icon

Menstruační kalíšek, ano nebo ne?

urrio
29. kvě 2015

Ahoj holky,
nevím, jestli jsem můj dotaz zařadila do správné skupiny. Chtěla jsem se vás zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti s menstruačním kalíškem? Váhám, jestli si ho koupit, nebo ne? Mám z toho i trošku strach ... 😕
Děkuji vám za odpovědi a vaše zkušenosti. 🙂

Strana
z8
loafeer
11. srp 2015

@nunacek no nejíc by mě zajímalo, jeslti mi bude vyhovovat víc než lady cup, který mi proteče, i když je téměř prázdný 😀 😀 😀

jesie28
11. srp 2015

Holky, co s tou stopkou? Už jsem ji ustřihla, že mi zůstal, jen ten poslední dílek, ale hrozně to škrabe. 😖

andelka
11. srp 2015

@jesie28 odstrihla jsem to úplně. Nuzkama na manikúru.

jesie28
11. srp 2015

@andelka a dá se to potom normálně vytáhnout? 🙂

andelka
11. srp 2015

@jesie28 dá. Za stopku jsem kalíšek nikdy nevytahovala. Vždycky jen stisknutím spodku.

filipatereza
11. srp 2015

@loafeer Přesně to bych potřebovala vědět taky...🙂

madla1980
13. srp 2015

Nemohu hodnotit, nepouzívám ho...ale dle mého mít zavedený kus plastu nekolik dnu uvnitr tela asi nebude úplne nejlepsí. osobne mi ani prílis nevyhovují tampony - zkrátka mám pocit, ze krev má jít ven a ne ji drzet v tele. Samozrejme to nikomu neberu, jen bych se toho mozná do budoucna trosku bála - uvolnování toxinu atd. Jiz dnes po HA má spousty zen problémy s pocetím a za pár se muze ukázat, ze ani kalísek není nejlepsí. Ale jak ríkám, nikomu to neberu🙂 je to jen muj názor

kajalka
13. srp 2015

@madla1980 No tak to jsi docela mimo,kalich se vyndavá, vylívá a čistí v intervalech, jako tampon, či dle potřeby. Navíc je kalich dělaný ze zdravotně nezávadných materiálů.

ikarkulka
13. srp 2015

@madla1980 Kalíšek není vyráběný z plastu, ale z lékařského silikonu. Vyrábí se více druhů od více značek, je samozřejmě potřeba si to ohlídat.
A kalíšek se v určitých intervalech (v závislosti na síle MS a také na individuální situaci a potřebě každé ženy) v řádu hodin pravidelně vylívá a čistí.
Funguje jako nádobka na krev, pouze ji zadržuje. Nijak ji nerozkládá, nijak na ni nepůsobí. Na rozdíl od běžně prodávaných tamponů.

nunacek
13. srp 2015

@loafeer Tak to bohužel nezodpovím tuhle otázku 😀 Kalíšek je holt o zkoušení. Málokdy je to tak, že hned první kalíšek 100% vyhovuje.

nunacek
13. srp 2015

@jesie28 Já kalíšek běžného tvaru vytahovala za spodek, takže stopku jsem ustřihla úplně celou a ustřihla jsem ji jakoby dokulata nůžkama na manikúru, aby neškrábala.

madla1980
13. srp 2015

@kajalka samozřejmě, že se vyndavá - princip znám. Ale tak MS trvá nějaký ten den, proto jsem uvedla celkové časové rozpětí, předpokládala jsem, že budu pochopena - tak nic no. Jak říkám, nikomu to neberu, je to pouze můj subjektivní názor a diskuze se vede na téma zda ANO či NE - tak proto vyjadřuji svůj názor. Proto jsem i psala, že mě osobně ani moc nevyhovují tampony, užívám pouze když musím.

madla1980
13. srp 2015

@ikarkulka Ano, ano princip znám...pouze říkám, co si myslím. Nikomu neberu to, zda ho chce používat nebo ne. A co se týče silikonu - jasně, je hypoalergenní atd....ale stále je to umělého původu. Jak už jsem psala výše - diskuze zní ANO či NE a tak předpokládám, že tazatelka chce znát subjektivní názory i na to, proč případně ne...hezký den

sisstin
13. srp 2015

@madla1980 tak tampon je bělená vata no 😉 já bych zas nepřežila vložky, od mých 12let jedu na tamponech a ona taková vlojda, pokud není látková, tak je taky pěkně bělená, zapařená se sajrajtama 😉

madla1980
13. srp 2015

@sisstin jj, ale stále je přírodního původu 🙂 Každému vyhovuje něco jiného....to máš jako s HA - všechny ji používáme - nebo používaly (já ji používala 15 let) a všechny víme, co dokáže s organismem ženy udělat🙂

nunacek
13. srp 2015

@madla1980 Tak tak, každému vyhovuje něco jiného 😉 Já třeba nerada vložky, používala jsem tampony, od 2010 kalíšek. HA jsem po narození dětí hodila do koše a nesmí mi přes práh.

