Myslíte, že se nám změní život?

shaun40
18. bře 2020

Ahoj všem zakládam diskuzi .Zajímalo by mě co si myslíte jake změny budou v republice po odeznění viru?Momentálne mám obavu že nebudu mít práci .Pracuji v automobilovém průmyslu.Myslíte že to tu bude horší nebo lepší. Nemyslím jenom práci.Ale i vztahy ,školy atd.

urtica
18. bře 2020

Určitě se změní - otázka je jak moc, do jaké míry - což se odvíjí od toho, jak dlouho bude současná situace trvat - zda tři měsíce (nejoptimističtější prognózy) nebo dva roky (nejpesimističtější). Strach o práci se dotkne takřka každého.
Nicméně osobně věřím tomu, že současná situace bude mít i pozitivní dopady - zjistili jsme, jak velmi křehké jsou naše jistoty a jak naivní je pocit nedotknutelnosti. Možná nás to naučí žít přítomným okamžikem a vážit si toho co máme - nebrat to jako samozřejmost. Máme možnost nemyslet jen na sebe, učit se solidaritě, sounáležitosti. Nutí nás to trávit mnohem víc času sami s sebou a se svou rodinou, je tu prostor pro sebereflexi, ponoření se do sebe bez toho, že by člověk nepříjemné pocity utlumoval nějakou vnější činností. Bude to těžké, ale nemusí nás to nutně srazit, mohlo by nás to ve výsledku i pozvednout.

not_blond
18. bře 2020

Nemyslím si, že to bude lepší. Měli jsme se hodně dobře, ekonomika šlapala, nezaměstnanost mizivá, to teď určitě bude jinak. A co se týče nějakého uvědomnění si pravých hodnot apod, k tomu jsem dost skeptická. Kdo tohle nechápal předtím, neprozře ani po tomhle. Lidi k sobě nebudou mít k sobě blíž, spíš naopak. Je těžké se stmelit, když musíte mít od člověka odstup 4 metry a lidi na sebe hází vinnu, kdo koho nakazil..... Politice příliš nerozumím, ale myslím, že tyhle krizové situace nejsou zrovna příznivé pro demokracii. Takže bych se nedivila, kdyby se k moci dostali autoritáři, EU se rozpadla a země opět uzavřely své hranice.....

eithelwing
18. bře 2020

Nedokážu změny posoudit reálně, jde spíš o mé přání a obavy. Určitě to vidím na ekonomický propad, jak velký, to se ještě ukáže.
Doufám, že lidé začnou být zodpovědnější vůči svému zdraví a vůči svému okolí. Že se třeba roušky stanou běžnou záležitostí v chřipkové epidemii.
Myslím si, že lidé budou opatrnější, budou se více bát nemocí. Nejsem si jistá, jestli to šílený turismus zastaví. Cestování je hezká věc, na druhou stranu konzumní turismus je pro svět docela děs. Ale právě toto odvětví to odnese asi nejvíc po ekonomické stránce.
Ale třeba si všichni zase začneme považovat toho, co není samozřejmost - zdraví a blízkost dobrých lidí.

lucie_j
18. bře 2020

Kromě toho, co bylo řečeno, to budou velké zdravotní problémy u spousty lidí. Díky zkušeným operacím a prevenci se spoustě lidí velmi zhorší zdravotní problémy nebo se včas neodhalí nádory a další závažná onemocnění.

urtica
18. bře 2020

@not_blond Po vnější stránce (ekonomika) bude nepochybně hůř, politicky to může skutečně vést k omezení demokracie. Na druhou stranu - je otázka, zda je fungování v rámci EU žádoucí a zda by nakonec nebyla větší soběstačnost jednotlivých států přínosem. Přerod bude ovšem bolestivý a ano, budeme se muset pravděpodobně velmi velmi uskromnit.
Pozitivní změna může být niternější - každá krize v sobě skrývá potenciál. To se netýká jen společenských krizí, ale většina lidí, kteří si prošli nějakou osobní krizí - těžká nemoc, rozvod, handicap - o tom ví své. Jedna možnost je nechat se zlomit, druhá přijmout to jako výzvu. Pak už je na každém jednotlivci, jak té situace využije. Je to konfrontace s vlastním stínem a se smrtí. Šestina lidstva hladoví ,780 mil. lidí nemá přístup k pitné vodě, nemluvě o porušování lidských práv, o nedostupnosti lék. péče...i přes tuto situaci jsme na tom ve srovnání se zbytkem světa pořád docela dobře.

