Letní angína podruhé. Máte někdo podobně?

2veverka
14. srp 2023

Holky, už podruhé se mě letos o prázdninách zmocňuje klasická angína s čepy. Předtím jsem ji měla před dlouhými roky. Prosím vás, kdo má podobnou zkušenost? Je šance to vyléčit jinak než ATB? Nechci polykat penicilin jako lentilky...

hanka_12345
14. srp 2023

@2veverka a jento urcite podruhe angina? Ja mela anginu a hned na to jsem myslela ze ji mam znkva ale nebyla to angina. Doktor mi rekl ze takto pp sobe 2x angina byt urcite nemuze. Dal mi kloktat ustni vodu parodontax a pastilky tusim orofar. Kloktala jsem jeste slivovici. Po te jsem mela nejvetsi ulevu. A hodne pít a uzivat vit.c (doporucil mi z lidlu obyč)

2veverka
autor
14. srp 2023

@hanka_12345 To právě chci zjistit na ORL. Ale příznaky klasické - rudé hrdlo, nemůžu polknout, čepy na mandlích...

marry94
14. srp 2023

@2veverka já myslím že klidně být může na podzime jsme chytla od syna Streptokokovou angínu byla jsem na vyterech dobrala jsem jedny atb.a za 3 dny jsem dostala druhé protože se to vrátilo

hanka_12345
14. srp 2023

@2veverka obvodni to taky zjisti,dle CRP

marge_s
14. srp 2023

@hanka_12345 doktor keca 🤣 mela jsem trikrat 🤣

2veverka
autor
14. srp 2023

@hanka_12345 Jenže ta hodnota CRP ti nedává úplně jasný výsledek...

miryp
14. srp 2023

Dle ORL se poslední dobou běžně stává, že penicilin si s těmi koky v krku neporadí, uleví se jen po dobu užívání penicilinu a po vysazení se to znovu rozjede. A řada lidí končí na injekčním podávání penicilinu, neb tablety nestačí. My si rovnou s atb nasadili i Bactoral a začali suplementovat vitaminy a minerály a konečně jsme se vymanili z věčného kolotoče nemocí...

marge_s
14. srp 2023

A vzdycky bylo mezitim jen par dni, potvrzeno kultivaci, komplikovanejsi prubeh s bolestma uplne vseho a horeckama

2veverka
autor
14. srp 2023

Holky, já jsem z toho přece jen zaskočená, angínu jsem předtím dlouho neměla a v létě obvykle nemocní nebýváme. Opravdu nechci mít jedny atb měsíčně...

miryp
14. srp 2023

@2veverka však si nech nejprve udělat kultivaci, bez té určitě atb nenasazuj. A do té doby kloktat Jodisol, nasadit Bactoral a suplementovat D3 s MK-7 a acerolu. My k tomu přidáváme i hořčík s P-5-P (B6 v aktivní formě) a B12, abychom posílili krvetvorbu, která u nás má rovněž vliv na nemocnost.

sahrazad1
14. srp 2023

Zkus streptokill . Mmch cepy nejsou angina , angina je bílý povlak na mandlich , ale ne cepy . Cepy má mnoho lidi , nic moc krom zápachu to nedělá . Já to mám jako projev intolerance potravin . Ale zajdi na ORL , nebo zkus ten Streptokill nebo dubové kapky .

2veverka
autor
14. srp 2023

@miryp ano, na ORL jsem už byla. Kultivace však bude až v pátek a potíž je, že je mi opravdu blbě.

