icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
19. srp 2020

@martiniquest nemas zac,ono to jde i jinak jak vidno,jen musi byt vule

babanci
19. srp 2020

Tak dneska píší, že Tunis jen s covidovým testem. Tak jsem zrušila předobjednanou Djerbu. Škoda. Mohla jsem pomoct svou troškou do cestovního ruchu.

marcicek84
19. srp 2020

@babanci to je mi lito,ale mohlo by se to jeste zmenit,ale taky muzou byt vysoke stormopoplatky pak...

babanci
19. srp 2020

@marcicek84 Mám dceru v cestovce. Teď je na mateřské, ale má tam pořád kamarádky. Tak, jestli to nebude povinné, můžu odletět ze dne na den. Nic není ztraceno. jednou jsem zaplatila v 13.00 a v 17. 00 odletěla.

marcicek84
19. srp 2020

@babanci nektere CK se ale vyjadruji,ze to neplati pro organizovane zajezdy,ale jen pro individualni turistiku,ale ano ano vyckala bych na posledni chvili,tady clovek nikdy nevi...koukni na novinky...

marcicek84
19. srp 2020

https://www.mix24.cz/rousky-budou-povinne-az-do... a je to tady rousky min.7 mesicu a ani to nemusi byt konec,jedine co nam pomuze normalne zit je ockovani???? Masakr...

odula
19. srp 2020

Videl jste někdo ? Já nemám čas, tak kdybyste někdo měl tak se těším na referát 🙂

https://www.televizeseznam.cz/video/kapitola/dr...

meesha
20. srp 2020

@odula tak pan Zaloudik je predevsim politik, byvaly clen KSČ, nyní ČSSD, senátor, není epidemiolog, ale pracoval jako chirurg a onkolog. dle ČTK byl vyhozen pro nadbytečnost, než se vrátil jako šéf onko ústavu. Můj soukromý názor: neprofiluje se mi jako člověk, který svá proháíšení bude zakládat na faktech, ale na populistických "kecech" (čuju za tím snahu se zviditelnit, jde spíš o politiku ne medicínu)

martiniquest
20. srp 2020

@meesha Vidis, ja mam zase informaci od kamaradky lekarky, ze Zaloudik neni zadny blbec a stoji nohama na zemi.

elencze
20. srp 2020

Jsou tady nějaké maminky batolat starších dvou let, které by se chtěly spojit do iniciativy posunout povinný věk pro nošení roušek? Třeba v Polsku musí mít roušky děti od čtyř let, v Německu od šesti let. Dvouleté, tříleté děti se rouškou více ohrožují než chrání. Nebudu to své dítě nutit nosit a zároveň ho nechci v zimě připravit o všechny herničky a kroužky. Najde se nás více?

odula
20. srp 2020

@meesha tak pan Zaloudik je predevsim onkolog. Jo, dostal vyhazov pro "nadbytecnost" a to zrovna jak na potvoru v dobe, kdy kandidoval do senatu, a kdy ciste nahodou kandidoval taky pan Juranek z ODS, a zrovna taky jak na potvoru kandidoval do senatu pan Vorlicek za top09 (kterej Zaloudika nahradil) :D proc asi. takze politika je svina no. Epidemiolog neni, ale to neni spousta lidi, kteri se k epidemii/pandemii vyjadruji. On je navic doktor a praktik, takze ma k tematu mozna vic co rict, nez spousta jinych "odborniku". mno, jestli je populista nedokazu rozklicovat. Ale pokud je, tak je tedy aspon konzistentni populista. Pokud jsem si stacila vsimnout, tak byl proti prilis striktnim opatrenim i ve chvili, kdy celej narod sil v panice rousky, a kdy tvrdit, ze opatreni jsou prilis striktni a panika prilis intenzivni, nebylo moc popularni (natoz populisticky). Coz by ho z populistickyho ranku diskvalifikovalo.

martiniquest
20. srp 2020

@odula Souhlasim. Ostatne, dobre vidime, co delaji nasi slavni epidemiologove - napriklad Prymula a Madar, ze. Zajimaji je akorat cisla a vubec nerikaji, ze je virus sice infekcnejsi, zato mene nebezpecny - coz treba vypichuje doktor Beran.

martiniquest
20. srp 2020

@elencze Usij sitovanou rousku, dokud je to mozne. Ja osobne jsem pro iniciativu smerem, aby byla rouska dobrovolna. Ale pokud se nekdo ujme alespon toho navyseni vekoveho limitu, podporim to

babanci
20. srp 2020

@elencze Já stojím jednoznačně na Tvojí straně a budu to taky podporovat. My máme 4 -letou,má z toho úplné trrauma. My jí do dávat nebudeme. Do obchodu s ní chodit nebudeme a do MHD taky ne. Tak zatím to jde. Až začnou blbnout,že i na ulici,odstěhují se na vesnickou chalupu.

