Lze se nakazit zvracením bez předchozího kontaktu?
Ahoj, je možné se nakazit zvracením od člověka ještě před tím, než zvracel?
Kolegyně z oboru - jsme logopedky - na mně v pondělí ukazovala vyvozování hlásek - zkratka mi špátlí sahala do úst. Ja jí potom též. Obě jsme měly umyté ruce. Každá měla svoji špátli. Následně jsme spolu seděly při další práci. Zhruba hodinu.
Z neděle na pondělí její spolubydlící zvracela a kolegyně začala zvracet až v noci z úterý na středu, a to se třetí spolubydlící.
Dneska už je středa, já beru každý den probiotika Biopron Forte, často si myju ruce. Nesdílely jsme toaletu, jídlo ani potí. Je možné, že jsem se nakazila taky zvracením, když jsme byly v kontaktu ještě před tím, než kolegyně začala zvracet? A to zhruba 36 hodin?
Je nějaká další prevence, kterou můžu učinit, aby se mi zvracení vyhnulo?
Ano, den dva před jejími příznaky už může být infekční
@a___1 ano,člověk je infekční už 1-2 dny před vypuknutím projevu. Ale chci tě podpořit - syn měl předminulý týden střevní chřipku. Byli jsme opravdu v úzkém kontaktu,držela jsem mu misku na blití,prevlikala ho když se po....používali jsme dezinfekční mýdlo,stříkala jsem věci dezinfekci..umxvadlo,kohoutky,vsechno..nasadila jsem si probiotika,tři dny jedla i černe uhlí 😃úplně vyschyzivana jsem se pozorovala. Bylo mi těžko jednu noc,neměla jsem moc hlad,ale jinak nic. A to jsem ten typ co vždycky všechno chytne. Takže šance že nic nebude,tam je 🙏mimochodem manžel s námi sdílí domácnost a tomu nikdy nic není.
U každé virózy, střevní nevyjímaje, je člověk infekční již před prvními příznaky, proto se kolektivy tolik šíří. Takže ano, je to 50 : 50, že tě to také semele, záleží na tvé imunitě v době, kdy ses s infektem potkala...
@a___1 Je to určitě možné , u nás řádí teď dvoudenní viroza ve školce a postupně děti odpadají. Jsou infekční už před vypuknutím nemoci.
Ja jsem se totiž dočetla, že střevní bacily se přenáší fekálně orální cestou, v překladu to znamená přesně to, co to říká. Takže vzduchem - kapénkami - jako covid třeba, by se to šířit nemělo, výjimkou jsou teda kapénky zvratků. Proto jsem z toho taková nesvá. Ruce jsme měly umyté, já se dost hlídám, naposled jsem zvracela asi před 12 lety a střevní chřipku jsem neměla asi nikdy. Proto se toho tak moc bojím.
Podařilo se nám nakazit dceru přátel, která jedla s naším synem společně tatranku. Syn zvracel večer poté, jejich holčička druhý den ráno. Taky se nám ale stalo, že se děti nenakazily, i když byly v době zvracení v jedné místnosti kousek od sebe. Držím palce, ať jsi v pohodě.
byla bych v klidu...
@a___1 ten stres, který si kolem toho vytváříš, není adekvátní situaci, naopak tě to oslabuje a ve finále chytíš první nudli, kterou potkáš, protože máš tělo ve stresu. Asi by to chtělo zapracovat na psychice. Nemyslím to zle, mám doma chlapa s OCD, který má ty úzkosti navázané právě na zdraví, takže chápu, že to v určitých případech člověk neovládá, ale řešit by se to mělo...
@a___1 Za mě je to taky trošku ,, haluz" řešit takhle nějaké zvracení. Ano, je to nepříjemné, ale neumírá se na to...
@marketa1218 nez jsem mela deti, tak jsem taky mela hruzu ze strevni chripky... od doby, co mam deti, mam daleko vetsi hruzu z jinych nemoci co dotahnou 😉
@miryp Děkuji, jsem si toho vědoma. Najít odborníka přes toto je hrozně těžké. Řeším to už dva roky a poradili mi jen dechová cvičení. Dýchám pravidelně, ale jakmile je toho okolo víc, mám den až dva strašnou paniku, jednu, dvě bezesné noci.
Za kontakt na odborníka věnujícího se těmto obtížím budu moc moc vděčná. 🙏🏻
Psychologu jsem navštívila vícero, ale po jednom až dvou sezeních bylo za ně hotovo.
@marketa1218 Chápu váš postoj. Vim, že můj stav je extrém. Iracionální strach z obranného reflexu těla… To ale nikdo, kdo nemá takový strach z něčeho takového, nepochopí. Ale i tak, děkuji za pohled. Je pro mě dobré, když někdo zmíní právě to, že o nic nejde, je to normální. ❤️
@a___1 co kombinace klasické psychoterapie a alternativních přístupů? U té alternativy za sebe mohu doporučit kurzy Terezy Kantu Mužíkové, u ní se mi podařilo po více jak 20 letech ozdravit vztah k mé mrtvé mámě, našla jsem tam odpovědi na své "Proč?", které mi ona sama nemohla už dát, protože jsem ji ztratila už v pubertě. A tím mi odeznělo spoustu fyzických projevů, které jsem na to měla navázané. Z těch klasických terapeutů sama za sebe žádné doporučení nemám, ale fajn mi přišlo doporučení na instagramu od kamcalinda, která tam doporučovala on-line terapie na hedepy.cz, kde si terapeuta volíš podle párovacího testu a prý je s vybraným terapeutem opravdu spokojená.
Ahoj, moc děkuji za reakce. Zatím mi nic není a je to už pět dní od kontaktu. Snad jste všichni zdraví. Děkuji za podporu a rady. Jistě je využiji v rámci pomoci v tomto tématu.
@a___1 naprosto tě chápu. Já mám z těchto nepříjemnosti taky hrůzu. Zvracela jsem jen párkrát v životě. Jsem ten člověk,který raději trpí tři dny než aby se jednou vyblil. Taky jsem se bála co budu dělat,až mi bude zvracet dítě,ale prostě v tu chvíli to člověk neřeší a stará se. Spíš mi rve srdce,když ho to chudáka nutí,ale už není co. To je prostě úděl maminek. Jsme u nich a je riziko,že chytime. Ne vždy tomu ale tak je 🙏 Syn po mě naštěstí v tomhle není a zvládá to dobře. Po pěti dnech už bych se nebála. Já, když už jsem to chytla,tak většinou do dvou dnů mi bylo zle. Nádech, výdech...to mi hodně pomáhá. Hlavně klid 🌸

Záleží na příčině zvracení. Pokud je to střevní chřipka, šance nákazy tam asi je a víc s tím už neuděláš. Pokud jen něco špatného snědly, nic ti nehrozí.