2veverka
autor
14. srp 2023

@sahrazad1 já tomu rozumím. Podle mě jsou však čepy dlouhodobé, jak popisujes, a pak čepy, které opravdu masivne vylezou u prosaklých mandlích při angíně.

ladyhacek
14. srp 2023

@2veverka bactoral - když se synovi znova po týdnu vrátila angína, doporučila nám to doktorka. A zabralo to. Jinak by měl 4 atb během 5mesicu.
Je to dražší, ale za nás to funguje

tterrezz
14. srp 2023

Neporadim, ale soucítím. Měla jsem anginu v půlce července, 7 dní jsem ležela v nemocnici a pichali mi penicilin, vysoké crp, doma ještě tablety. Teď o vikendu jsem dobrala druhé atb, protože jsem to cca po 2 týdnech dostala znovu. Znovu vysoké crp, nemohla jsem polknout ani slinu, z vyteru z krku opět potvrzen streptokok pyogenes jako předtím. Přitom předtím kontrolní vyter i krev byli v pohodě.
Děsím se toho aby se to zase nevrátilo. Doma jsou všichni zdraví a zkontrolovani, netuším kde to beru.

2veverka
autor
14. srp 2023

@ladyhacek JJ, děkuju, Bactoral mám. K tomu Vincentku, rakytník, déčko a další doplňky, ale stejně mě ta atb asi neminou.

2veverka
autor
14. srp 2023

@tterrezz Uf, chudáku, to je tedy děsivé. Mně to přijde jako fenomén této doby po covidu, kdy infekce jsou delší, častější a mění se. A to jsem se těšila na léto.

tterrezz
14. srp 2023

@2veverka přesně

hanka_12345
14. srp 2023

@marge_s no nevim, ma tri tituly, ja mu verim :D

marge_s
14. srp 2023

@hanka_12345 a ja tri laboratorne otvrzene anginy behem mesice a pul 🤷🏾‍♂️ :D

Jo a mimochodem - kdyz jsem z toho byla “uplne hotova” - tak jsem se vsude ptala jestli je to normalni. Chodim do nemocnice, nekolik orlistu na sobe nezavisle jen pokyvalo hlavou, ze “ted to tak opravdu casto je”. A mam dalsi dva pripady v okoli - u zaku ve skole 🤷🏾‍♂️
Treba myslel jinypatogen nebo se proste mylil 🤷🏾‍♂️

jipe
15. srp 2023

@2veverka můžeš zkusit streptokill, grepové kapky a lichořeřišnici. Já už jsem na antibiotika rezignovala

2veverka
autor
15. srp 2023

@jipe jak rezignovala, můžeš napsat víc?

jipe
15. srp 2023

@2veverka ehm, já hrozně nerada chodím k dr., naposled jsem chytla angínu od dětí před Velikonoci, na pohotovost se mi nechtělo, penicilin stejně měl výpadky, tak jsem se na to vykašlala a vyléčila se sama. Ale neměla jsem teploty, jen mě bolelo v krku hodně moc a na pohled to nebylo hezké. Děti měli tenhle školní rok několikrát antibiotika, stejně za měsíc znovu ve výtěru streptokok a další antibiotika, i když projevy klasické angíny neměli (syn měl třeba jednou jen spálovou vyrážku, jinak vůbec nic). Ted má asi letní angínu holka, měla jeden den teplotu, v noci ji bolelo v krku, druhý den ráno zvracela, večer jen zvýšená teplota a ted další den se tváří, že jí nic není. Domácí streptest mi vyšel pozitivní, ale pokud dnes nebude mít teplotu, tak si pro ty antibiotika nepůjdu. Stejně dr. po týdnu řekne, at už to nedobírají, co jsem si četla, pokud se to nebere 10 dní, je to jako nic, ty streptokoky to jen utlumí a jak se organismus oslabí, zaútočí znovu. V zahraničí se údajně na streptokoka hned ty antibiotika nedávají a komplikace při nenasazení jsou fakt vzácné. Jako mám bobky, že to nevyléčím a jen to u ní ted protáhnu a antibiotikům se nevyhneme, ale třeba moje dr. mi řekla, že bezpříznakový pacienti, co mají streptokoka ve výtěru se neléčí a ona ted vypadá úplně ok. Myslím, že i tady nějaká dr. psala, že ty kmeny, co způsobují revmatické a další následky se tady nevyskytují. U kluka třeba nastává zánět středního ucha, tam jsem naposled antibiotika chtěla hned na pohotovosti a poslali mě do háje, že to streptokok nebude, výtěr ho potvrdil,zbytečně trpěl. Ale holka má potíže 1 - 2 dny a pak je na pohled ok a mě se to příčí jí narvat zas antibiotika. Sebe neřeším, u dítěte pochybnosti mám. U mě kdyby nenastalo zlepšení po 3 dnech, tak asi k té dr. taky dojdu. Ale na antibiotika automaticky, když je streptokok ve výtěru asi už kašlu, po bylinkové léčbě nasadím asi bactoral, i když za zázrak to taky nepovažuju, ale k dr. jen při přetrvávajících potížích. Budu se držet pravidla 3 dnů.

