icon

Objevila jste v dospělosti poruchu autistického spektra?

18. kvě 2024

Přišla jste některá v dospělosti na to, že trpíte PAS nebo třeba jen AS?
Čím víc se o to zajímám, tím víc mi hodně věcí dává smysl.
Jsou nějací psychologové, kteří se zabývají PAS/AS u dospělých? Dá se někde najít seznam?

pampeliska1313
18. kvě 2024

Diagnostiky jsou. I pro dospěly. Myslím, ze samoplatce to má kolem deseti tisíc (nautis pokud se nepletu)..

merope
18. kvě 2024

Já jen upozorním, že PAS je diagnóza, s níž nelze podle české legislativy získat řidičský průkaz (teda pokud ho máš, tak už ti ho neseberou). A to bez ohledu na to, jak "vážné" to je. Prostě trošku chyba v nové diagnostice (asperger je také PAS) a legislativě (asi počítají s tím, že PAS = zcela se nekontrolující nemluvící člověk).

autor
18. kvě 2024

@merope mám, ale neřídím. Nejsem v tom dobrá, dělám chyby, neumím rychle jednat.

mirin89
18. kvě 2024

Rozmysli se, jestli tu diagnozu potrebujes opravdu mit. Uvedom si, ze ji budes mit na cely zivot a je mozne, ze treba na stara kolena az budes potrebovat, aby o tebe nekdo pecoval l, te nebudou chtit umistit do domova pro seniory a budou te odkazovat na specializovana zarizeni pro autisty, kterych je jednak v tuhle chvili nedostatek a druhak pokud samostatne fungujes, tak by se ti asi lip jednou zilo v klasickem domove pro seniory nez v takto specializovanem. Je mi jasne, ze tohle vsechno je asi jeste daleko, ale rozmysli se, co ti to mit tuto diagnozu prinese, zda se pro tebe neco zmeni, zda ti to prinese nejake vyhody a tak...