ikarkulka
13. srp 2015

@madla1980 Aniž bych chtěla zabředávat do diskuse nebo vyvolávat nějakou výměnu názorů - s tím přírodním původem u vložek a tamponů si nejsem vůbec jistá, dokonce jsem spíš přesvědčená, že je to naopak. Nevím, už je to asi deset let, co jsem si je nekupovala, a předtím mě to moc nezajímalo. Ale vložky byly vždycky zabalené v igelitovém/plastovém obalu, tampony bělené...
A kalíšek bych s HA asi nesrovnávala. HA jsou hormony, ovlivňuje tělesné pochody, kalíšek jen zadržuje na pár hodin tu krev.

sisstin
13. srp 2015

jinak holky, máte některá zkušenost s kalíškem po porodu na očistky? 😕 Já už jsem četla, že někdo normálně používal, ale nějak si neumím představit do bolavý pipky rvát kalich a přece jenom ty očistky jako dost smrdí, nebo možná smrdí, jen když jsou na tý vložce....já nevim 😅 já krvácela fakt šíleně, běžně tři ty šílený prkna na sobě a měnila co půl hodiny a stejně jsem po sobě všude nechávala krvavý fleky a trvalo to fakt celých 6 týdnů....

nunacek
13. srp 2015

@sisstin Na očistky jsem kalíšek nepoužívala. Očistky jsou infekční, takže jsem si "tam dolů" nic zavádět nechtěla. Ale po skončení 6N jsem po obou porodech dostala hned menstruaci a kalíšek mě bolel, i tampony mě bolely, takže jsem první menstruaci po porodu jela ještě na vložkách. Až druhou menstruaci jsem zas najela na bezvložkové řešení 😀 A to jsem neměla po porodech žádná vnitřní poranění, ani vnější, jen jeden kosmetický steh a i tak to prostě tu první menstruaci nešlo s kalíškem či tamponem. Takže být nějak víc šitá, tak návrat ke kalíšku by byl asi ještě pozdější. Ale je to asi hodně individuální.

skopcova332
13. srp 2015

Já po porodu druhé holčičky začala kalíšek také používat, vedla mě k tomu silná menstruace.... Od té doby na něj nedám dopustit.... Přijde mi to mnohem čištší a hygienické než mít na sobě krvavou vložku, která mi díky silné menstruaci dost často i protekla a to v nejnevhodnější chvíli...používám gaia cup, stopku jsme neustřihla, mě osobně nevadí a používám jí k vyndávání....

kessa
13. srp 2015

@sisstin I výrobci kalíšků píší v návodu, že se nemají používat na očistky po porodu, takže určitě ne.

sisstin
13. srp 2015

@nunacek no očistky právě nejsou infekční údajně, že to je další takovej mýtus, že je to krev jako každá jiná 😕 já právě šitá moc nebyla, jen dva vnější stehy, vnitřní vůbec...ale pipka mě bolela snad rok ještě 😝

sisstin
13. srp 2015

@kessa díky, já právě od holek četla, že některé to používaly....ale taky jako mi to přijde divný no 😝

kessa
13. srp 2015

@sisstin No ono je to s očistkama asi složitější, ale jednoznačně jsou velkou živnou půdou pro bakterie, navíc čípek není úplně uzavřen a hrozí poměrně větší riziko zánětu dělohy a ten bych si vážně uhnat nechtěla.. Takže doporučuju vydržet těch pár týdnů s prodyšnýma!!! vložkama.

sisstin
13. srp 2015

@kessa no já si lepíci ani představit neumím, do toho se mi zachytávaly ty stehy 😝 nj, tak holt zas prkna na zadku, jsem s tím smířená 😅

kessa
13. srp 2015

@sisstin Budou jiné starosti, než přemýšlet o tom, co je mezi nohama 😀

magdalenax
22. srp 2015

Ženy, je těžší se zžít s kalíškem, nebo s mužským....? Já jen že mi dneska zase příroda oslovila o "splátku" a vypadá to dost zajímavě 😀

andelka
22. srp 2015

@magdalenax jo?
Mě osloví asi zítra. Ráno musím vyvarit.

mariti
22. srp 2015

@sisstin A co takhle zkusit látkové vložky - asi flísové, ty jsou prodyšné. Já jsem byla nadšena. Jsou krásně měkoučké a pohodlné. Akorát se musí pak vyprat, no. Jen že je to další možnost a mě se velmi osvědčily.

magdalenax
22. srp 2015

@mariti tak to ani náhodou

Strana
z8