icon

Kolonoskopie bez bolesti. Jaké máte nedávné zkušenosti?

cekypetra
11. kvě 2023

Holky,

je tu nekdo, kdo v nedavne dobe prosel kolonoskopii? Ja byla pred 18 lety a bolest neskutecna. Ted me to ceka znovu a silene se bojim...

candat
11. kvě 2023

@cekypetra já před 2 měsíci a v pohodě. U nás píchají oblbovák, ale na mě nezabírá, tak jsem se koukala jak mám ty střeva čisté 😁. Manžel byl před 2 týdny, bez oblbováku a v pohodě. Pocit, jako když ti běhají větry v břiše 🙂

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@candat no mne oblbovak pred temi x lety taky nezabral a ani nevim, jestli by mi ho mohli pichnout, protoze kojim. Mne to bolelo prave hodne...mam za sebou 3 cisare a v brise srusty a normalne tu strachy brecim.

krasna_neznama86
11. kvě 2023

U nás to dělají i v analgosedaci, ale nevím, když kojis.

martulka88
11. kvě 2023

Chodím "pravidelně". Každý snáší bolest jinak. Když jsem byla poprvé, bez analgosedace (oblbovák), tak to bolelo jako... Naopak při poslední jsem dostala takovou dávku, že si nic nepamatuji. Je důležité poslouchat, co říká sestřička - pravidelně dýchat atd. Pokud tam jsou srůsty, zánět apod., tak je střevo citlivější. S oblbovákem myslím není dobré kojit několik hodin - bylo by dobré, kdyby sis zavolala na gastro a oni ti řeknou přesné instrukce. Jinak kološka lze provést i v CA, ale musí mít na to uzpůsobené prostředí - většinou je tato možnost v nemocnicích.

aduska17
11. kvě 2023

No mne to čekalo ale bohužel sem to nedala kvůli tomu že sem mnela vypít 4 litry roztoku ale ten sa nedal vůbec vypít to bylo něco hnus tak bohužel sem se musela objednat na CT břicha mám problémy ze žaludkem tak kvůli tomu ... Doufám že CT bude lepší jak kolonoskopie mám za sebou i gastro hodně sem sa bála ale dala sem si to s oblbovakem a vůbec sem nic nevnímala ....když máte niaky problémy ze žaludkem odporucam se objednat na CT

martulka88
11. kvě 2023

@aduska17 Oni předepisují nejčastěji fortrans, u kterého je velká pravděpodobnost, že je dotyčný vyčištěný. Já ho však nezvládám a nechávám si předepsat picoprep (chutná jako vitacit). Ale u něj je potřeba dodržet cca týdenní dietu, aby střeva byla dostatečně vyčištěná a zároveň, v den vyprazdňování, vypít alespoň 5l tekutin.

lv
11. kvě 2023

Byla jsem v lednu, poprve, oblbovak me uplne sjel, pospavala jsem, necitila vubec nic

helinkaaa
11. kvě 2023

chodím taky, cca 1x ročně a vždy se nechám uspat, za nervy, bolest a strach mi to nestojí

meyryen
11. kvě 2023

@cekypetra byla jsem před měsícem v analgosedaci, vše jsem prospala a všem můžu jen doporučit...za ten strach mi to nestalo ...

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@meyryen analgosedace je oblbovak, ne?

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@helinkaaa vy si o CA reknete a normalne vam ji daji? Je nutna hospitalizace?

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@lv zavidim 🙂

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@martulka88 dekuji

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@aduska17 ja potrebuji vysetrit tluste strevo.

candat
11. kvě 2023

@cekypetra nejlépe se informuj tam kde máš jít nebo koukni na stránky daného zařízení, na většině jsou instrukce a informace jak to u nich probíhá.
@aduska17 fortrans jsem měla poprvé, teď mi předepsal Eziclen u toho není třeba vypít tolik tekutin.

cekypetra
autor
11. kvě 2023

@candat urcite budu, kam pujdu se dozvim zitra. Kazdopasne dekuji.

krasna_neznama86
11. kvě 2023

@cekypetra klasický oblbovak to není, někde k tomu potřebuji anesteziologa.

meyryen
11. kvě 2023

@cekypetra není to klasický oblbovak, jsi pod maskou a celé to prospís. Je u toho anesteziolog a musíš mít předoperační vyšetření. Byla jsem v Iscare,naprosto skvělý přístup....čekala jsem na termín tedy 5 měsíců...

helinkaaa
12. kvě 2023

@cekypetra Já to mám tak, že mi to sám Dr navrhnul, že by to bylo lepší. Tenkrát řekl něco ve stylu že to tam mám úzké, ne tolik prostupné a když se člověk neuvolní zbytečně to bolí. Můj Dr je opravdu člověk na svém místě a díky němu jsem ,,v pohodě,, léčím se totiž s ulcerozní kolitidou.
Hospitalizace není nutná, dostanu picoprep ten před tím užívám, a většinou mám kološku na pátek, takže to mi během dopoledne provedou, pak dají cca na 2 hodiny dospat na pokoj a s doprovodem odcházím. Za mě nejlepší řešení akorát musí mít člověk předoperační vyšetření, jinak asi nic víc

cekypetra
autor
12. kvě 2023

@helinkaaa a chodite nekde v Praze?

anetka9876
13. kvě 2023

Byla jsem před 2 měsíci. Popravdě jsem byla přímo posr*** z tohoto vyšetření 2x jsem ho odmítla, ale pak už jsem musela. Musím říct nejhorší na tom bylo vypít roztok den před tim. Samotné vyšetření mi přišlo že trvalo snad 2 minuty,což prý trvalo mnohem déle 😂 dali mi oblbovak a bylo mi dobře nic jsem necítila a nic nebolelo. Já čekala na horor ale bála jsem se úplně zbytečně

helinkaaa
15. kvě 2023

@cekypetra ne jezdím do Olomouce