icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marulu
20. srp 2020

@marcicek84 co si z toho vzít? Asi to, že je A.B. populista, který pro pár hlasů udělá cokoliv. Teď vypadá jako ochranitel lidských a lidi mu to evidentně žerou. Epidemiologové chtěli jet na jistotu, to bylo jasné z data 1.9., takhle se bude zavádět, až budou velké nárůsty- a věř tomu, že bych ráda věřila tomu, že nebudou.....ale obávám se, že to tak nebude. Čas ukáže.

marulu
20. srp 2020

Anonymní ano, to je přesně to, že o tom viru víme pramálo a proto je opatrnost stále na místě. Možná jsou tito dva jen špička ledovce, ale kdo ví.

marcicek84
21. srp 2020

@marulu nezlob se na me,ale jaka jistota?To,ze se to zrusilo na chodbach skol mi prijde normalni,i ty obchody a kadernice,pokud neprobiha komunitni prenos k cemu to melo byt? Decka se michaji v TV,na jazyky apod. a tam by to nebylo,ale pri ceste na zachod a do jidelny sup rousky...taky se bili v prsa,ze semafor a opatreni vubec na nej navazane nebylo,jen to tak chtel Madar,takze ne a co se tyce A.B. Normalne smyslejici clovek mu toto nemuze zrat. Bohuzel pro nas v CR prevladaji masy lidi,kteri toto neresi...Bezpriznakovi a poskozene organy to je otazka,zda to je trvale ci docasne,i chripka muze sednout na srdce,ale pokud vim,byva to docasne...

martiniquest
21. srp 2020

Ty trvale nasledky by mely byt zkoumany, davany do kontextu a meli bychom o nich byt informovani. Protoze na jednu stranu to muze byt opravdu v prime souvislosti s covidem, taky to muze byt v souvislosti s konkretnim kmenem covidu a jak vime, ten mutuje a je momentalne vice infekcni a mene nebezpecny. Dale je taky potreba si uvedomit, ze i obycejna angina muze mit celozivotni dopady. Pokud neni poradne preleceny Streptokok, pak napada srdce nebo ledviny (ted si to z hlavy nepamatuju) - a urcite to neni jedina nemoc. Takze dobre o tom tom vedet, ale urcite to neni duvod k panice a hysterii. Za me stale plati - starejme se o sva tela co nejlepe, aby byla odolna vuci nemocem obecne

alcar
21. srp 2020

@marulu ty jsi tragéd, ty budes ostrazita a furt to tu psat, dokud na svete nevymre posledni molekula koronaviru. Musim te ubezpecit, ze nevymre. Budes muset byt ostrazita az do konce zivota. Radsi bych byla ostrazitejsi napr. pred carcinomem prsu nez pred covidem.
Ale tvuj zpusob psani mi pripomina presne to, jak pisou media...hlavne Novinky.cz. 😁

alcar
21. srp 2020

Anonym: dekujeme za info, ale pro cloveka se zdravotnickym vzdelanim jsou tyto informace ne zcela jasne. Jedna se o respiracni virus, takze nalez na plicich muze pretrvavat dlouho. Ale cetla jsem rozhovor s nejakym plicnim lekarem... plice maji dobrou schopnost regenerace, takze “trvale” nasledky nebudou ve vetsine pripadu trvale. Dokonce ani u pana taxikare, ktery mel plice naprosto v haji nemusi byt poskozeni na dozivoti. Pokud prodela clovek klasicky zapal plic (zpusobeny pneumokoky), tak tam take muze dlouho ten nalez pretrvavat. Ja loni v srpnu prodelala zanet plic a jeste po ctyrech mesicich jsem mela priznaky podobne astmatu a brala leky.
A ze srdce pracuje na 50% je take takovy neuplny udaj. Je to nalez z echokardiografie? Nebo ma i aktualne nejake doprovodne priznaky a problemy? Tohle vse jsou podstatne informace, ktere to treba uvedou na pravou miru a nebudou desit. 😁

marulu
21. srp 2020

@alcar Možná tu píšu opakovaně, co si myslím, ale vždy v reakci na sobecké přístupy těch z vás, které se prostě neomezí ani v drobnostech. A srovnávat karcinom prsu s covidem je zcela mimo mísu. Na karcinom prsu sice zemřeš mnohem pravděpodobněji než na covid, ale nechytneš ho třeba v tramvaji a nerozneseš ho na x dalšich lidí. Jinak na novinky.cz jsou tu jiní experti 😀

ilonne
21. srp 2020

@alcar Zase na druhou stranu, kde bereš jistotu, že názory a odborníci, ke kterým se přiklánís ty, jsou jediné správne? Jestli ona spíš pravda nebude někde uprostřed.