martiniquest
20. srp 2020

@babanci Kde neni zalobce, neni soudce...venku si to na hubu nenasadim. Pokud budu upozornena policajtem, nasadim a zase sundam.

meesha
20. srp 2020

@martiniquest beran pro to nema zadna data. Jsou to jeho domnenky. I epidemiolog muze byt samoliby. To, ze jsme na tom pomerne dobre je zasluha prave tech zatracovanych epidemiologu (jakkoliv k nim mam nemale vyhrady). Kdybychom "konzistentne" ppstupovali dle zaloudika, tak jsme na tom velmi pravdepodobne jako v uk a jinde.

meesha
20. srp 2020

Pokud chcete argumentovat tim, jak operoval mnozstvim tezkych pripadu, tak to je hrani s cisly, to muze byt zpusobeno uplne jinymi faktory, neni dokazano, ze se jedna o nejakou slabsi mutaci. Kdyby mel pravdu, budu nadsena, ale obavam se, ze jedine, co vime, ze to proste nevime 🤔

martiniquest
20. srp 2020

@meesha Ano, byli bychom jinde. Pravdepodobne by tady par tydnu byl eror ve zdravotnictvi, a pote bychom se mnohem vice promorili. Nepopiratelny fakt je ten, ze se s daty o umrtich na covid ve svete silne manipuluje (uz se to i proflaklo), zde uz i nektere servery uvadeji vyhybave, ze umrelo xy s covidem, dale fakt, ze i pres tyto manipulace umrtnost u nas rapidne klesla a taky se mnohem vic mluvi o procentualnim narustu bezpriznakovych jedincu (ale to kdovi, mozna je to od zacatku stejne, jen uz media zjistila, ze neustale bububu uz nikoho neba, tak zacaly zverejnovat i protipolni stranku)

martiniquest
20. srp 2020

@meesha Mimochodem, vcera ve zpravach na CT1 byla reportaz o tom, ze covid mutuje a je infekcnejsi a zato mene nebezpecny. Cim vic se promorime, tim rychleji zmutuje - evidentne to jse v nas prospech. Akorat my jaksi nesledujeme nemocne, ale covid-pozitivni a to je zatraceny rozdil

meesha
20. srp 2020

@martiniquest vis co, potiz je prave v ton, ze my to nevime, muzeme jen predpokladat. A nikdo nevi ani to, zda ti "bezpriznakovi" nebudou mit trvale nasledky, ktere se projevi nasledne. Tech faktoru je more. Kde je pravda se ukaze, ale tady se do toho porad taha politika, a to je spatne. Ona jeste nikomu huba z rousky neupadla a pokud to muze zachranit byt jen par desitek zivotu, tak v tom nevidim problem. Ale tahke debata je jako klon debat ockovani. Lidi, kteri "studuji" polovedecka fakta, vynorivsi se bkrci z odborne verejnosti (paralelne strunecka, elekova a spol), pocit tech, co se "vzeprou" jaky jsou dobry, ze nejsou ty ovce. No, nejsou, nejsou stadni kooperujici typy, jsou to v naproste vetsine bezohledni individualisti "ja nechci, ja chci zit, ja chci dovolenou, ja se potim ja ja ja...)

martiniquest
20. srp 2020

@meesha Souhlasim s tebou az na jeden bod - rouska prokazatelne rade lidi zhorsuje nebo vytvari zdravotni problemy. Ja osobne jsem zdrava, ale na jaro, kdyz byly povinne i venku, me po dvouhodinove prochazce bolelo v krku a hlava. Nahoda, rikala jsem si - pokus jsem nekolikrat zopakovala (rouskam jsem v te dobe verila a videla v nich spasu), vzdy stejny vysledek. Koho jsem se ptala, potvrzoval mi to same. Bolesti hlavy mi popisovala i moje gynekolozka, velmi racionalni zena. Cetla jsem mnoho pribehu o zhorseni astmatu, vzniku dermatitidy a podobne. Pokud i pneumolog rika, ze je pro cloveka velmi nevhodne, aby predychaval rousku, nemam duvod si myslet a tvrdit opak. Takze ja nepopiram jejich potencialni prinos pri zpomaleni sireni covidu (pokud se pouzivaji spravne a predpokladam, ze vetsila lidi je spravne nepouziva - neznam vubec nikoho, kdo by rousku po 20 minutach menil), ale velmi me vytaci, ze maji prokazatelne negativni vliv na nase zdravi a presto je mame povinne nosit - s vedomim toho, ze si tim skodime. Jsem chytry a vzdelany clovek a toto proste odmitam. V medicine se vzdy vyhodnocuji pozitivni a negativni vlivy pouziteho leku/lecby/pomucky a tady k tomu nedoslo, presto je mame nosit x mesicu. A stejne tak i nase deti.