petramana
18. bře 2020

vubec nevim k cemu ta EU je!!!v teto situaci o ni vubec neni slyset, kazdy stat se stara sam 🤔

areh
18. bře 2020

Krom zmíněného si myslím, že by to mohlo pozitivně zapůsobit například na zapojení výpočetní techniky ve školství. Zavedení více home office ve firmách a podobně. (třeba aspoň něco pozitivního 🙂)

odula
18. bře 2020

@petramana naopak. v ramci EU je mnohem jednodussi koordinovat prevoz / rozvoz zbozi i treba ochrannych pomucek. To ze si to kazdy stat dela , v ramci zavadeni opatreni, z velke miry jak chce, je taky jedine dobre. Zavisi to totiz na konkretni situaci v jednotlivych statech. Nedovedu si predstavit, jak by EU zavadela opatreni plosne? Nebo by se musel porad nekdo v Bruselu schazet, slozite vyhodnocovat v jednotlivych statech situaci a pak tam vynucovat opatreni? Fujky tedy.

muchomuurka
18. bře 2020

@shaun40 To propouštění teďka bude šílený, já si vůbec nedokážu zatím představit ty následky.🙈

kometkak
18. bře 2020

Klidně 30% lidí může mít problém s prací, hodně lidí naprosto zkrachovat.. sebevraždy a deprese. Lidi co měli majetky o ně během pár měsíců příjdou, budou propouštět své lidi, kteří mají hypotéky a nebudou je moct splácet a budou se muset vystěhovat. I kdyby to trvalo měsíc, tak to je jeden velký ekonomický průser v mnoha odvětvích a ty jsou obvykle propojené s dalšími. Pár procent lidí na tom ale zase nabouchají velké peníze. Obecne ale lidi budou šetřit a nebudou nakupovat.. Myslím že pozitivum bude ve školství. Současný stav se mi absolutně nelíbí. Zastavilo se v roce tak 1960. Biflování informací, znechucené děti už v první třídě, postihy za neplnění úkolů, stres, přehlcené děti, odsezení si tolika set hodin v lavici, jede se na výkon a memorování, jiné důležité hodnoty jsou zanedbávané, vychovávají poslušné ovce. Lidi zjistí, že vzdělávat lze i jinak. Je možné použít spoustu moderních technologií. Děti nemusí být od rána do večera zavření ve vězení zvaném škola. Kolik % dětí tam chce chodit? Nebo by dobrovolně chodila. Nucení k učení formou trestů (špatných známek atd.) je naprosto mimo. Aby učení mělo efekt, musí to byt dobrovolné učení, ne nátlak.. I kdyby školy zavřely na 5 let, tak by se nic tak hrozného nestalo 🙂

cuuza
18. bře 2020

Za mě to bude malá revoluce. Ať už návrat ke kořenům (lidi berou do ruky jehly, vařečky atd), tak naopak využívání pro někoho běžných věcí ( HO, online vzdělávání). Co se týká ekonomiky, tam záleží, jak dlouho to bude trvat, na druhou stranu budeme v tom všichni málokomu se to vyhne...

zuzineckah
18. bře 2020

@odula já s tebou částečně souhlasím, na druhou stranu osobně si myslím, že při této krizi EU totálně vybouchla. Koordinovat si věci musí každý stát sám podle situace, ovšem s těmi pomůckami nedokázala pomoct absolutně vůbec. Jen doufám, že bude akčnější při zotavování se z korony, protože ty ekonomické dopady budou obrovské, troufám si hádat.

Zakladatelko, zrovna o automobilové odvětví bych se nebála. To má za jedno ohromné rezervy, za druhé bude při restartu ekonomik potřeba. Osobně moc doufám, že se turismus postaví na nohy a cestovat se bude, lidé nezanevřou, protože z toho žije ohromné množství firem, tedy rodin... Trvalý pokles by zabil gastronomii, hotelierství a dalších x návazných odvětví.

lolam10
18. bře 2020

Jak se bude mit republika neovlivnite,zkuste se tim ted netrapit.co bude to bude a ted je potreba prezit to co se deje a ne si jeste zatezovat hlavu vic nez je nutne

shaun40
autor
18. bře 2020

@zuzineckah Děkuji za povzbuzení. Já kdybych přišla o práci tak to bych nezvládla. Myslím finančne.Ale zas naopak doufám že se otevřou konečne dveře v práci maminkám s dětmi. Že podnikatele zjistili že spousta dokáže pracovat i z domova.No každopádně ta škola on line se mi nezamlouvá nevím jestli jsme dobře naučení. Nevím nějak v tom tápu.