marulu
21. srp 2020

@ilonne i já si myslím, že je pravda někde uprostřed a jen poukazuju na to, že prijmout levná reseni, která nezastaví ekonomiku je účelné, čímž neříkám, že to má být zrovna 1.9., to je trochu vtipné, i když chápu obavy epidemiologů s blížícím se začátkem školy. Mě vytáčí to, jak každej všechno ví a všemu rozumí a pak taky politizace rousek atd.

meesha
21. srp 2020

@alcar tak jestli se to k tobe jeste nedostalo, tak zpusobuje fibrozu plic, coz neni stav zcela vratny. V usa jsrm zaznamenala, ze i transplantovali plice po koronacovi. Maji tam pomerne dost velky vzorek lidi, ze, a rostou jim tam pripady u mladych lidi treba s neurologickymi nasledky, nespavost, tezke bolesti hlavy, piskani v usich, slabost v koncetinach apod. Neobvykle se zvyysuje pravdepodobnost cevni prihody v nasledujicich mesicich i u "bezpriznakkvych" , zda se ze muze ovlivnit i plodnost u muzu. Nekteri vedci maji za to, ze se jedna spise o vaskularni nez primarne ciste respiracni onemocneni. Vazeni, my vime i po pul roce uplny prd.
Ad srovnani se streptokokem - je treba jej radne zalecit, je to resitelne. Tohle nenabizi ani minimalni moznost prubeh ovlivnit.

autor
21. srp 2020

@marcicek84 to nevím, aktuálně to tak je. Co bude, se neví. Doktor jim řekl, že se ukázalo, že to často napadá orgány a že to má fatální následky a že se stále zkoumá, co to všechno napadá...
@martiniquest já nechci vyvolávat paniku ani hysterii, jen dávám info k tomu, co jsem psala před tím 😉
@alcar tak bylo mi řečeno, že přímo při Covidu plíce napadnuty nebyly, žáden zápal plic, nic. Postupně se to nějak stalo a chytlo to plíce, přesné info nemám, říkal mi to manžel, takže vím jen to, co mi řekl, kdybych přímo mluvila s jeho kolegou, tak Ti odpovím asi na vše. Srdce bylo nějak speciálně zkoumané. Z toho, co jsem pochopila, tak byli na vyšetření právě protože prodělali Covid a i když už to je od března dost dlouho, stále jim není dobře. Nic méně celá rodina je z toho tam v šoku, takže to asi bude něco víc než klasické následky nemoci. Ale ano, souhlasím, neléčená angína nebo chřipka mají taky někdy brutální následky. Dokonce jeden kolega mojí mamky přecházel nemoci jednu za druhou, to mu sedlo na srdce a jednoho dne ho nečekaně vynesli z práce nohama napřed. Byl mladý nikdo to nečekal, pitva ukázala, že to byl důsledek přecházení nemoci, že mu to zlikvidovalo srdce. O tom žádná... Jen jsem dala info o tom, jak se daří těm, co to prodělali na začátku 😉

alcar
21. srp 2020

@ilonne tak jsem precetla asi prvni tri otazky z rozhovoru s timto vedcem a u tohodle jsem skoncila. To se fakt neda cist... 🙈😂 Jestli povazuje Darkov za “dozvuk”, tak to je vtip tydne jeste vetsi, nez rousky od 1.9. 00:01. Ten jeho dozvuk se prave vymytit nepodarilo. 😃
“Bohužel čísla porostou, pokud se nic nebude proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 dělat. Česká republika se všemi opatřeními trvajícími od března zbavila koronaviru, bylo tu bezpečno. Darkov a sem tam nějaké ohnisko v rámci naší republiky byly takové dozvuky, které by se podařilo vymýtit a Česko zbavit koronaviru definitivně. Otevřením hranic a umožněním zavlečení infekce zpátky jsme umožnili další šíření koronaviru v ČR. A tím neříkám, že měly zůstat hranice zavřené, prostě konstatuji, jaká je skutečnost. V srpnu bychom se jinak definitivně koronavirů zbavili, jak jsem v březnu předpovídal.”.

alcar
21. srp 2020

@marulu hele, bud si klidne pripos..., ale je ti to k prdu. To uz budes furt. Vezmi v potaz, ze ten virus tu uz bude naporad. Nic vic, nic min. Zkus posilit imunitu a nespolehej na to, ze te ochrani “drobnost” jako je rouska od souseda.

ilonne
21. srp 2020

@alcar Já bych ti doporučovala pokračovat dál, alespoň k té pasazi o omezení osobní svobody a těch řecech, že ti lidé by stejně zemřeli. Krásné vystihl sobeckost rady zdejších názoru.... Ale chápu, že komu se líbí názory opačného tábora, tento rozvohor okamžitě zvrhne. Já neříkám, že má pravdu úplně ve všem, jen poukazuji, že existují i názory jinych odborníků, než těch z Reflexu.