2veverka
autor
15. srp 2023

@jipe JJ, já jsem určitě taky pro vyhnout se atb, pokud to není tak vyhrocené. Ale já to mám teď podruhé v podobě, že je mi fakt blbě, rozlámanost, nemůžu vůbec polykat a v noci spát, horečka. Ale zase teď podruhé se mi ty příznaky zdají o fous slabší, takže jsem velmi nakloněna těm přírodním metodám... Ale ty druhotné příznaky zahrnují, pokud vím, nejen revmatickou horečku, ale i ledviny, takže jistá opatrnost není nazbyt... už proto, aby se to dlouho netáhlo nebo to v těle neuvízlo.

jipe
15. srp 2023

@2veverka jj, pokud by se nezlepšovala, tak určitě k dr. zajdeme, zase takový střelec nejsem. Ale dnes bych tam šla s dítětem, které na první pohled vypadá naprosto zdravě (trochu huhňá, ale krk je bez čepů, teplotu nemá, jí normálně, nic ji nebolí a na základě streptestu by dostala antibiotika). Udělám za týden nebo dva znovu streptest ze zvědavosti, jestli byliny zabraly. Ta horečka je na prd, to bych musela stejně pro neschopenku, ale na ten krk streptokill pomůže, je to teda masakr, ale efekt má. Plus ibalgin, ten je protizánětlivý.

jipe
15. srp 2023

@2veverka ta lichořeřišnice je i na močové cesty dobrá, tak snad to bude ok https://www.rehabilitace.info/bylinky/lichoreri... Ale půjdeme na kontrolu na nefrologii (dědičná zátěž) ted v dohledné době, tak bude pod kontrolou i z tohoto hlediska

2veverka
autor
16. srp 2023

Holky, tak dávám echo, že opravdu mám toho streptokoka a rozumná lékařka ORL doporučila znovu antibiotika. Chci se tedy zeptat těch, kdo to řešily opakovaně: jak jste se daly do formy, aby se to neopakovalo? Vždyť je léto, školkové virózy teprve začnou. Obecně užívám rakytník, vitamín D, doplňky od Energy i další bylinky a neměla jsem teď v létě stres jako během roku, tak moc nevím, co pro sebe ještě udělat a jak se vymanit z řetězce atb...

jipe
16. srp 2023

@2veverka Tak přeji ,at jsi brzy fit. Antibiotika dobrat 10 dnů a pak bactoral, nic jiného mě nenapadá. U nás holka už nevykazuje známky nemoci, takže ji držím v klidu a jedem v bylinách.

miryp
16. srp 2023

@2veverka streptokok není sranda, no. Když to člověk podcení, umí skočit i na srdce a to člověk prostě nechce... Držím palce, ať to tentokrát opravdu pomůže a máš pak klid. Já bych nasadila po atb Bactoral a pro první týden v tom vyšším dávkování, aby rychleji najel. A určitě bych vybrala alespoň 2 balení za sebou. No a za imunitu je zodpovědný krom déčka také hořčík s jeho kofaktory. Jelikož toho polykáš už dost, využila bych k suplementaci hořčíku hořčíkové koupele a kofaktory řešila potravinami. Blíže o hořčíku najdeš ve skupině Svět non toxic na fcb.

marge_s
16. srp 2023

@2veverka blbě 🤭