeno, ale zvýraznilo se něco, co jsem nikdy neznala… jsem schopná moc utrácet a přitom mě to mrzí a ani netěší, ale mám pocit velké potřeby dané věci/ věcí… že je nutnost mít uspořádanou kuchyň , atd.. přitom přítel mi neustále říká, je tu čisto, uklizeno, žádnej bordel nevidím… ale já jo. Psychologa jsem zvažovala, ale vždy mě odradila představa častých návštev za nemalý peníz.

malytlustyhroch
31. led 2025

Mam to taky, ale v mensi mire. V maly mire je to uzitecny, nakupy a uklizeni mi proste jdou mnohem lip v druhy pulce cyklu. Normalne jsem nerozhodna a ne moc akcni, takze mne to pomaha 😁 aspon nekdy nakoupit nebo se pustit do takovych tech vetsich veci jako je spajz, strihani, presazovani atp. Jen uz vim, ze si nesmim vzit velke sousto, protoze jak prijde prvni den cyklu, tak to zas 3 tydny zustane rozdelane.
Myslim, ze se to brzy naucis ovladat ke svemu prospechu. Dobry jsou ruzne vychytavky jak odlozit rozhodnuti. Treba nakupovat/vyhazovat veci mimo jidlo jen 1x za mesic, v tvem pripade nejlip treba 9 den cyklu... V zachvatu hormonalni inspirace vymyslet zmeny (zmerit, nakreslit...), vybrat nakupy, vytridit satnik... a pak proste tyden az dva pockat a znovu se nad tim zamyslet. Abyste byly spokojene obe, ty predovulacni i ty poovulacni 🫂
A nebo si najit nejakeho PMS konicka, kde tu hormonalni vervu vyuzijes jinak nez predelavanim, vyhazovanim a nakupovanim. Me ted napadaji same blbosti, co asi nevyuzijes jako "opravit vsechny knizky a hracky" nebo "navarit jidlo do mrazaku na cely tyden" ale urcite vymyslis neco, co by ti sedlo a zaroven nezralo (moc) penize a davalo smysl.

autor
1. únor 2025

@malytlustyhroch tak to je šílený… nejsou na to nějaké bylinky. Na srovnání nebo alespoň trošku zklidnění PMS a hormonů? Dnes mám 4. Den MS a neustale chodim a někde něco přeměřuji. V kuchyni jsem se zbavila věci, uklidila jsem je do skříněk aby byla linka prazdnější.. umyla venkovní dveře a futra a v domě.. zvažuji nákup nové matrace malému do postýlky, nové oblečení na jaro malému, ale zase si říkám, že jaro je sice za dveřmi, ale ne tak blízko… že by mu to třeba nemuselo být.. a do toho , že potřebuji vyčistit matrace. Přijdu si jako blázen, pohlcená, šílená… už si přijdu blbě, opravdu… když mě partner několikrát denně vidí s metrem v ruce v různých místnostech. Ale říkám si, že mě dost ovlivňují i soc. sítě. Ty fotky, ideálních kuchyní, obývaků… jak mají všude naklizeno, nikde nic není vidět. Vše mají v šuplikách a vše má své místo. Stoji to strašné prachy… když začnu pomýšlet na to, abych vše uklidila do nějakých organizérů.