Doléčování angíny

2veverka
19. črc 2023

Holky, prosím, kdo má zkušenost s angínou v poslední době u dospělého?
Potřebuju se poradit, poněvadž můj dr. nyní neordinuje a má zástup (což je takový mlaďoch).
Dostala jsem atb na anginu, dělalo se pouze CRP, výtěr ne. Myslím si, že to nebyl streptokok, protože u streptokoka bývá jazyk malinový (nemohla jsem polykat, čepy...). Ten zastupující dr. mi řekl, že stačí brát penicilin pouze 5 dní, z minulosti však vím, že se doporučovalo dobrat balení a brát více dní. Navíc jsem měla jet příští týden na jogový tábor a nevím tedy, zda je reálné po cca 4 dny po dobrání atb. najet na intenzivní cvičení. Je mi už lépe, ale přece jen jsem zvadlá.
Prosím, napište mi své zkušenosti - jak dlouho brát atb, jak se doléčovat, kdy se začít výrazněji hýbat. Děkuju!

lentilkah
19. črc 2023

Malinovy jazyk je u spaly, atb na anginu se u deti dava vetsinou na 10 dni. Ja ji mela snad jen jednou v dospelosti a uz nevim, jak dlouho jsem atb mela.
Jinak zatez bych zaradila podle toho, jak se budes citit.

neomenia
19. črc 2023

Dle nových doporučení se penicilín bere 5-7 dní. Mladí lékaři obvykle více sledují nové trendy, tak to poradil dobře. Nicméně po každé léčbě ATB se doporučuje rekonvalescence minimálně týden, bez nějaké fyzické zátěže. A pokud se ještě necítíš, nejela bych. Mohlo by se to pak vrátit.

laxesis
19. črc 2023

Streptokoka mívám velmi často bohužel, ale malinový jazyk teda ne - to by byla spála. Čepy mívám, to ano. Taky jsem jednou dostala atb jen na týden a bohužel se mi to přesně od té doby vrací, poprvé hned po 3 dnech od dobrání atb.. už mi to nikdy na tak krátko nedali, vždy 10 dní + další týden klidový režim.

2veverka
autor
19. črc 2023

@laxesis Hm, to mě tedy překvapuješ. My jsme chytávali streptokovou angínu od dětí, když byly menší, a to fakt ten jazyk malinový byl. Proto jsem si myslela, že mám např. hemofila - ten pocit byl jiný a dr. se taky tak tvářil. (Neodebíral mi stěr, protože byl pátek a bylo zřejmé, že atb budu potřebovat.)

2veverka
autor
19. črc 2023

@neomenia Děkuju moc za rady. Já jsem zvyklá na mého starého dobrého dr., proto jsem teď nejistá. Jak píšeš 5-7, mně by se právě taky zdálo lepší brát penicilin např. těch 7 dní a ne 5 (jak mi doporučil), tak bych to tak pro jistotu udělala. Obávám se, že máš pravdu i s tou fyzickou zátěží - ach jo, já jsem se tak těšila. Atb doberu ve čtvrtek, měla jsem odjíždět v neděli - hm, zdálo by se ti reálné posunout odjezd např. na pondělí, nebo to nemám hrotit? Je fakt, že nic není blbější než vlekoucí se nemoce.

2veverka
autor
19. črc 2023

@lentilkah Jak jsem psala i laxesis, mi jsme s dětma mívali malinový jazyk u streptokokové angíny, spálu jsme neměli. Ale ten pocit se mi tentokrát zdál trochu jiný.

ladyhacek
19. črc 2023

doporučuji bactoral, syn po prodělání angíny po týdnu opět, že ho bolí v krku, jelikož už by to byli 4 atb během půl roku dali sjem na radu dětské a bral bactoral + cucavé tablety. a ten bactoral srovnal tu "mikrofléru" v krku , jak se berou probiotika na střeva, právě když máš atb tak je bactoral a ten je přímo na krk. Fyzická zátež po atb by být neměla

2veverka
autor
19. črc 2023

@ladyhacek Aha, děkuji moc. Ten neznám. Říkala jsem si, že doplním céčko, déčko, echinaceu...

ladyhacek
19. črc 2023
2veverka
autor
19. črc 2023

@ladyhacek Díky moc.

