Obavy z anestezie při operaci: Rizika a co očekávat
Dobrý den, moji mamku čeká operace. Má cystu na levém vaječníku 8x8cm. Doktor jí řekl, že je to cysta, ale že pro jistotu ji vezmou vaječníky, dělohu, prostě vše. Řekl, že už to ve svém věku nepotřebuje. Má akorát jen léky na vyšší tlak a na cukr. Jinak má vše v pořádku. Byly ji odebrány odběry na tumormarkery, ty měla negativní ( v normě), měla i stěry na rak. z děložního čípku, to ji také přišly negativní výsledky. Mám obavy z anestezie. Nemám z toho dobré pocity. Mám strach, že když půjde do celkové, tak že budou komplikace. Měli by ji to dělat pravděpodobně laparoskopicky, a následně vaginálně vyndat.
Všude je riziko, ale jsme ve vyspělém státě, věřím doktorům. Tento rok už jsem byla na třech operačních zákrokech (hysteroskopie spodku) a z toho dvě v celkové anestizii a minulý pátek v lokálce. Mohu Ti říct, co bych dala se zase uspat........bylo to hrozné sic za to doktor moc nemohl (tlumící injekce do dělohy nic moc a stejně to bolelo). Tak hodně štěstí 🙂 Bude to dobré!
@drep
@katule1990 mě když probudili po první operaci, tak jsem se začala dusit na hlenu. Nemohla jsem se hýbat, max oči. Doktorka na mě řvala ať se na dechnu, další po kontrole krku oznámil, že tam je hlen, tak mi dala gázu k puse, ať to vyplivnu. Což k paralýze těla nešlo. Po marné snaze o nádech se mi povedlo ze sebe dostat jen žádost o pomoc, tak mi pán ( zřejmě anestezilog) dal kyslík. Pak jsem se probrala na JIP a on u mě. Řekl mi o tom dušení se a moc se mu nelíbilo, když jsem mu řekla, že si to celé pamatuji. Pak jsem měla hrozný strach z další operace, ale ty byly v pohodě. Dokonce mě překvapilo, že si dělali předoperační vyšetření a měla jsem pohovor s anestezioložkou. To v prvním případě nebylo, tam jim stačilo to, co napsal obvoďák...
@amazonkajanik to zní jako anesteziologická chyba - vzbuzení pacienta s přetrvávající relaxací. Stát se to může, ale musí se to řešit - dát léky s protichůdným efektem, dát ten kyslím, event. I ambuvakem pomáhat. To můžeš na pacienta ječet jak chceš, ale on prostě nemůže🤷🏻♀️
@drep jj, kdysi mi na jedné akci paní, co dělá na ARO, řekla, že se jednalo o chybu a že jsem mohla podat i stížnost, páč mě to trápilo hodně dlouho. Naštěstí další dvě operace, co jsem měla, byly v pohodě. Teda u té první jsem brečela bolestí a pak mi bylo zle z opiátů, ale den na to jsem už fungovala a další den se nechala propustit do domácího léčení...
@amazonkajanik měla jsem to stejné nedávno. Akorát já se dusila v tom spánku tak mě intubovali, pak jsem se vzbudila a dusila se znovu 😞 nejhorší zážitek v mém životě 🙏 krk jsem měla v horším stavu než spodek po císaři, ani nevím co mě víc bolelo
@danvitka jako že jsi ještě nespala, ale už jsi vnímala, že nemůžeš dýchat? Oba sekce je prostě vždycky trochu jiný případ (léky putuj k mikinu, je tedy třeba spát co nejkratší dobu), ale jinak to býval důsledek hovadské praxe, kterou se mě taky někteří zkušení kolegové snažili naučit, ale já jsem rezistent. Protože účinek léků na svalovou paralýzu nastupuje 1-4 minuty, někteří kolegové dávají ta relaxancia dřív než anestetika. Pak se vystavují riziku, že pacient může zažít za bdělý pocit relaxace. Kolegyně dokonce zažila to, že pacientovi po podaní relaxancia praskla žíla. Ušetříš tím na pacienta 1-4 minuty z cenu podle mě nebezpečné praxe. Jal chápu ekonomicke zákonitosti, chápu, že nebudu zdržovat zbytečně, ale tohle je prostě hovadina.
@drep já vlastně ani nevím, pamatuji si sebe jak nemůžu dýchat a snažím se to někomu říct, ale nejde to a pak asi odsávačku nebo něco....no a pak když jsem se probrala tak jsem se dusila znovu ale to už jsem byla víc probrána a snažili se na mě mluvit a už jsem jela s lůžkem na pokoj. No humus. Jako smrt udušením musí být strašná. Je strašná! Fuj....
@danvitka u mě byl paradox, že jsem byla na diagnostické laparoskopii, aby se vyvrátila endometrióza. Byla jsem zdravá z gynekologického hlediska a bolesti prý byly zřejmě od páteře. Tehdy se začal platit pobyt, 100,- na den. Až třetí den po operaci jsem se dozvěděla co a jak, ale prý mě pustí až za 14 dní, díky tomu, jak jsem se dusila. Tak naši na známého, ten na primáře a ten se sám divil, proč mě tam chtějí držet tak dlouho. Podepsal propouštěcí zprávu, vyndal dva stehy z pupíku a bylo to. Horší bylo, když týden na to dostala známá epileptický záchvat, když jsem se k ní dostala, už měla pusu plnou pěny, do toho krev od pokousaného jazyka. Jen tak tak jsme ji udrželi, než přijela RZP, jinak by se udusila. A já cestou domů řvala jak malé dítě. Z ní, ze vzpomínky ze sálu... jediné, co mě tak nějak postavilo na nohy bylo, když jsem ji potkala a to " tele" hlásilo ' mami, to je ta, co mi zachránila život'
Za prvé jsem tam nebyla sama a nebýt druhého jejího blízkého kamaráda, tak nevím, že je epileptik. Pak běžný postup,s operačním na uchu...
@drep Díky za odpověď. Mně to trochu nedala a zeptala jsem se tady v poradně, jak je to s těmi vaječníky po přechodu, jestli produkují aspoň minimální množství hormonů nebo vůbec nic. Tak je pro zajímavost posílám odpověď.
Po období menopauzy produkují vaječníky nadále hormon testosteron a jeho varianty, které mají důležité anabolické účinky (npř. pozit. působení na svaly a kosti).

@lucieteresia měla jsem dvě anestezie celkové. Jedna úplně v pohodě, přišla jsem o mimi a dokonce se tlemila jako praštěná 😲 cítila jsem se strašně krásně odpočinutá. Druhá celková byla nedávno a byla to katastrofa, takže vždy rizika jsou 🙏 ale asi to chce nepoddat se strachu. Rizika jsou i když si vezmeš ibalgin