babanci
20. bře 2020

Určitě se změní podstatně. Řadu lidí to ekonomicky zničí. A u mě osobně to změnilo názor na některé lidi. Uvedu příklad: 30 let nakupuju látky u jedné paní. Když mi umřela dcera,řekla mi,že smrt patří k životu,že nemoci jsou a budou a je třeba to přijmout. Teď,když hrozí něco i jí a já u ní byla koupit materiál na roušky,byla tak hysterická,že když se mi při placení posunul šátek přes nos / rouška nebyla ještě povinná a teprve jsem si byla pro materiál/,zaječela na mě....nepřibližujte se. Nikdy už k ní nakupovat nepůjdu.

te_reza
20. bře 2020

Bojím se ekonomiky, teprve teď si myslím, že si lidi uvědomí, jak dobře jsme se měli. Bojím se, že se bude prudce zdražovat, vč daní, leč platy neporostou. Že nebude jednoduchý jen tak něco sehnat.
Taky že až to pomine, i tak se budou lidi bát kontaktu. Jako teď představa, že jsem v létě na koupališti.... 🙍‍♀️

babanci
20. bře 2020

@te_reza Jo,ztráta kontaktů. To máš pravdu. Já včera ušila roušky dceři a musela jsem je pověsit na strom,kde si je ona převzala bezkontaktně. Zamávala mi a já pak půl hodiny brečela. Jsem tak psychicky zničená,že mi manžel koupil coverlock, po kterém už rok toužím. Abych šila a zababila se.

myrha
21. bře 2020

@kometkak můj syn je prvňáček a první dny plakal, že nemůže do školy, teď už jen nadává, že nenávidí Babiše, vládu a škorona virus.... Je to jen o lidech... Měli jsme celkem štěstí na učitelku, ty povinnisti co má jsou vzhledem k první třídě zanedbatelné. Ale taky je třeba, svy my řidiče jsme to všechno brali tak nějak s nadhledem a nechtěli, aby děti byli perfektní.

myrha
21. bře 2020

Tak svět už se změnil, jak moc to se bude ukazovat následující možná i roky. Ekonomická krize bude, koronavirus taky bude, jen už z něj bude normální viróza a krize ve zdravotnictví taky bude. Už jen pořadníky, už teď tak dlouhé... Teď jsou zdánlivě peníze na všechno, ale za půl roku, budou ty peníze chybět, a klidně v tom zdravotnictví.... Na důchody, na sociální služby. Navíc takovéhle nestandardní nskladání s trhem bude mít velké dopady na ceny a hodnotu peněz vůbec. Což ovlivní chod firem daleko vice6, než měsíc nečinnosti.
Osobně si myslím, že tak jak se změnila vnímání bezpečnosti v letecké dopravě, budou teď změny ve zdravotnictví, když už bude tolik těch respiratorů, budou povinné. Lide si zvyknou i omezení svobody a je možné, že už se to nikdy neuvolní, tam kde to bylo. Kdyby to přineslo aspoň to, že lidé si uvědomí, že viróza (jak@koliv) je nemoc a je normální izolovat se od jiných a vyležet to. Nikoliv zamaskovat příznaky a jít do práce. Byla bych mile překvapená. Ale bojím se, že se to nestane. A že se přiblížíme rodině atd tomu nevěřím. Vztahy v rodině buď fungují nebo ne. Zamknutím lidí mezi 4 zdmi se vztahy jedině zhorší.

myrha
21. bře 2020

Na druhou strsnu svět se vlastně mění neustále střídá se jen období relativního klidu s obdobími nějaké většího impulsu. Myslím, že naše mikro životy budou stejně šťastné nebo nešťastné. I v blahobytu člověk může přijít o všechno během vteřiny. Například šance, že se můj muž vybourá, když v noci řídí, se teď snížila na minimum. Dějiny se tvoří, ale životy se žijou, za války, za revoluce. A venku sněží i když má být jaro. Mám kde bydket, nám 2 zdravé děti, mám čím topit a mám vo jist. A budoucnost, bude. Co přinese, s tím si poradíme, až to prijde.