missym
19. črc 2023

Teď jsem právě po angíně. Dělali mi i výtěr, měla jsem tam streptokoka a jazyk úplně bílý, ne malinový. Já dostala ATB azitromycin (penicilin mi nedělá dobře, tak mi ho doktorka nepředepisuje). Brala jsem ATB 6 dní (jsou to teda 1 tbl./24 h) a i po těch 6 dnech měla pozitivní výtěr. Dostala jsem doporučení na již zmíněný bactoral (i pro ostatní členy rodiny, můžou být přenašeči) a po dalším týdnu už vše ok. Odjížděla jsem po těch 6 dnech na dovolenou (o 2 dny odložený odjezd) a raději bez jakýchkoliv aktivit, krom válení na zahradě nebo na dece ve stínu u vody.

2veverka
autor
19. črc 2023

,@missym Děkuju moc, to je dobrá odpověď na mou situaci. Takže jsi měla 6 dní atb a pak 6 dní pauzu, ano? Mně už je teď docela fajn, ale dlouho jsem anginu a horečky neměla a je fakt, že je potřeba se doléčit úplně, ať ještě nejsou komplikace.

missym
19. črc 2023

@2veverka Jj, měla jsem ATB na 6 dní a od 7. dne začala brát ten bactoral (1 tabletku večer před spaním). Po týdnu jsem byla znovu u doktorky a vše ok. Bactoral mám na 16 dnů, takže ho ještě dobírám. Já právě angínu už taky strašně dlouho neměla, tak jsem z toho byla úplně hotová. Fakt je asi lepší pořádně to doléčit. Kdyby šlo odjet na tu jógu později a cvičit třeba méně...asi bych plnou zátěž raději neriskovala.

2veverka
autor
19. črc 2023

@missym Já jsem právě taky anginu neměla, ani nepamatuju. Moje děti měly divnou virozu s horečkama a mně se to překlopilo do anginy. S tou pozvolnou námahou máš pravdu. Zvažuju pozdější příjezd, ale ono je to na těchto pobytech vždycky intenzivní, takže i to je otázka. Ach jo, já se tak těšila... Měla jsi taky horečky? Mně se i zdálo, že to souvisí s tím ukrutným vedrem... za tohoto počasí jsem mívala angínu jako děcko.

missym
19. črc 2023

@2veverka No právě že moc neměla. Možná tak jeden den, jinak spíš zvýšenou teplotu a pak už vůbec. Ale krk byl peklo. Já jsem právě nejdřív myslela, že mám nějakou virózu, dva dny bolení v krku, pak rýma a kašel a dobrý. Ale po dvou dnech už jsem nemohla polknout ani vodu, tak jsem valila k doktorce. Ta udělal crp a výtěr a bum, streptokoková angína. Tři dny jsem prakticky prospala, téměř nejedla. Jako malá jsem si angínu vcelku pravidelně předávala na začátku prázdnin se ségrou. Tak jsem si to letos zopakovala, akorát jí ode mě dostal manžel 😂🥴

leymea
19. črc 2023

Malinovy jazyk mel syn u spalove anginy. Ja si nechala udelat vyter na orl (kluci meli anginu tak jsem chtela mit jistotu jestli nejsem prenasec). Vyter vysel pozitivni a doktorka mi dala penicilin na 10 dni. Klukum jsem koupila uz zmineny Bactoral, zatim ho stale berou a doufam, ze to bude dobry 🙂
Kolik jsi mela CRP?

2veverka
autor
20. črc 2023

@leymea Měla jsem CRP tuším 25. Dr. to okomentoval slovy, že "tam něco bude", rozuměj bakterie. Ale říkal i to, že hranice mezi virovou a bakteriální někdy není tak ostrá. Ale mně bylo tak blbě, že ten penicilin byl pro mě tentokrát fakt smilováním. Jo, a ještě říkal, že pro něho jsou hranicí právě ty čepy na mandlích.

lenulen
25. črc 2023

@2veverka syn ted na streptokoka dostal penicilin na deset dni, k tom probiotika a bactoral. Antibiotika a bactoral se musi pry prekryvat, nasadili jsme bactoral tedy od sedmeho dne antibiotik. Snad se to nevrati.