alcar
21. srp 2020

@ilonne ja se za to, ze uz jsem v teto kauze po pul roce, kdy se nic zavratneho nedeje, sobecka vubec nestydim. Mame tady plno moznosti osobni ochrany, ale nekteri lidi porad zaslepene a sobecky chteji po jinych, aby je chranili. 90% naroda rousky nechce a nechteji ten covid vubec resit, nechteji o nem nic cist, nechteji slyset nadavky v obchode, ze maji rousku blbe atd. Jedine na co maji “nejspis” pravo je jejich osobni nazor, ktery si muzou psat, kde chteji. Zatim se techto 90% lidi podrizuje zbylym 10% a narizenim vlady. Tak vo co go... A na vlastnim usudku a vlastni zodpovednosti nevidim nic spatneho.

ilonne
21. srp 2020

@alcar Já sice také nejsem pro bezhlave nošení rousek úplně všude, nicméně si nedovolím tvrdit, že je proti tomu 90% lidi. A pořád jsou místa, kde mají roušky své opodstatnění.
A názory typu "ten měl diabetes, vysoký tlak, byl starý atd.. a umřel by stejně" sobecké jsou. Také by tady ten člověk mohl být ještě dalších X let. Tyto názory degraduje hodnotu lidského života.

meesha
21. srp 2020

@alcar prosím tě, můžeš mi osvětlit, proč systematicky ponižuješ a vysmíváš se každému, kdo odmítá ten virus ignorovat a chce aspoň těmi prostředky co má ochránit sebe a své blízké? To je sebeobrana nebo buranství nebo nezralost? Marulu nerekla nic osocujiciho ani urazejiciho.
Tyhle zakazy a prikazy se do jiste miry zavadi prave kvuli takovym lidem, protoze ono nestaci rict: "neprskejte na sebe, to se nedela". Vidim to kolem sebe: sundaly se rousky a lidi zase zacali kaslat s nezakrytou pusou pred sebe. A jsou nejchatrejsi na celem svet.

babanci
21. srp 2020

Ony absurdity nejsou jen u nás I jinde jsou cáklí. 😀Večer vyjíždíme busem do Itálie. Celou cestu normálně a na území Itálie si máme nasadit v tom autobuse roušky. 😀😀😀

ilonne
21. srp 2020

@babanci Však tam jezdit nemusíte. Je to jednodušší než si pořád stěžovat.

babanci
21. srp 2020

@ilonne Oni to napsali teď a jedeme za 5 hodin. Celá rodina s vnoučaty. Takže kvůli dětem to neodpískáme.

ilonne
21. srp 2020

@babanci Tak ono se to dalo cekat podle těch dlouhodobějších přírůstku. Já moc nechápu tu "touhu" by za každou cenu u moře. Také jsem chtěla s dcerou letět, ale rozum zvítězil.

babanci
21. srp 2020

@ilonne A já si nestěžuju. Jen to konstatuju,že lidi blbnou všude. Vzhledem k tomu,že vím,jak to vypadá v autobuse po x hodinách noční jízdy. Každý si přikryje hlavu šátkem a chrní dál.😀

babanci
21. srp 2020

@ilonne U mě v tomhle rozum nezvítězí. K moři pojedu, i kdyby se svět úplně pomátl. Je to jediné místo,kde jsem opravdu šťastná. O zdravotních benefitech ani nemluvím. Taky na jednom mořském břehu žije moje dcera s rodinou,tak je přirozené,že je chci přimáčknout k hrudi. 😀

marulu
21. srp 2020

@alcar hele, já nejsem pripos......, já si žiju skoro stejným životem jako předtím a byla bych ráda, aby to tak zůstalo. S tebou se ale nedá rozumně diskutovat, všechno hned shodis, všechno víš nejlíp, máš přeci to zdravotnické vzdělání. Kdokoliv má jiný bazor než ta,tak je mimo, bojí se,atd. Že by mě rouska ochránila si nemyslím.....ale to víš, tak inteligentni jako ty nejsem 😃.

meesha
21. srp 2020

@babanci kdybys prozila to, co na zacatku italove, tak co by sis myslela o cloveku, ktery by tvrdik, ze jsi cakla? Kdo z nas zazil kolony s mrtvymi-blizkymi, kteri odesli osamoceni pote, co se preplnily hrbitovy apod

marulu
21. srp 2020

@babanci je jasné, že po x hodinách v autobuse si nasadit roušku na poslední 2 hodiny je blbost, ale zárověň je jasné že musíš respektovat narizeni dane země, přestože si o nich můžeš myslet cokoliv. Tak nám napiš, jak se k tomu všemu stavi tvá dcera, když žije v Itálii a prožila opravdovou karanténu.

babanci
21. srp 2020

@marulu Moje dcera je nyní v Itálii měsíc na dovolené. Nornálně žije na jiném konci světa. Ale moje učitelka italštiny tvrdí,že to tam,odkud ona pochází /nevím pŕesně odkud/ nebylo tak, jak se tady prezentovalo.

babanci
21. srp 2020

Říká,že mají hodně starých lidí a zdravotnictví,zvlášť na jihu,stojí za prd.

Strana