meesha
20. srp 2020

@martiniquest ale tak ty rousky jsou "odzkousene"treba ty zastupy lekaru, co v nich i 8, 12 hodin den co den operuji a pracuji maji zdravi v haji? Maji pri operaci mozku nedostatek kysliku? Verim, ze muzou byt vyjimky stejne jako nú u ockovani. Ale obecne se obavam , ze to je hodne o psychice, jde o zvyk, vtipne je, ze ty same rousky a respiratory se prodavaly pred koronou jako ochrana pro astmatiky a alergiky. A otazka je, zda stavet na stejnou roven par bedaru, opoceni, diskomfort, trosku ekzemu vs to, ze nekoho sejmu. Zejmena pokud se zda, ze zalezi na infekcni davce, tak to dava smysl. Byla bych pro: vydrzme to, budme ohleduplni, rozmysleme si, ktere veci jsou pro nas zbytne (oslavy, objimani, hody...), troska asketismu taky jeste nikoho nezabila.- naopak, at uz brzo muzeme zit zase "normalne" . A to proto, ze chceme, ne proto, ze nam to nekdo prikazal. A konec uz jsen zticha 😀

martiniquest
20. srp 2020

@meesha Videla jsi, jak maji lekari pri operacich rousku nasazenou? Maji povolenou spodni cast, takze ji maji pred pusou, aby pri mluveni neprskali do otevrene rany, ale zboku jim cirkuluje vzduch. Mam kamaradku anesteziolozku.
Mame na to jiny nazor. Ale ocenuji, ze vedes (na rozdil od mnohych) konstruktivni a slusnou diskuzi 😉 Ja jsem pro pouziti rousek u lidi vykazujicich znamky jakehokoli respiracniho onemocneni - pokud uz musi jit mezi lidi. A dal jsem pro je pouzuvat ve zdravotnickych zarizenich a domovech duchodcu (pro navstevniky)

meesha
20. srp 2020

@martiniquest napodobne ;)

S tema rouskama to je zajimave, nakonec proc ne, ono jde o to na sebe neprskat 🙂 lepsi tak nez nic. To utesneni ma zrejme spis vyznam v druhem smeru - jako ochrana (jakoze i ta bavlna nebo jednorazovka par procent zachyti, i v tom to ma smysl).

Tak zdravim a hlavne vsem hodne zdravi, at s nebo bez 😂

marulu
20. srp 2020

@meesha díky za tvé příspěvky, úplně mi mluvíš z duše, vidím to stejně a taky mi hrozně vadí politizace roušek....bohužel tady většina přispěvatelek na ohleduplnost a zodpovědnost vůbec neslyší, myslí si, že o koronaviru i zkouškách ví vše a hrnou si jen vlastní "Já a moje práva".🙁

marcicek84
20. srp 2020

@marulu no a rpusky uz odvolavaji,co si z toho vzit?kdyby to bylo nutne a treba tak neodvolaji nic,takze to jsksi o pravech bylo

marulu
20. srp 2020

@martiniquest nevím kolikrát v životě jsi byla na operačním sále, ale věř tomu, že operatéři mají roušku dobře utěsněnou (nebo alespoň většina), jestli je totiž něco jejich strašák, tak to jsou infekční komplikace. Nekteří anesteziologové si dovolí trochu rozvolnit, ale ti většinou sedí aspoň ty 2 metry od operačního pole, takže psát tu, že i na sálech mají roušky "halabala" je blbost.

autor
20. srp 2020

Milé dámy, po delší době sem píšu... Jen menší info. Jak jsem psala, že znám lidi, co prošli Covidem, tak pokud si pamatujete, tak jsem psala i o manželském páru, co to měl hned ze startu, jak to u nás začalo. Neměli zápal plic, průběh nic moc, ale na nemocnici to nebylo. Teď po x měsících se ukázalo, že jim to zlikvidovalo docela pěkně plíce a jednomu napadlo i srdce, které teď funguje jen z 50%. Takže jen pro info... Zajímalo by mě, co ti další, co to prodělali, o kterých jsem psala... Budu se ptát, pokud něco zjistím, dám vědět. Ale tohle info dnes ke mě dorazilo a byla jsem z toho jako opatřena.

marcicek84
20. srp 2020

Anonymni takze maji trvale nasledky,nebo se stale leci???

Strana