nazka
21. bře 2020

@urtica napsala jsi to moc hezky

bonavoxa
21. bře 2020

Koronavirus je jen špička ledovce. Tohle je jen bitva ve válce dobra a zla. A teď se vybalancuje, kterou stranu barikády si kdo zvolil. Věřím, že se to každého dotýká jinak, někdo zůstal jen u toho materiálna a snaží se udržet iluzi ,,normálního" života, někdo jde až na hlubinu duše a snaží se se opravdově obrátit. Je tu velká solidarita, ale i ignoranství. Prám se, co tahle situace znamená pro mne, pro moje nejbližší a co mohu udělat nejlepšího. Hlavně pracuji s těmi emocemi, kdy jako máma malých dětí, se musím omezovat už roky, a stále jsou kolem strašní frajeři, kteří museli někam jet, kteří si myslí, že jsou nesmrtelní. Nechci se zatěžovat nějakou negativitou, v mojí moci je jen tu emoci nechat jít a poslat ji výš, nechat ji utopit v milosrdenství, kterého člověk sám není schopný. Vždy tu bude někdo nevinný, kdo to ,,odnese", vždy tu bude někdo, kdo bude mít štěstí, nezávisle na ničem lidsky logickém.
Někdo se bojí o holou existenci, někdo už přemýšlí, jak to roztočí ještě víc, až se to přežene.

kacenka115
21. bře 2020

@shaun40 no podnikatelé... Je fajn jestli těm větším něco dojde, ale většinu malých to položí. :( Jen doufám, že móda nakupovat regionálně, smysluplně, kvalitně, právě u těch malých podniků se ještě víc rozšíří. Protože ekonomický dopad bude šílený. Z hlediska zdravotnictví nemohu posoudit. Vztahy kdo neudržoval, logicky teď izolací moc netrpí a ti co udržují, se snaží i teď aspoň online, takže v tom až tak šílený rozdíl nevidím. Nejhůř jsou na tom asi rodičky, porod a pobyt bez chlapa, málokdo asi doběhne během šestinedělí s něčím vypomoct. Aktuálně vím o těhulích, co jsou bez UTZ, screeningů.... Netuší zda nosí zdravé dítě nebo je něco špatně. A senioři ti bývají hodně sami obecně a teď to pro ně musí být rána, protože teď za jimi nesmí nikdo. Myslím, že se to na nich hodně podepíše.

odula
21. bře 2020

@myrha tohle si normálně napíšu do deníčku ;) ne fakt, moc pěkný 👍

odula
21. bře 2020

@bonavoxa me jenom dneska došlo, jak nejistý jsou naše "jistoty". Vždycky jsem si říkala, například, ze žijeme v zemi, kde i v případě nemoci se nám dostane pomoc díky fungujícímu zdravotnímu systému. I když se něco pos... Tak máme kam jít. A ejhle.... Včera tu odmítli ošetřit chlapečka na pohotovosti (vlastně několika pohotovostech) protože nestíhají. Naštěstí to nebylo nic vážného, chlapeček je v domácí péči. Ale -neměl "odpovídající " příznaky takže smolík. 🤷 Najednou člověk zjistí jak ty jistoty jsou vlastně křehký. Jestli vůbec vlastně nějaký jsou.

bonavoxa
21. bře 2020

@odula Právě doufám, že se dopracujeme k nějaké pokoře, ale tak osobně je mi jasné, že je hodně jedinců, kteří už to mají přetočené hodně...a prostě nevidí, neslyší, nepůsobí to na ně. To je právě individuální boj. Spoléhat na lidi, to je strašně křehká ,,jistota". I teď se to rozděluje na různé skupinky, které ,,nevidí za roh" a bojují za úplné nesmysly. Nějak si dokážu představit, co všechno ještě může nastat...a jen prosím, ať vidím aspoň na jeden krok dopředu.

shaun40
autor
23. bře 2020

@kacenka115 Tak to je šílenství. To jsem vůbec nevěděla že těhotnými nedělají ultrazvuk.Pamatuji si jak jsem čekala na to až mi pokaždé řeknou že je miminko v pořádku. No je to stresující situace.

shaun40
autor
23. bře 2020

@bonavoxa No to souhlasím .Před pár dny jsem si poslechla dva pány a bavili jse o tom že to bude super kšeft .Lidi upadnou do exekuci a oni budou levně skupovat na dražbách nemovitosti. No bylo mi z nich špatne.Říkala jsem si kde berou jistotu že neskonči na plícni ventilaci.Pochopila jsem že někteří si myslí že jsou nedotknutelní bez pokory a citu. A to z nich udělali peníze.

shaun40
autor
23. bře 2020

@te_reza Toho zdražování se taky bojím.Myslím si že tu stagnaci ekonomiky zaplatíme z vlastních kapes.

shaun40
autor
23. bře 2020

@babanci Já bych se na ni nezlobila.Někdy má člověk v sobe obrovský strach .A ten z něho dělá zoufalce.